Стара Загора има своите нови млади омбудсмани – Анастасия Грозева и Адриан Георгиев

Стара Загора има своите нови млади омбудсмани – Анастасия Грозева и Адриан Георгиев

„Младите сме импулса на промяната“, споделиха възпитаниците на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ минути след победата

Единадесетокласниците Анастасия Грозева и Адриан Георгиев са новата двойка млади омбудсмани, които ще защитават правата и интересите на учащите се и младежта в отношенията им с образователните институции и младежките структури в региона.
Двамата бяха избрани тази вечер след оспорвана над двучасова надпревара и балотаж. Събитието се проведе в заседателната зала „П. Р. Славейков“ в сградата на Община Стара Загора и събра на едно място родители, приятели и преподаватели на младите участници.

Минути преди да започне конкурсното представяне на кандидатите приветствие от името на Община Стара Загора отправи Надежда Чакърова, зам.-кмет с ресор „Образование и младежки дейности“. В словото си тя акцентира върху факта, че Стара Загора е първопроходник на идеята за тази младежка структура в младежкото самоуправление на града.

Към учениците, техните преподаватели и родители се обърна и настоящият обществен посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя благодари от свое и от името на правния си сътрудник Георги Туртуриков на предходната двойка млади омбудсмани. Г-жа Сотирова им връчи грамоти и специална статуетка с надпис „Бъдете будни“.

Представянето на участниците пред публика и жури се проведе в три кръга. Кандидатите за избор на Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора бяха оценени от жури, в състав: Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, Милена Йолдова, началник на РУО Стара Загора, Здравко Димитров, ръководител на звено Младежки дейности в Община Стара Загора, Радослав Балкански, новоизбраният Млад кмет на Млада Загора, Кристиян Конов, председател на съвета на младите омбудсмани, Станимир Тодоров, заместник млад омбудсман. След това комисията проведе тайно гласуване с бюлетини, върху които всеки един от журито бе изписал името на предпочитания от него кандидат.

Новата двойка омбудсмани са възпитаници на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ с интензивно изучаване на математика и информационни технологии. Участници са в множество национални и международни олимпиади с редица спечелени купи и медали. Те се занимават активно с доброволческа и благотворителна дейност.

В следващата една година Анастасия и Адриан ще са генератор на добри идеи, както и ще бъдат връзката между младите хора и институциите в Стара Загора.
Младите омбудсмани ще продължат някои от инициативите на техните предшественици.

„Една от основните ни идеи е да организираме седмица на спорта и на здравословното хранене. Ще се опитаме да представим на децата от нашия град различните спортни клубове и ще ги насърчим да спортуват“, акцентира в изказването си Анастасия Грозева.

„За нас е от изключителна важност да има повече културни събития в Стара Загора, както и да привлечем все повече ученици към науката“, обяви Адриан Георгиев.

Младите омбудсмани ще организират и инициативи, които ще имат за цел осведомяването на младите хора на Стара Загора по различни граждански въпроси. „За да постигнем всичко това, ще работим с редица наставници и ментори от всички професионални сфери на нашия живот“, заявиха с категоричност младежите от 11- ти клас.

На финала на надпреварата г-жа Сотирова отправи апел към всички участници в конкурса. „Ние сме впечатлени от вашите идеи и ви гарантирам, че всички те ще бъдат реализирани. За пореден път ще докажем на обществото, че младите хора са знаещи и будни“, сподели обществения посредник на Стара Загора.

В конкурса за Млад омбудсман тази година участваха девет двойки ученици – победителите Анастасия Грозева и Адриан Георгиев, както и Жаклин Желева и Димитър Славов от Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Александра Мирчева и Михаил Димов от 10-ти клас в ПГОХ "Райна Княгиня", Александра Костадинова и Николета Байкова от Средно училище „Максим Горки“, Йоана Атанасова и Габриела Деянова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Калина Николова и Теодор Матовски от ГПЧЕ "Ромен Ролан", Ивалин Боев и Михаил Христов от ГПЧЕ "Ромен Ролан", Иван Велев и Божидара Димова от Професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” и Дарин Димитров и Александър Колев от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

Всички те се представиха достойно, с което този модел на младежко самоуправление вече трайно се затвърди като успешно доказал се в Стара Загора.

Още от Община

Спортна програма през уикенда в Стара Загора
17/10/2024 Община
Спортна програма през уикенда в Стара Загора
Стара Загора ще бъде домакин на вълнуващи спортни събития през предстоящите три дни. XIII Международен турнир по плуване Руси Русев , Турнир по карате киокушин Купа Стара Загора и състезание по ролер блейдинг ще зарадват старозагорци от 18 до 20 октомври 2024 г. Каним всички любители на спорта да се присъединят към нас и да подкрепят състезателите в трите големи спортни прояви, които са част от б...
Църковна книга, дарена преди 124 г. на храма в Ракитница, се завръща за празника на старозагорското село
17/10/2024 Община
Църковна книга, дарена преди 124 г. на храма в Ракитница, се завръща за празника на старозагорското село
Открита е в сайт на букинисти и е откупена с обединените усилия на жителите Църковна книга, дарена на храма Св. Иван Рилски в Ракитница преди 124 години, ще се завърне в Божията обител за празника на старозагорското село в събота, 19 октомври 2024 г. Това се случва благодарение на инициативата на зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева и на задружната подкрепа на жителите на Ракитница. ...
Зам.-кметът Надежда Чакърова: Конкурсът "Млад омбудсман" дава възможност на будните младежи на Стара Загора да участват активно в развитието на града
16/10/2024 Община
Зам.-кметът Надежда Чакърова: Конкурсът Млад омбудсман дава възможност на будните младежи на Стара Загора да участват активно в развитието на града
В сградата на Община Стара Загора се провежда надпреварата за избор на Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора За мен е привилегия да присъствам на това вдъхновяващо събитие, поредният избор на младите омбудсмани на Млада Загора събитие наистина уникално за България, което се случва за шести път. Тази идея се създаде и разви по време на моя мандат като обществен посредник. Щаст...
Християново кани на кулинарен празник в неделя
16/10/2024 Община
Християново кани на кулинарен празник в неделя
Кулинарният Празник на ориза ще се проведе в старозагорското село Християново на 20 октомври 2024 г. (неделя), от 10.00 ч. на площада пред кметството. Вкусното събитие е организирано от НЧ Съзнание 1933, с. Християново, кметството на населеното място и с подкрепата на Община Стара Загора. Целта на празника е да издирва, съхранява, разпространява и популяризира автентични регионални гозби приготве...
Детска площадка в двора на УМБАЛ в Стара Загора се сдоби с ново съоръжение за игра, пясъчник и пейки
16/10/2024 Община
Детска площадка в двора на УМБАЛ в Стара Загора се сдоби с ново съоръжение за игра, пясъчник и пейки
Инициативата е на Община Стара Загора и ДГ № 66 Детски рай, а реализацията от звената ОДАП и Озеленяване Нов облик е придаден на детската площадка до Клиниката по педиатрия при УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора. Усилията за обновяване на площадката с нови съоръжения са положени от Звено Организация на движението и аварийна поддръжка (ОДАП) при Община Стара Загора. Промяната е вдъхнове...