Държавна опера – Стара Загора е домакин на петото издание на Международен хореографски конкурс

От ляво надясно: Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Силвия Томова, Валери Миленков, Вили Прагер, Живко Желязков
Държавна опера – Стара Загора е домакин на петото издание на Международен хореографски конкурс

След предварителната селекция на журито от 197 подадени кандидатури от цял свят са избрани 12 финалисти. Те ще представят на живо своите авторски хореографии

Петото издание на международния хореографски конкурс LINKAGE ще се проведе на 3 и 4 ноември 2024 г. на сцената на Старозагорската опера. На него ще се представят едни от най-добрите хореографски миниатюри, създадени през последните 2 години, а публиката ще има възможност да излъчи своя фаворит.

Организатор на конкурса е танцова компания „Стрийм Денс“ в партньорство с Държавна опера - Стара Загора. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

LINKAGE е международен хореографски конкурс за млади хореографи, който включва в регламента си съвременни хореографски миниатюри – сола и дуети с продължителност от 5 до 13 мин. Основните критерии, по които се провежда селекцията на финалистите са оригиналност на концепцията, работа с изпълнителите, музикален прочит, хореографска лексика, техническо ниво на изпълнението.

В първата конкурсна вечер на 3 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера зрителите ще могат да видят авторските хореографии на номинираните финалисти и да изберат своя фаворит за наградата на публиката.

На 4 ноември от 19.00 часа ще се състои церемонията по награждаването и заключителната танцова гала вечер, на която ще бъдат обявени наградите и ще бъдат представени изпълненията на наградените, както и на гост-изпълнители.

След предварителната селекция на журито в състав Ангелина Гаврилова, Валери Миленков и Филип Миланов, от 197 подадени кандидатури от цял свят са избрани 12 финалиста, които ще представят на живо своите авторски хореографии. Всеки хореограф ще пристигне със своите изпълнители, за които е създал своята хореография.

Финалистите тази година са: Бенте Буленс (Белгия) - соло „Beyond after“, Естер Латоре (Испания) и Уго Перейра (Португалия) - дует „Alleo“, Франческа Джинепро и Марко Каппа Спина (Италия) - дует „Let me fall“, Ирад Авни (Израел/Австрия) - соло „Narkis“, Джейсън Мартин (Канада) - соло „A plea for Impermanence“, Джи Джие (Китай) - дует „Recursion“, Мандела Леонардо (Италия) - соло „A silent candle in the dark“, Масайоши Катори (Япония) - соло „Waltz, bad nymph, for quick jigs vex.“, Ребека Лоуфер (САЩ) и Матс ван Росум (Нидерландия) - дует „Clay“, Ребека Бьохме и Мириам Рьодер (Германия) - дует „Blob“, колектив „Recuerdo nº7“ (Испания) - дует „Me parece que sufro lo que en mi profesión llaman nostalgia“, Тамир Голан (Израел) - дует „Oxytocin“.

Наградите, които ще бъдат връчени, са парични. Ще бъде присъдена и специална Награда на публиката. Зрителите ще имат възможността да гласуват и да изберат своя фаворит.
Ще бъдат връчени и специални награди, по преценка на журито. Едната предвидена награда е 20 дневна творческа резиденция в София, връчена от Фондация „Арт Линк“ и Живко Желязков. Резиденцията ще се проведе през 2025 г. в пространството на Сцена „Дерида“. Втората предвидена специална награда е творческа резиденция през 2025 г. за работа с балетните артисти от Държавна опера - Стара Загора. Избраният хореограф ще бъде поканен да създаде нова авторска танцова творба, която да остане в репертоара на балета.

Журито, което ще оценява финалистите на конкурса е различно от това за предварителната селекция, за да нямат неговите членове вече изградено мнение и да оценяват безпристрастно от първото гледане на живо. Председател на журито е примабалерината и артистичен директор на балета на Държавна опера - Стара Загора - Силвия Томова, а останалите двама членове са Живко Желязков - хореограф и артистичен директор на Танцова компания „Дерида Денс“ и Вилислав Прагер - хореограф, пърформър и съосновател на „Антистатик“ - фестивал за съвременен танц и пърформанс.

