7 страни гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал „Данаил Чирпански“

7 страни гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал  Данаил Чирпански

Официалното откриване на фестивала на 27 септември включва няколко събития из различни локации на града

Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври 2024 г. студенти от академии от 7 страни ще представят своите дипломни спектакли като част от основната програма. Жителите и гостите на Града на липите ще могат да се насладят на всеки един от тях със субтитри на български език и при вход свободен.

Официалното откриване на фестивала на 27 септември включва няколко събития из различни локации на града. В Къщата на арх. Христо Димов в 17.00 часа ще е откриването на изложба „Полетът - портрети за слушане” на НИШКА колектив. Концертът на група Сечуан пред Културния център „Стара Загора“ ще е в 18.00 часа. Веднага след това отново пред Културния център старозагорци и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на огнен пърформанс на Lords of Fire.

Спектакълът „Историята на Лари“ на Мориц Праксмарер от Швейцария е в 19.00 часа в Културния център. В 19.30 е откриването на фестивала отново там.

За финал на деня 27 септември всички посетители ще се насладят на концерт на група REWIND! и Владимир Михайлов в 21.00 часа на открита сцена пред Общината.

Основната програма на фестивала започва на 28 септември (събота) от 17.00 часа в Културен център „Стара Загора“ с възпитаниците на Национална академия за театрално изкуство от Полша, които ще представят „Изоставени“ от Малина Пшеслуга. От 20.00 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора публиката ще види „Поколение Снежинка” на Университет Бабеш-Боляй, Факултет по театър и филм, Клуж-Напока, Румъния.

Програмата в неделя, 29 септември, започва в Държавен куклен театър - Стара Загора отново в 17.00 часа със спектакъла на Нов български университет, България, “Времеобичане” по текстове на Георги Господинов. В 20.00 часа на сцената на Културен център „Стара Загора“ излизат студентите от Университет за приложени науки Новиа, Якобстад, Финландия, с представлението „Следи от Антигона”.

В началото на седмицата, 30 септември, в 17.00 часа ще бъде представен „Да застреляш Снежанка” на Академия Димитри, Швейцария, в Държавен куклен театър - Стара Загора. В 20.00 часа в Културен център „Стара Загора“ публиката ще може да се наслади на „Студеното дете” от Мариус фон Майенбург на студентите от Академия за сценични изкуства, Прага, Чехия.

Октомври започва театрално в 14.30 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора с последното представление от фестивалната програма „Ул. Вьорьосмарти 13, приземен етаж, 2а“ на Freeszfe Society, Будапеща, Унгария.

Тричленното жури на тазгодишното издание се състои от режисьора, преводач и автор Гергана Димитрова (България), режисьора Ботонд Над (Румъния) и танцьора, хореограф и преподавател Уршула Тержан (Словения).

По време на фестивала ще се случат още културни събития. Участниците ще се включат в уъркшопи и дискусии, с които ще могат да усъвършенстват своите умения и да обменят международен опит. Музикалните събития ще бъдат концерти на групите Free4All и Ша-ша. Ще има и специална прожекция на дебютния документален филм на Катерина Стоянова „Небрежният ангел”, който е посветен на Данаил Чирпански на 29 септември, неделя от 22.00 часа в бар “В гората”.

Фестивалът се осъществява с финансиране по Програма „Създаване“ 2023 на Национален фонд „Култура“, Програма „Култура“ на Община Стара Загора и Министерство на културата.

Особено важни за фестивала са Държавен куклен театър - Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжевски“, Регионален исторически музей Стара Загора, Къщата на арх. Христо Димов и Културен център „Стара Загора“.

Всички спектакли са с вход свободен. Необходима е предварителна резервация на места.

Фестивалът започва историята си през 2017-та година, като събитие в памет на приятел и колега на организаторите – Данаил Желев-Чирпански – студент по актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, който загива година по-рано вследствие на пътен инцидент. Вдъхновени от неговия дух, енергия и любов към театъра, те решават да създадат форум, който дава пространство за среща на млади артисти.

Още от Община

Временна организация на движението се въвежда за улица в кв. „Зора“
19/09/2024 Община
Временна организация на движението се въвежда за улица в кв.  Зора
Причината е безопасното организиране и изпълнение на ремонтни дейности по уличното платно Спира се движението на личен, обществен, договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка, на територията на град Стара Загора - по ул. Хрищян войвода в кв. Зора. Това се указва в заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ограничението важи за периода до 10 октомври 2024...
Община Стара Загора и Патентното ведомство ще представят проекта „ЕСР8: Европейска мрежа за автентични градове“
19/09/2024 Община
Община Стара Загора и Патентното ведомство ще представят проекта  ЕСР8: Европейска мрежа за автентични градове
Акцентът на информационния ден ще падне върху огромните вреди, които покупко-продажбата на неоригинални продукти причинява В съвместен информационен ден Община Стара Загора и Патентното ведомство на Република България ще представят проекта Европейска мрежа за автентични градове. Събитието е насрочено за 25 септември 2024 г., неговото начало е от 10.00 часа, а мястото е Регионална библиотека Захар...
Втори фолклорен празник „Вълшебството на подправките“ ще радва посетителите в село Маджерито
19/09/2024 Община
Втори фолклорен празник  Вълшебството на подправките  ще радва посетителите в село Маджерито
Домакините са предвидили конкурс за най-вкусно традиционно ястие с подправки В село Маджерито за втора поредна година посрещат фолклорния празник Вълшебството на подправките, част от културния календар на Община Стара Загора. Организатори на фиестата на ароматите са НЧ Пробуда-1928, кметството в с. Маджерито, пенсионерският клуб и частни фирми. Празникът ще се състои на 28 септември 2024 г., съб...
Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв. „Кольо Ганчев“
18/09/2024 Община
Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв.  Кольо Ганчев
Община Стара Загора ще поиска от сектор Пътна полиция и МВР поставяне на стационарна камера там На последната пешеходна пътека на бул. Св. Патриарх Евтимий до кв. Кольо Ганчев в Стара Загора вече е поставена допълнителна сигнализираща маркировка. Предстои да бъде реализирано и допълнителното й осветяване. Извършва се обследване, което има за цел да покаже дали ще бъде разумно решение там да се п...
Изкуството на графиката e акцентът в творбите, които ще може да се разгледат в специално обновена зала на Художествена галерия - Стара Загора
18/09/2024 Община
Изкуството на графиката e акцентът в творбите, които ще може да се разгледат в специално обновена зала на Художествена галерия - Стара Загора
В богатата програма за почитателите на музиката са предвидени два изключителни концерта, които няма да оставят безразлични своите гости Екипът на Художествена галерия - Стара Загора и тази година има удоволствието да покани своите гости и приятели на 27 септември 2024 г. от 19.00 до 23.00 ч. на поредната специална вечер, съчетаваща въздействието от изобразително изкуство, куклен театър и музика. ...