Красимир Вълчев: задава се бюджет на 20-процентна инфлация и обедняване

Красимир Вълчев: задава се бюджет на 20-процентна инфлация и обедняване

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Бюджет 2022, приет на първо четене в парламента, е декориран с привлекателна за окото "панделка", определяща го като "социален" но числата безпристрастно говорят, че това ще е бюджет на инфлация и обедняване, заяви пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ-СДС в региона Красимир Вълчев. Мостове и тунели няма да има, вместо това на бъдещите поколения ще бъде прехвърлен за връщане нов дълг от 8 милиарда лева.

В периода 2017-2021 г. кумулативната (с натрупване) инфлация беше 8,5%, но заплатите на големи категории работещи се увеличиха средно с 50%, като най-голям бе ръстът на учителските заплати - 100%. Новият бюджет обаче ще бъде бюджет на инфлацията - частично пренесена отвън, но все пак и с 4% по-висока от тази в Европейския съюз - с добавката "Асен Василев", както я наричаме. При това инфлацията ще бъде далеч по-висока от тази, която залагат" - каза депутатът. В новата финансова рамка има заложена по-ниска събираемост на приходите, която намалява нато процент от данъчната база. Това ще охлади бизнеса.

"Финансовият министър Асен Василев с едната ръка дава 5 лева, но с другата взема 10 - обясни картинно бившият просветен министър. - Всичко, което не е увеличено над 15%, реално ще е намалено. Разчитат, че ако продължат да я карат само на пропаганда и заблуда, това ще има ефект. Целта е да се удовлетвори апетитът за обществени поръчки на управляващата коалиция. А този апетит е като на четириглава ламя".

"25 години имахме бюджетна стабилност, среда на растеж и развитие. Стряскащото е, че можем да навлезем трайно в период на продължителна двуцифрена инфлация от порядъка на 20% за идната година и половина точно поради липсата вече на бюджетна стабилност.

Управляващите не мислят по единствената правилна формула за старозагорския регион в годините на преход към нисковъглеродна икономика до 2038-2040 година - запазване на производството на електроенергия от местни въглища, при намаляване на емисиите на СО2. Те не са обърнали досега внимание на наработките на Техническия университет в София относно начина, по който това може да бъде постигнато. Това вероятно ще доведе до 40% намаление на добива на въглища, до закриване на поне един рудник и освобождаване на 3000 заети в Мините. На практика на 13 септември 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево да излъжат миньорите“ – обобщи Красимир Вълчев.

Не издържа на никаква логика, по думите му, и това, че в Закона за местните данъци и такси държавата забранява на общините да събират такси за детските градини и ясли, в замяна на което им дава 90 млн. лв. като компенсация - твърде недостатъчна, за да покрие увеличените от инфлацията разходи за храна на децата и ел. енергия. Така на практика на общините се вменява нефинансираният ангажимент за плащат храната в детските заведения и на тях ще им се наложи да продават общинско имущество, както и да търсят други източници на приходи, за да оцелеят.

Депутатът Маноил Манев обърна внимание на три странни замисъла на кабинета. Първият - предвидени са над 200 милиона лева за преструктуриране и редуциране на администрацията. "Тоест намаляването броя на "чантаджиите" ще ни струва над 200 милиона. По каква логика - потита той. Второ - ще се прави огромна Държавна агенция "Пожарна и аварийна безопасност", която ще интегрира и телефон 112. Готвят се да хвърлят много пари, за да извадят Пожарната от системата на МВР. Това на практика е цяло ново министерство. Защо? И трето, в проектобюджета на МВР има заложени 9 милиона лева уж за спорт, но се оказва, че няма да има ремонт на спортни зали в системата на МВР, например, а че са само за фитнескарти. От кого ще ги купуват тези карти? Как ще стигнат в такъв случай заложените средства до малките населени места, в които няма фитнес-зали? По отношение на заплатите в МВР след разговори с 6 от 8-те полицейски синдиката ГЕРБ не се носи на вълната на популизма и не надига заложените в проектобюджета 20% увеличение, дори напротив - предлага реалистичните 15% - каза Маноил Манев.

