За седми път Стара Загора ще е домакин на фестивала „Здравей, Здраве“

За седми път Стара Загора ще е домакин на фестивала  Здравей, Здраве

Логото е българска шевица, а фокусът е върху младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на традициите

За седма поредна година Градът на липите посреща фестивала „Здравей, Здраве“ - на 12 и 13 октомври 2024 г. на Античната улица пред Държавна опера - Стара Загора.

Сдружението с нестопанска цел „Здравей, Здраве“ е финансирано по Програма „Култура“ на Община Стара Загора и е част от Културния календар. Фестивалът се провежда със съдействието и на Народно читалище „Родина-1860“, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера - Стара Загора, Народно читалище „Свети Климент Охридски“, Център за подкрепа и личностно развитие, Международен младежки център, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Граждански клуб „Липа“, Регионална здравна инспекция - Стара Загора, Инър Уийл Клуб - Стара Загора БЕРОЕ, Лайънс Клуб Стара Загора - Августа, Лео клуб „Стара Загора Августа“, Клуб Зонта, Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“, Национално дружество „Традиция“ и много други.

Фокусът на тазгодишното издание е върху младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на традициите. Логото на фестивала е българска шевица, а изборът й е консултиран със специалиста в тази област Славян Стоянов и с доц. Евгения Иванова от Регионален исторически музей - Стара Загора. Организаторите са предвидили да се извие кръшно българско хоро на Античната улица и приканват участниците и гостите да са облечени поне с тениска с народен мотив.

По време на събитието Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще представи открита изложба с уникални гоблени с ликовете на български царе, а участниците от Парада на носиите ще озарят фоайето на библиотеката с пъстри традиционни одежди. По случай 70-годишнината от създаването на библиотеката от СНЦ „Здравей, Здраве“ ще им дарят 70 книги.

Участие във феста ще вземат кметът на Млада Загора, младите Омбудсмани, Младежки общински съвет, таланти от Център за подкрепа и личностно развитие, деца от Програмата „Ние сме музиканти“ на Държавна опера - Стара Загора и от много школи по различните изкуства и спортове в града.

От Национален клуб „Традиция“ в Стара Загора и Нова Загора са предвидили възстановка за Мерджан Рада войвода, в която ще представят първата известна жена-войвода в областта Загоре.

Тази година сред новите лектори на фестивала ще са д-р Анелия Овнарска-Милушева, писателите Неда Антонова и Добри Божилов, тревненският майстор Уста Дарин, Асен Миланов, Румяна Халачева и др.

На Голямата сцена на Античния форум младежите от Инър Уийл клуб Стара Загора Берое ще наредят огромен пъзел с лика на Цар Симеон по картина на старозагорския художник Димитър Гюдженов.

Още от Община

В празничните дни Общинският плувен басейн ще работи от 9.00 от 18.00 часа
20/09/2024 Община
В празничните дни Общинският плувен басейн ще работи от 9.00 от 18.00 часа
В празничния тридневен уикенд 21, 22 и 23 септември 2024 г. Плувният басейн в Стара Загора ще работи с променено работно време, съобщи началникът на отдел Спортни дейности в Община Стара Загора Петко Крумов. Всички желаещи могат да го посетят от 09.00 часа до 18.00 часа. Покритият плувен басейн се намира на ул. Граф Игнатиев № 13, в двора на ГПЧЕ Ромен Ролан. График за обичайното работно време н...
Временна организация на движението се въвежда за улица в кв. „Зора“
19/09/2024 Община
Временна организация на движението се въвежда за улица в кв.  Зора
Причината е безопасното организиране и изпълнение на ремонтни дейности по уличното платно Спира се движението на личен, обществен, договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка, на територията на град Стара Загора - по ул. Хрищян войвода в кв. Зора. Това се указва в заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ограничението важи за периода до 10 октомври 2024...
Община Стара Загора и Патентното ведомство ще представят проекта „ЕСР8: Европейска мрежа за автентични градове“
19/09/2024 Община
Община Стара Загора и Патентното ведомство ще представят проекта  ЕСР8: Европейска мрежа за автентични градове
Акцентът на информационния ден ще падне върху огромните вреди, които покупко-продажбата на неоригинални продукти причинява В съвместен информационен ден Община Стара Загора и Патентното ведомство на Република България ще представят проекта Европейска мрежа за автентични градове. Събитието е насрочено за 25 септември 2024 г., неговото начало е от 10.00 часа, а мястото е Регионална библиотека Захар...
Втори фолклорен празник „Вълшебството на подправките“ ще радва посетителите в село Маджерито
19/09/2024 Община
Втори фолклорен празник  Вълшебството на подправките  ще радва посетителите в село Маджерито
Домакините са предвидили конкурс за най-вкусно традиционно ястие с подправки В село Маджерито за втора поредна година посрещат фолклорния празник Вълшебството на подправките, част от културния календар на Община Стара Загора. Организатори на фиестата на ароматите са НЧ Пробуда-1928, кметството в с. Маджерито, пенсионерският клуб и частни фирми. Празникът ще се състои на 28 септември 2024 г., съб...
Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв. „Кольо Ганчев“
18/09/2024 Община
Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв.  Кольо Ганчев
Община Стара Загора ще поиска от сектор Пътна полиция и МВР поставяне на стационарна камера там На последната пешеходна пътека на бул. Св. Патриарх Евтимий до кв. Кольо Ганчев в Стара Загора вече е поставена допълнителна сигнализираща маркировка. Предстои да бъде реализирано и допълнителното й осветяване. Извършва се обследване, което има за цел да покаже дали ще бъде разумно решение там да се п...