Ново защитно облекло ще бъде осигурено за доброволческото формирование в Стара Загора

Снимка архив - събиране на доброволци за гасенето на пожара в района на „Седмия километър“ на 17 юли
Ново защитно облекло ще бъде осигурено за доброволческото формирование в Стара Загора

С високопроходим автомобил ще се подобрят мобилността и маневреността на формированието при гасене на пожари

Заявка, изготвена от Община Стара Загора, е изпратена до министъра на финансите, за да се осигури закупуването на екипировка на всеки доброволец от доброволческото формирование. Това информира секретарят на Община Стара Загора Николай Диков. Съгласно утвърдения стандарт това включва защитно облекло, обувки, ръкавици, каска и пожарникарски колан, уточни той.

Предвидено е да се осигурят 30 чифта високи работни обувки и още толкова ниски обувки, 20 полеви панталони и яке, 30 тениски с логото на Община Стара Загора, 20 тактически колани. Заявката включва още 20 противопожарни костюми от негорим плат, както и дихателна защита от горски пожари със сменящи се филтри за многократна употреба – 30 броя.

За създаване на необходимия резерв в Общината е наложително също закупуването на по 50 броя гумени тупалки и лопати с дръжки, както и на 20 ранцеви пожарогасителя от 8 или от 20 литра.

Теренът, на който горя в средата на юли, е силно пресечена гориста и труднодостъпна местност, което налага необходимостта от закупуването и на автомобил с повишена проходимост. С негова помощ ще се подобрят мобилността и маневреността на включените в гасенето екипи.

„Броят на участниците в доброволческите формирования, които са регистрирани в МВР, е разпределен на квотен принцип за всяка община според броя на нейните жители. За Община Стара Загора квотата е от 40 души и тя е изпълнена на максимум. Това, което е възложено от кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров, е да се актуализира и да се попълни с нови хора в рамките на квотата“, съобщи още секретарят на общинска администрация.

Процедурите за осигуряване на екипировката на доброволците вече са в ход. Необходимото оборудване е съгласувано с обучените членове на формированието, списъкът е съставен по тяхно искане и техни указания.

Освен това всеки доброволец е включен в националния регистър и притежава персонален идентификационен номер, както и застраховка „Живот“ по повод изпълнение на договорените си задължения. Всички доброволци са преминали първоначално и поддържащо обучение в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора.

Всички планове за защита при бедствия, които Община Стара Загора има, са актуални и отговарят на действащото законодателство, дефинира Николай Диков. „Това, което правим за подобряване на обстановката, е да изготвим съответните инструкции, заповеди и правилници за прилагане на плановете. Това, според нас, ще подобри координацията и времето за реакция“, поясни той. Важното е да бъдем ресурсно и материално осигурени като община и да бъдем заедно не само в бедствията, заключи Николай Диков.

Още от Община

Концерт „Пролетно море“ ще зарадва ценителите на японската музикална култура
22/10/2024 Община
Концерт  Пролетно море  ще зарадва ценителите на японската музикална култура
На флейта, виолончело и пиано ще бъдат изпълнени 6 песни и един цикъл от 5 съвременни японски произведения На концерт, наречен Пролетно море, който обхваща японски произведения от древността до съвремието, са поканени старозагорци в четвъртък, 24 октомври 2024 г. Началото е от 18.00 часа, а мястото Художествената галерия в Стара Загора. Изпълнението на японските произведение е на Кейко Танака -...
Турнир по киокушин карате „Купа Стара Загора“ събра над 200 млади състезатели
21/10/2024 Община
Турнир по киокушин карате  Купа Стара Загора  събра над 200 млади състезатели
Ежегодният турнир по киокушин карате Купа Стара Загора се проведе на 19 октомври 2024 г. в спортна зала Иван Вазов в Стара Загора. В него взеха участие повече от 200 деца от 29 клуба от цялата страна, които се състезаваха в две възрастови групи до 12 и до 14 години. Организатори са Спортен клуб Аскен, БККФ, с подкрепата на Община Стара Загора. Събитието е част от календара на Българска Карате Ки...
Ремонт в „тихите“ часове и търговски обекти, просрочили наема си, влизат в бюлетина за нарушени общински наредби
21/10/2024 Община
Ремонт в  тихите  часове и търговски обекти, просрочили наема си, влизат в бюлетина за нарушени общински наредби
Седмичната справка съдържа и две нарушения за Закона за управление на отпадъците Шумен домашен ремонт в тихите часове за почивка, палене на огън на открито и търговски обекти, чиито стопани не са заплатили таксата за заетата от тях тротоарна площ, са акцентите в седмичната справка за нарушения по наредби на Община Стара Загора. Констатираните нередности са за периода от 14 до 20 октомври 2024 г. ...
Събития, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители
21/10/2024 Община
Събития, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители
Знайни и незнайни войни на будителския фронт, днес делата ви достойни слави нашият народ!hellip;rdquo; (Борислав Ганчев). Детски отдел на библиотека Родинаrdquo; гостува на учениците от 2.а и 2.в класове с мултимедийна презентация, викторина, литературно четене и творческо ателие за оцветяване и изписване на мини книжки за българските будители. 23 и 24 октомври 2024 г., 10.30 и 11.10 ч. ...
Благотворителна тренировка събра 3567 лв. за нови фитнес уреди за деца с увреждания
21/10/2024 Община
Благотворителна тренировка събра 3567 лв. за нови фитнес уреди за деца с увреждания
Ще се купят пътеки за ходене и бягане, велоергометър и още спортни уреди за залите ни за рехабилитация, съобщи Яна Димитрова, директор на ДЦПДУТС в Стара Загора Залите за рехабилитация на Дневните центрове за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в град Стара Загора ще бъдат оборудвани с нови фитнес уреди. Физическото състояние на децата, които ползват тези зали, ще се подобри, а засл...