"Хората виждат какво става. Не е ясно само какво ще се случи след 30-ти март, когато свърши мораториумът върху цените на битовия ток и газ" - изрази опасенията си народният представител.

Народният представител от коалиция ГЕРБ-СДС Илиана Жекова обърна внимание върху факта, че в проектобюджета е заложен по-нисък процент на социалните разходи като част от брутния вътрешен продукт - 14,5 срещу 15,2% за миналата година. Пенсиите номинално ще нараснат с 6,1% от 1 юли, но тези пари предварително вече са изядени от увеличението на цените. Илиана Жекова посочи и друго несъответствие в проектобюджета: безработицата в страната за тази година е заложена на 5%, за 2023 г. - на 4,6%, но същевременно се увеличава с 20 хиляди души броят на хората, които ще получават социални помощи за безработица. В края на краищата - ще намалява ли тя, или ще се увеличава? Между първото и второто четене на бюджета от ГЕРБ, по думите й, ще предложат обезщетението за майчинство за втората година да се оптимизира така, че в условията на остър недостиг на кадри жените да са стимулирани да се връщат по-бързо на работа, вместо да си стоят вкъщи.
#

Още от Партии

Благотворителната великденска инициатива на МГЕРБ подкрепи над 150 възрастни хора
02/05/2024 Партии
Благотворителната великденска инициатива на МГЕРБ подкрепи над 150 възрастни хора
Младежката структура на ГЕРБ в Стара Загора проведе традиционната си благотворителна великденска инициатива. Нейните членове посетиха 153-ма самотно живеещи и хора в неравностойно положение във всички 51 села на общината и им раздадоха пакети с хранителни продукти. Ние вярваме в обединението и подкрепата един към друг и знаем, че всеки акт на доброта, колкото и да е малък, има значение. Докато об...
Янко Янков отвръща на удара: "Съдът ме оневини, завеждаме контрадела!"
22/04/2024 Партии
Янко Янков отвръща на удара: Съдът ме оневини, завеждаме контрадела!
Не съм купувал гласове за местните избори през 2019 г. Скалъпиха ми постановка тогава - знам поименно кой как е действал, къде и по чия поръчка, къде е преназначен и повишен този, който е извършил поръчката, кои са оперативните, които са свършили цялата работа, кои са подставените лица. Това каза пред медиите в Стара Загора днес общинският съветник Янко Янков, чиято оставка се иска от ППДБ и Възр...
Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора
18/04/2024 Партии
Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора
Мартин Мартинов е новият общински ръководител на ГЕРБ Стара Загора. Той беше избран по време на отчетно-изборно събрание на общинската организация на партията. Мартинов беше номиниран от кмета Живко Тодоров, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, и получи пълна подкрепа от присъстващите в залата. Новият организационен секретар на ГЕРБ Стара Загора е Иван Велев. На събранието беше избра...
Възраждане внесе вот на недоверие срещу председателя на Общински съвет - Стара Загора
15/04/2024 Партии
Възраждане внесе вот на недоверие срещу председателя на Общински съвет - Стара Загора
Ще се гласува на следващата сесия на Общинския съвет От датата на избирането й до настоящия момент г-жа Ивета Лазарова системно не се съобразява с нормите на Закона за местното самоуправление и местната администрация и разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора., коментират от Възраждане. Част от мотивите, които са описали в своето предложение общински...
ПП "Възраждане" обжалва замислените незаконни дейности по ремонта на Паметника на свободата на връх Шипка
09/04/2024 Партии
ПП Възраждане обжалва замислените незаконни дейности по ремонта на Паметника на свободата на връх Шипка
Под предлог, че ще бъде извършен ремонт само на фасадата на Паметника на свободата, е планирана подмяна на интериора и на съществуващата експозиция в гранитната сграда-символ на връх Шипка, алармираха от ПП Възраждане. Днес или утре през главния архитект на Община Казанлък Възраждане внася жалба в Административен съд - Стара Загора за спиране на строителното разрешително. Има богата информация, ...