Световен ден без тютюнопушене – 31 май 2024 г.

Световен ден без тютюнопушене – 31 май 2024 г.

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. 

По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13 – 15 години употребяват тютюн.

В България по данни на НЦОЗА от национално представително проучване, проведено през 2020 г. над 40% от учениците (във възрастта от 10 – 19 години) са запалили първата си цигара на 14 – 15 години. Всеки шести е настоящ пушач без значима разлика от пола. Интензивно, над 6 цигари дневно, пушат над половината от учениците пушачи, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след събуждане от сън) проявяват 20% от момчетата и 26,7% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15 – 19 години. 

Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17,3% срещу 16,4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15 – 19-годишните (31,4%), отколкото сред тези на 10 – 14 години (4%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

Тютюнът причинява 25% от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат продукти, които са вредни, но се рекламират като ​​„нови“ и „по-безопасни“, насочени основно към младите хора.

Повече информация може да намерите на интернет страницата на СЗО на посочения линк: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2024.

Министерството на здравеопазването чрез Регионална здравна инспекция – Стара Загора си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни дейности по отношение на преодоляване на тютюневата зависимост и предоставя допълнителни здравно-образователни материали и филми заедно с различните интервенционни дейности.

В Регионална здравна инспекция – Стара Загора от 2005 г. работи Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Консултациите и измерването на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта чрез издишан въздух на активни и пасивни пушачи са безплатни. 

Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене гостува през май 2024 г. в община Чирпан, детски градини и училища от областта и дейността му е насочена към общински служители, педагогически колективи и ученици от горна училищна степен.

На станалия традиционен Спортен празник на град Раднево на 15 май Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене имаше своето място. Предоставени бяха съвети за отказ и измерване нивото на въглероден монооксид.

Проведени бяха обучения и демонстрации с пушещата кукла Сю в редица училища в града и областта. 

На 28 май на централния площад на град Чирпан ще се проведе инициатива на РЗИ – Стара Загора и Община Чирпан. Предвидени са демонстрации с пушещата кукла Сю за ученици, изнесен кабинет за отказ от тютюнопушене и измерване на възрастното население с импедансен кантар. Ще бъдат предоставени съвети и препоръки как да се запази телесното тегло в процеса на спиране на цигарите.

На 31 май от 10:30 в парк „Александър Стамболийски“ ще се проведе традиционната инициатива „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“, организирана от ОДМВР – Стара Загора, МКБППМН – Стара Загора, ЦПЛР – МОС, РДПБЗН – Стара Загора, РУО – Стара Загора, БМЧК – Стара Загора. РЗИ – Стара Загора ще участва с изнесен кабинет за отказ от тютюнопушене, демонстрации с пушещата кукла Сю и алкоочила.

На същия ден от 12:00 часа пред Община Стара Загора ще бъде разположен Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене. 

На 3 юни обучения за вредата от употреба на тютюневи изделия ще бъдат реализирани в Девето ОУ „В. Ханчев“

На 4 юни от 12:30 часа в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора ще се проведе обучение относно вредата от употреба на новите електронагреваеми тютюневи изделия. 

На 6 юни от 10:30 часа в ОУ „Васил Левски“ в с. Бузовград заедно с РУ Казанлък ще се проведе демонстрация на кукла Сю. 

На 11 юни от 10:00 часа в ПГСС в град Мъглиж заедно с РУ Казанлък ще се проведе демонстрация на кукла Сю и алкоочила. 

На 20 юни от 13:00 часа в СУ „Христо Ботев“ в град Павел баня заедно с РУ Казанлък ще се проведе демонстрация на кукла Сю и алкоочила. 

В съвместните инициативи на РЗИ – Стара Загара с МКБППМН – Стара Загора, ПИЦ по зависимости и Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора по време на лятната работа факторът тютюнопушене също има своето място.

Регионална Здравна инспекция – Стара Загора напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да се откаже от тютюнопушенето през цялата година в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене. Работното време е от 8:30 до 17:00 часа от понеделник до петък. Повече информация може да получите на телефон 0882 442 999 и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Очакваме предложения за съвместни прояви през цялата година с насока към поставеното от СЗО мото.

 

Още от Новини

Промяна в работното време за прием на документи за ТЕЛК в РЗИ – Стара Загора Промяна в работното време за прием на документи за ТЕЛК в РЗИ – Стара Загора
От 17 юни 2024 г. Регионалната картотека на медицинската експертиза в Регионална здравна инспекция Стара Загора ще приема документи за ТЕЛК от 8:30 до 13:00 часа всеки работен ден, а не както досега от 8:30 до 17:00 часа. Промяната се налага заради новите задължения на Регионалната картотека на медицинската експертиза за извършване на дигитализиране на медицинските експертни досиета на хората п...
Бюлетин на ОДМВР - Стара Загора, 11 юни 2024 г. Бюлетин на ОДМВР - Стара Загора, 11 юни 2024 г.
По-характерни престъпления:На 10.06.2024 г. в РУ - Чирпан е получено съобщение от 72-годишен мъж, че около 10:30 ч. на същата дата в парк Теню Стоилов непознат мъж го е застигнал в гръб, нанесъл му е удари по главата и тялото, отнел му е мобилен телефон, сумата от 90 лв. и лични документи и е избягал. В РУ - Чирпан е започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 198, ал.1 от НК...
Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 10 юни 2024 г. Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 10 юни 2024 г.
Разкрити престъпления:На 09.06.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, срещу 41-годишен мъж за това, че на същата дата около 19:00 ч. по ул. Капитан Петко Войвода е управлявал л.а. Фолксваген след употреба на алкохол с концентрация в издишания въздух над 1,2 промила, установено с техническо средство. Водачът е задържан...
Безплатни многопрофилни скрининги за възрастни и деца над 9 години организира Медицинският колеж при Тракийския университет Безплатни многопрофилни скрининги за възрастни и деца над 9 години организира Медицинският колеж при Тракийския университет
Безплатни многопрофилни скрининги за възрастни и деца над 9 години организира Медицинският колеж при Тракийския университет: * Очен скрининг * Скрининг за гръбначни изкривявания и костна плътност * Бързи кръвни тестове за глюкоза, пикочна киселина и холестерол Водещи на скрининговите изследвания ще бъдат специалисти от Медицинския колеж. В инициативата ще се включат студенти от специалностите ...
Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 7 юни 2024 г. Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 7 юни 2024 г.
По-характерни престъпления:На 07.06.2024 г. в РУ - Казанлък е получено съобщение от 45-годишен мъж, затова че е извършена кражба на портмонето му с намиращите се в него лични документи и около 4000 лв. В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 194 ал. 1 от НК. Разкрити престъпления:На 06.06.2024 г. в РУ - Гълъбово е започнато досъдебно производство за извършено пр...