Янко Янков отвръща на удара: "Съдът ме оневини, завеждаме контрадела!"

Янко Янков отвръща на удара: Съдът ме оневини, завеждаме контрадела!

"Не съм купувал гласове за местните избори през 2019 г. Скалъпиха ми постановка тогава - знам поименно кой как е действал, къде и по чия поръчка, къде е преназначен и повишен този, който е извършил поръчката, кои са оперативните, които са свършили цялата работа, кои са подставените лица."

Това каза пред медиите в Стара Загора днес общинският съветник Янко Янков, чиято оставка се иска от ППДБ и "Възраждане". Заедно с него беше и председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова, с която живеят заедно и имат дете.

Всичките ги имам по списък, с всичките им действия и поръчки по телефон, като това са техни самопризнания по време на самото дело. Обвинението беше, че съм пробвал да купя гласове. За опит, а не за купуване. Като съм бил уж предложил 200 лева за 50 гласа. Можете да сметнете по колко лева на глас се падат. Така че от 5 години "вися на кукичката". На 15 март излезе решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което съм оправдан по чл. 146, ал.1, т.2.

По едното от двете обвинения към него, че е действал като длъжностно лице, Янков е оправдан от Апелативния съд в София. По другото обвинение - за "опит за купуване на гласове както кандидат за кмет през 2019 г." - решението на съда от 15 март също е оправдателно. Няколко дни след това, на 18 март, обаче излизат и мотивите към оправдателното решение, които в определена част му противоречат. За да се изчисти противоречието между решението и мотивите, е поискано тълкувателно решение на ВКС, което се чака да излезе на 20 май.

Обвинението по второто дело по чл. 167, ал.1, вр. ал.2, се базирало единствено на показанията от дознанието на единствения свидетел, който сам казал, че е "наркозависим на кристали" и който заявил в съда, че не е получавал пари от Янков, както и че по парите нямало отпечатъци нито негови, нито на Янков, а само на онзи, който "водеше най-накрая поръчката", по думите на Янков. Съдът бил възприел показанията на свидетеля само от дознанието му, което се е провело в 1 часа през нощта, когато са го измъкнали от дома му и е бил в тежко наркосъстояние. СГС първо оправдава Янков, прокуратурата обжалва, Апелативният съд осъжда Янков по това обвинение, но на последна инстанция Върховният касационен съд (ВКС) накрая все пак отменя тази присъда, като оставя в сила оправдателната присъда на Апелативния съд спрямо Янков като длъжностно лице. "Присъдата стои в решението, а не в мотивите към него" - подчерта Янков.

Всички тези плюнки срещу нас са абсолютно несъстоятелни и целят единствено политически пиар - каза още Янков. - Няма да позволя да бъде очернено нашето име, нашият труд през годините и нашият опит. Няма начин това да стане. Нека никой да не смята, че тупам топката, за да взема една заплата повече като общински съветник. Не ми е това целта. Чакам да излезе истината. Бяхме принудени да дадем тази пресконференция, защото се оказва страшен натиск от двете партии, обиждат се колеги защо ни подкрепят, натиска се кметът да върши някакви действия, натиска се председателят на Общинската избирателна комисия. Искаме гражданите на Стара Загора да разберат какво се случва. След като излезе тълкувателното решение, ако съдът потвърди, че е искал да каже, че съм осъден, веднага бих си дал оставката, без да чакам ОИК да се събира и да ме освобождава. Но няма да се поддам на натиск за нещо, за което съм сигурен, че не съм виновен. За мен, за всеки от нашата група старозагорци са гласували като за личности. Относно това, дали сме купували гласове - можете да отворите резултатите от секциите в кв. "Лозенец" и по селата, и да видите нашата група има ли от там въобще гласове през 2019 г., пък и през 2023 г. - препоръча общинският съветник.

Не разбирам и защо се иска сега оставката на председателя на ОбС Ивета Лазарова, на Красимир Червилов от групата ни. Какво общо имат този мандат и предният мандат?! - попита риторично Янков. - Какво общо има това, че сега живеем заедно с Ивета Лазарова и имаме дете на 3 години? През 2019 г. не сме били заедно. Тя е трети мандат общински съветник, адвокат е, вписан в адвокатската колегия. Има спечелени тежки дела, има практика и опит. Кой можеше да стане председател на ОбС извън ГЕРБ? Консултирахме се с всички партии за възможните кандидатури, които да не са политически лица, да са юристи, тъй като наредбите и правилниците са доста сложни - останаха само Ивета Лазарова и Дамян Георгиев като отговарящи на всички критерии, но той отказа да бъде председател на Общинския съвет, защото си има бизнес - допълни Янков.

