Културно-историческото наследство с модерно звучене в „От Августа Траяна до Боруй“ този уикенд

Културно-историческото наследство с модерно звучене в  От Августа Траяна до Боруй  този уикенд

Демонстрации на занаяти, бит, традиции, мода през вековете, религиозен диспут, средновековна кухня са само част от акцентите на фестивала

„Идеята се роди в отдел „Култура“ и бе подкрепена от ръководството на Регионален исторически музей – Стара Загора, за което много благодарим. Целта ни е този фестивал да продължи да се развива във времето, да стане устойчив и да привличаме много гости и туристи от близо и далеч“, разказа на пресконференция днес ресорният зам-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. „Туризмът в днешно време е вкус, емоция, преживяване и именно това искат хората – да дойдат, да видят, да опитат, да се докоснат“.

Това е и основата на подготвената програма на първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Тя е насочена към „онова време“ - епохите на Античността и Средновековието.

Директорът на РИМ-Стара Загора Петър Калчев обобщи мисията това събитие да се превърне в традиционно. “Това е една модерна форма да представим културно-историческото си наследство. Имаме желание всяка година нашия празник 18 май – Международен ден на музеите, да го приветстваме именно чрез магията на фестивала“, заяви Петър Калчев.

За подробностите на двата фестивални дни разказа Васил Василев, председател на Сдружение „Търновци“, който обясни, че програмата е едно кратко описание на дейностите, които всъщност ще могат да видят гостите. Василев акцентира върху най-интересните неща, които предстоят.

“Показваме „Модата през вековете“ - модно ревю на антично и средновековно облекло, защото е нещо, което е диктувало и политиката, и ежедневието, дори и начина на мислене на хората през тези периоди. Има много да се научи за това как тя е повлияла на развитието на човечеството“, обясни той.

По време на фестивала се предвиждат и демонстрации на средновековна кухня като част от автентичните рецепти ще се готвят на терен. „Медовината през вековете“ пък ни отвежда към рецепта от най-древни времена и до наши дни. Те идват от България, Франция и Германия, а гостите ще имат възможността на място да се докоснат до вълшебното питие.

За най-заинтригуваните гости ще бъдат представени на живо бойни демонстрации, развивани под формата на реконструкция на базата на исторически сведения от Италия и Германия.

Първият ден завършва с необикновен концерт на антична и средновековна музика на групите „Ксана“ и „Летящи номади“.

Неделният ден е посветен на занаяти, бит, традиции - от грънчарство до ковачи, които ще коват на терен. Как се плетат ризници и как точно пази бронята са въпроси, на които отговорът ще бъде даден на живо на фестивала „От Августа Траяна до Боруй“.

Програмата не фестивала може да откриете на https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-festival-ot-avgusta-trayana-do-boruy.

Още от Община

С вълшебен концерт ДГ № 29 „Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей
23/05/2024 Община
С вълшебен концерт ДГ № 29  Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей
Гост на празника бе зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор Образование и младежки дейности Надежда Чакърова С юбилеен концерт в Културен център Стара Загора Детска градина № 29 Славейчеrdquo; отпразнува 50 години грижа, любов и всеотдайност към старозагорските деца. Тържествен и вълнуващ е денят за всички вас - учители, деца, родители. Нека имате радост и гордост от постигнатите успехи, добр...
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024
23/05/2024 Община
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват  Златната липа  2024
Три много любопитни културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал Златната липа 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния театър в София Калин Сърменов. Познаваме го от много филми, любими български и американски сериали като Седем часа разлика и Бягство от затвора, познаваме го ...
Своите най-изявени деца, учители, възпитатели и родители отличи ДГ №7 „Светулка“ на официална церемония
23/05/2024 Община
Своите най-изявени деца, учители, възпитатели и родители отличи ДГ №7  Светулка  на официална церемония
С богата програма бе даден стартът на празника на най-голямата детска градина в Стара Загора и областта По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ДГ №7 Светулка връчи просветните награди на образователната институция. С огромно удоволствие съм днес тук и виждам колко много сте научили, мили деца. В навечерието н...
И в празничните дни 24 и 25 май в Община Стара Загора ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
23/05/2024 Община
И в празничните дни 24 и 25 май в Община Стара Загора ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
Петима младежи стават пълнолетни на 9 юни, своя вот могат да дадат и петима столетници на възраст между 100 и 104 години Започваме оборудване на изборните помещения, ще имаме допълнителни кутии за бюлетините по решение на ЦИК, съобщи днес временно изпълняващият длъжността секретар на Община Стара Загора Делян Иванов. Той отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на...
Републиканско първенство по Таекуон-До в Стара Загора за деца и юноши на 25-26 май
23/05/2024 Община
Републиканско първенство по Таекуон-До в Стара Загора за деца и юноши на 25-26 май
Спортната зала Стара Загора ще е домакин на Републиканско първенство по Таекуон-До за деца (6-13 години) и юноши (14-17 години). Състезанието ще се проведе на 25 и 26 май (събота и неделя). Началото е от 9:00 часа. Очаква се участие да вземат над 160 състезатели от 17 клуба в страната. Организатори са Община Стара Загора, Младежки спортен клуб АЛИАНС, Българската асоциация по Таекуон-До, Централ...