Нова социална услуга в Стара Загора събира деца и родители в раздяла

Диана Димова и Кунка Минева-Дучева прерязаха лентата на Контактния център
Нова социална услуга в Стара Загора събира деца и родители в раздяла

Специалистите в Контактния център ще убеждават довчерашните партньори да не нараняват чувствата на децата си, докато воюват помежду си

„Контактният център е едно защитено, дружелюбно пространство, а ние непрекъснато ще напомняме на родителите, които вече не желаят да са семейство, да не воюват! Че трябва да смекчат позициите си в името на прекрасните деца, които са създали и че до края на живота си остават свързани чрез тях“. Това обяви днес пред медиите и партньорите от различни институции Диана Димова, председател на Фондация „Мисия Криле“ и директор на Комплекса за социални услуги.

Г-жа Димова, заедно с Кунка Минева-Дучева, главен експерт в отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора, даде официален старт на новата социална услуга. Контактният център е предназначен за деца и родители след раздяла, в процедура на развод или след разтрогването на брака. Той се намира на ул. „Христо Ботев“ № 205, в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Преди да пререже лентата г-жа Дучева благодари на Диана Димова за дългогодишното коректно и ползотворно партньорство. „Приветствам ви за новата инициатива, осъзнавам колко безкрайно важна е тя за града, за общината и най-вече за децата - да имат щастливо бъдеще, да бъдат по-малко стресирани от ситуациите на раздяла, да бъдат подкрепени и от родителите си, и от институциите“, изтъкна г-жа Дучева.

„Не сме открили панацея, но вярваме, че Контактният център може да бъде мост между родителите, за да подкрепят децата си в тази трудна ситуация“, отбеляза Ивайло Ябълкаров, зам.-председател на Фондация „Мисия Криле“.

„Официално заявяваме готовността си да работим 7 дни в седмицата в подкрепа на семейства, които воюват. Ще им напомняме за тяхната любов при създаването на собственото им дете и в името на бъдещето му ще апелираме да направят крачка назад, за да има то пространство да обича и прегръща и двамата си родители“, изтъкна Диана Димова. Тя огласи тъжната статистика, че приблизително около 35% от всички семейства, които идват при тях и се обръщат за помощ с въпроси, споделят, че имат проблеми с другия партньор. „Нашите специалисти им помагат да се успокоят и да се отрезвят, да смекчат своите позиции и да бъдат най-добрите родители за своите деца“, увери г-жа Димова.

„Радвам се за новата услуга, която предлагате и ви благодарим за отговорността, която поемате пред нас като институция и към обществото“, каза на свой ред съдия Дарина Стоянова. „Напипвате проблема, защото съдът само го констатира и взема решението и затова за нас е изключително важно някой да помогне решенията, които постановяваме, да бъдат приведени в изпълнение и да се защити интересът на децата“, подчерта юристът.

„За съжаление във войната между родителите жертви са децата! Ако е възможно, нека заедно да намалим броя на жертвите или поне последиците да не са толкова тежки“, призова комисар Антон Иванов, началник на отдел „Охранителна полиция“ в Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Чрез видеовръзка своята признателност за безценната помощ от страна на специалистите изрази Антонина Даскалова, майка на 3 деца от Варна. Тя разказа за няколкото кошмарни месеци от живота си, когато децата й отказвали всякакъв контакт, дори и по телефона и единствената й възможност да общува с тях е била чрез посредничеството на специалистите от Комплекса за социални услуги. „Благодарение на техните усилия, търпение и професионализъм децата ми преодоляха усещането за конфликт на лоялност и сега отново всичко е наред“, заяви г-жа Даскалова.

Да уважим правото на детето да общува и с двамата си родители и да помогнем на довчерашните партньори да не се фокусират само върху своето страдание, а да забележат и страданието на детето си, призова ръководителят на Контактния център Силвия Теофарова.

Новата социална услуга е безплатна. Родителите се приканват да се явят в Контактния център заедно с детето/децата по силата на съдебно решение. Срещите се осъществяват по два пъти месечно, в продължение на три последователни месеца.

Община Стара Загора е сключила договор с Фондация "Мисия Криле" като изпълнител на определени социални услуги с делегиран от държавата бюджет, предоставяйки на фондацията базата на ул. „Христо Ботев“ № 205. Фондацията ползва финансиране и от външни източници по редица проекти, по които работи.

Още от Община

Отворен е пътят Стара Загора - Старозагорски минерални бани
17/07/2024 Община
Отворен е пътят Стара Загора - Старозагорски минерални бани
От 13.30 часа днес пътят Стара Загора - Старозагорски минерални бани е бъде отново отворен в двете посоки. Призовават се водачите да шофират при повишено внимание и с ниска скорост, тъй като все още продължава работата на екипите на Пожарната, Горското стопанство, военните и на десетки доброволци, които при нужда пресичат шосето. Има разположени и автомобили, водоноски и друга техника. Ситуацият...
Промяна на движението на междуселищните линии 9 на 17.07. 2024 г. в Стара Загора
17/07/2024 Община
Промяна на движението на междуселищните линии 9 на 17.07. 2024 г. в Стара Загора
Във връзка с пожара в района на 7-ми километър и усложнената обстановка, междуселищните линии, изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на 17.07.2024 г.: 13:30 часа кв. Зора с. Сладък кладенец с. Лозен с. Сулица с. Старозагорски Бани (вилна зона) с. Ново село - с. Пряпорец с. Борилово Казан...
Промяна на движението на междуселищните линии 9 днес (17 юли) в Стара Загора
17/07/2024 Община
Промяна на движението на междуселищните линии 9 днес (17 юли) в Стара Загора
Във връзка с пожара в района на 7-ми километър и усложнената обстановка, междуселищните линии, изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора, ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на 17.07.2024 г.: * 7.10 часа - кв. Зора с. Пъстрово -с. Сладък кладенец с. Лозен с. Сулица с. СТЗ Бани (вилна зона) - с. Пряпорец с. Борилово Казанлъшки пъ...
Предварителен график за миене на улиците в Стара Загора 16-19.07.2024 г.
16/07/2024 Община
Предварителен график за миене на улиците в Стара Загора 16-19.07.2024 г.
Понеделник/Вторник, 16.07.2024 г.Кв. Три чучура-север Вторник/Сряда, 17.07.2024 г.Кв. Три чучура-север Сряда/Четвъртък, 18.07.2024 г.Бул. България, от ул.Алеко Константинов до ул. Капитан Петко войвода Четвъртък/Петък, 19.07.2024 г.Бул. България, от ул.Алеко Константинов до ул. Капитан Петко войвода При неблагоприятни метеорологични условия и настъпване на други непредвидени ситуации предварит...
Промяна на движението на автобусна линия № 9 заради пожара в района на Седмия километър
16/07/2024 Община
Промяна на движението на автобусна линия № 9 заради пожара в района на Седмия километър
Във връзка с разразилия се пожар в района на 7-ми километър и усложнената обстановка, междуселищните линии, изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на 16.07.2024 г. 17:30 часа - кв. Зора с. Сладък кладенец с. Лозен с. Сулица с. СТЗ Бани (Вилна зона) с. Ново село - с. Пряпорец с. Борилово Ка...