На свой ред Ивета Лазарова припомни, че през последните три месеца Общинският съвет, чийто председател е тя, е провел пет заседания, постоянните комисии са заседавали 58 пъти, а Председателският съвет е имал четири заседания. Тя отхвърли като несъстоятелни упреците към нея от атакуващите я партии. "Искам да попитам нормално ли е да се раздават "присъди" от хора, които нямат това право, и то точно на гърба на председателя на Общинския съвет. И тук е мястото също да попитам - кой в случая уронва престижа на тази важна институция?" - каза Лазарова.

Пълна лъжа е, че Лазарова е лъжесвидетелствала. Въпреки твърденията, тя няма дори образувано дознание, да не говорим за повдигнато обвинение или присъда - каза още Янко Янков. Той съобщи, че ще бъдат заведени няколко наказателни дела от частен характер за атаките срещу него и за уронване престижа на председателя на Общинския съвет, както и едно гражданско дело на стойност 50 хиляди лева.

Още от Партии

Изслушват енергийния министър за финансовото състояние на “Мини Марица-изток”
11/07/2024 Партии
Изслушват енергийния министър за финансовото състояние на  Мини Марица-изток”
Старозагорските народни представители от Възраждане Искра Михайлова и Даниел Проданов внесоха искане за изслушване в Народното събрание на министъра на енергетиката по повод тежкото финансово състояние на Мини Марица-изток ЕАД. Те припомнят, че дружеството изтегли пореден банков кредит и е в затруднение за изплащане на трудовите възнаграждения. От друга страна вече дълго време има данни за липса н...
Приемен ден на старозагорския народен представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев
11/07/2024 Партии
Приемен ден на старозагорския народен представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев
Старозагорският народен представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев ще проведе приемен ден за граждани. Той ще се състои на 15 юли 2024 г. от 10:00 до 11:30 часа в офиса на ГЕРБ в Стара Загора, който се намира на бул. Митрополит Методий Кусев 5. За предварително записване телефони 042 635 197, 0885 023 919 технически сътрудник Стефка Тенева, или на място в офиса.
Пълна подкрепа към новото ръководството на БСП изрази Областният съвет на партията в Стара Загора
04/07/2024 Партии
Пълна подкрепа към новото ръководството на БСП изрази Областният съвет на партията в Стара Загора
Областният съвет на БСП в Стара Загора изрази пълна подкрепа на действията, предприети от новото ръководство, начело с и.ф. председател Атанас Зафиров и на единодействието с всички идейни течения в БСП, както и с левите политически формации. Новият курс към широко ляво обединение бе приет единодушно. Това стана на заседание на областното ръководство, на което присъстваха председателят Зафиров, Дра...
"Възраждане" с въпроси по решение на ОбС за терен до болница "Тракия"
07/06/2024 Партии
Възраждане с въпроси по решение на ОбС за терен до болница Тракия
На извънредното заседание на Общинския съвет в Стара Загора, проведено на 6 юни, четвъртък, с 38 гласа За от 43-ма гласували терен от 2.3 дка край болница Тракия Парк с отпаднала необходимост е решено да бъде обявен от публична в частна общинска собственост. Останалите 5 гласа Против са дошли от групата на Възраждане. Днес представители на групата, заедно с кандидата за народен представител и за ...
Благотворителната великденска инициатива на МГЕРБ подкрепи над 150 възрастни хора
02/05/2024 Партии
Благотворителната великденска инициатива на МГЕРБ подкрепи над 150 възрастни хора
Младежката структура на ГЕРБ в Стара Загора проведе традиционната си благотворителна великденска инициатива. Нейните членове посетиха 153-ма самотно живеещи и хора в неравностойно положение във всички 51 села на общината и им раздадоха пакети с хранителни продукти. Ние вярваме в обединението и подкрепата един към друг и знаем, че всеки акт на доброта, колкото и да е малък, има значение. Докато об...