Идеята за конкурса се появява спонтанно по време на пандемията през 2020 г. Създателите му са Филип Миланов и Валери Миленков, които са и основатели на Танцовата компания Стрийм Денс, а Филип е и неин артистичен директор. Подкрепен от Министерство на културата Международният хореографски конкурс „Linkage“ се превръща в един от най-мащабните и значими проекти на Стрийм Денс. Първите две издания се осъществяват онлайн, както и с прожекция на живо - видео материалите на селектираните хореографи се прожектират на Сцена Дерида в гр. София, а събитията са отворени за малък брой зрители, спрямо задължителните ограничения поради пандемията. Третото и четвъртото издания се провеждат на сцената на Старозагорската опера, която гостоприемно посреща през 2022 година 9 от общо 11 селектирани хореографи от САЩ, Италия, Украйна, Унгария, Нидерландия, Испания, които пристигнат заедно със своите изпълнители, за да представят своите продукции, а в четвъртото издание са селектирани общо 10 финалисти от Италия, Испания, Португалия, Германия, Бразилия, Аржентина и Китай. Преди броени дни приключиха своята творческа резиденция в пространството на „Дерида Денс” миналогодишните лауреати на конкурса хореографите от Италия Ема Дзани и Роберто Довери, които заедно с новата си авторска хореография, която поставиха по време на пребиваването си в София, направиха и майсторски клас за съвременен танц.

Още при зараждането на идеята за конкурса целта на Танцова компания Стрийм Денс е да го превърне в мащабно международно събитие. Международният хореографски конкурс „Linkage“ е единствен по рода си форум в границите на страната ни. Международният интерес се увеличава с всяко изминало издание. Конкурсът привлича хореографи на високо професионално ниво, а много от тях са вече носители на други престижни международни награди за съвременен танц. „Linkage“ развива танцовата сцена в България, привличайки голям брой професионалисти в сферата на съвременния танц и пърформанс, а също така допринася с това, че представя на публиката световно известни имена в рамките на една конкурсна вечер.

Още от Община

Засаждането на сребрист смърч бе поредна стъпка от участието на Община Стара Загора в кампанията „Бъди смел, бъди добър!“
23/10/2024 Община
Засаждането на сребрист смърч бе поредна стъпка от участието на Община Стара Загора в кампанията  Бъди смел, бъди добър!
Инициативата е ориентирана към превенция на насилието и злоупотребата с деца Засаждането на малък сребрист смърч бе поредната инициатива, с която Община Стара Загора изрази днес своята съпричастност към Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца под мотото Бъди смел, бъди добър!. Дръвчето бе засадено от д-р Антония Тодорова, началник на отдел Здравеопазване и социални...
Тайко – магията на японските барабани, завладява сцената на Старозагорската опера на 7 ноември
23/10/2024 Община
Тайко – магията на японските барабани, завладява сцената на Старозагорската опера на 7 ноември
Концертът е част от 35-ите юбилейни Дни на японската култура в България Концерт на японски барабани Тайко ще се проведе на 7 ноември (четвъртък) 2024 г. от 19.00 ч. на сцената на Държавна опера Стара Загора. Неповторимото изпълнение ще бъде представено от тайко група Wadaiko-Sai от Япония. Два дни по-рано ( 5 ноември) групата ще изнесе концерт в София. Концертът е част от 35-ите юбилейни Дни на...
Инфраструктурни мерки за селата в Община Стара Загора се обсъдиха днес на редовния кметски ден
23/10/2024 Община
Инфраструктурни мерки за селата в Община Стара Загора се обсъдиха днес на редовния кметски ден
Предстои освежаване на маркировката в ключови участъци до края на годината Община Стара Загора предприема действия за освежаване на пътната маркировка през зимния сезон. Това съобщи Николай Диков, секретар на общината, по време на традиционния кметски ден, който се проведе днес в общинската зала П. Р. Славейков. Предприетите инфраструктурни мерки целят повишаване на безопасността на движението и ...
Художествена галерия – Стара Загора ще впечатли децата с магията на древна техника за рисуване върху вода
23/10/2024 Община
Художествена галерия – Стара Загора ще впечатли децата с магията на древна техника за рисуване върху вода
Местата за ателието са ограничени и е необходимо предварително записване на място в галерията или онлайн Творческо ателие за деца на възраст между 9 и 13 години ще се проведе на 27 октомври 2024 г. от 11.00 до 12.30 ч. в Художествена галерия Стара Загора. Участниците ще имат възможност да се потопят в магията на древна техника за рисуване върху вода - Ебру. Темата е В света на пейзажа и е част о...
След престижната награда „Еврокон“, „Allegra“ се завръща с нов, още по-впечатляващ мюзикъл
23/10/2024 Община
След престижната награда  Еврокон ,  Allegra  се завръща с нов, още по-впечатляващ мюзикъл
Мюзикълът не само ще очарова зрителите с артистичността си, но и ще подкрепи социална инициатива, като част от събраните средства ще бъдат дарени за важна благотворителна кауза Сцената на Културен център Стара Загора ще оживее с благотворителния мюзикъл Децата на Судра на 8 и 11 ноември 2024 г. от 19.00 ч. След като спечели важно признание в Европа, студия Allegra е решена да надмине постигнатото...