Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на Маратон Стара Загора 2024

Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на Маратон Стара Загора 2024

„Справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че до момента 1049 бегачи са заявили участие в маратона. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“ Това съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в Общински съвет Стара Загора Красимира Чахова и началникът на отдел „Спортни дейности“ в община Стара Загора Петко Крумов.

Стартът на Маратон „Стара Загора 2024“ ще бъде даден в неделя, 31 март, точно в 9:00 часа пред Общината. Той е първият за годината от националната верига „Бягането като начин на живот“.

„Постарахме се тази година да ангажираме още повече участници, които да се състезават в трите дисциплини – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км маратон, така и в градското бягане на 2 км. Сравнение можем да направим с първото издание на маратона, тогава всички участници бяха 200. Това показва, че този вид събития набира все по-голяма популярност и все повече хора се ангажират да спортуват, било то професионално или на любителско ниво. Както и очаквахме, най-много са регистрираните до момента участници на 10.5 км - 400, а в полумаратона също приближаваме границата от 400 атлети. Регистрациите са отворени до събота и очакваме още записвания. Тази година на 21 км ще се състои и Националният шампионат по полумаратон. Там 127 състезатели са заявили участие, от тях 98 мъже и 29 жени. В дистанцията полумаратон ще видим най-добрите български атлети. Ще има много сериозна конкуренция и при жените и при мъжете - Милица Мирчева, Дебора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа“ – уточни още Красимира Чахова.

На маратона ще има представители от 14 страни.

Най-младият участник е Михаил Давидков на 7 години. Той ще се състезава на 10.5 км. Най-възрастните участници са Митко Гошков – полумаратон и Иван Грозев на 78 г. – 10.5 км.

Новото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско бягане. Той няма състезателен характер, а е със специална регистрация и ще даде възможност на начинаещите в атлетиката, както и на не особено издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Трасето на кратката дистанция тръгва от Общината, минава на изток до парк „Александър Стамболийски“ (Алана) и обратно. Кросът е организиран от известна верига спортни магазини. На финала му ще бъдат раздадени 30 награди, разиграни на томбола. След това ще има спортни активности в парк „Пети октомври“ - скачане на батут, стрелба с лък, дартс, бадминтон и други. Те ще започнат в 10:00 часа. До сега броят на записалите се участници е 45. Деца, които дойдат в последния момент и бягат без номер, няма да могат да участват в тегленето на томболата с награди.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще получат и медал за участие като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора, полумаратон и дистанцията 10.550 км ще бъде даден пред Община Стара Загора (бул. „Цар Симеон Велики“ 107). Маршрутът продължава по бул. „Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км.

Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км 1 обиколка.

Контролно време на 42.195 км е 5:30 ч. (пет часа и тридесет минути) Контролно време на 21 км е 3 часа.

Времето на участниците в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км ще бъде измерено с електронна система. Всички състезатели ще бъдат снабдени с чипове на стартовите номера.

Програмата за начало на „Маратон Стара Загора 2024“ е следната: в 8:40 часа започва загряваща тренировка с треньори; в 9:00 часа - старт на маратона и полумаратона; от 9:05 часа е втората загряваща тренировка за любителското бягане от 2 км; в 9:10 часа е стартът на 10.5 км, а в 9:20 часа е стартът на 2 км.

Организаторите благодарят на всички спонсори, които за поредна година подкрепят „Маратон Стара Загора“ и поднасят своите извинения на гражданите и гостите на града за създаденото неудобство със затваряне на улиците. Надяват се на търпимост и разбиране от всички.

Още от Община

Скъсани кабели спряха временно светофарите на "Хр. Ботев" и "Д. Стаев"
18/05/2024 Община
Скъсани кабели спряха временно светофарите на Хр. Ботев и Д. Стаев
Светофарната уредба на кръстовището на улиците Димчо Стаев и Христо Ботев в Стара Загора не работи от днес по технически причини скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора умоляват всички участници в движението и водачи на МПС, и пешеходци, да бъдат особено внимателни при преминаването оттам, за да се предотврати евентуален нежела...
С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“
17/05/2024 Община
С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ  Самара
Учебното заведение ще бъде променено изцяло и догодина децата ще се обучават в различна среда Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище Самара. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят лично в успешното начало на преобразяването на училището. Р...
За втори път една от двойките лешояди в Зоопарк Стара Загора станаха родители
17/05/2024 Община
За втори път една от двойките лешояди в Зоопарк Стара Загора станаха родители
Радостната вест с пропукването на яйцето се е случила по време на Великденските празници По време на Великденските празници се излюпи и второто яйце на двойката белоглави лешояди Белчо и Сание, обитаващи зоологическата градина в Стара Загора. То, както и първото, се появи на бял свят в инкубаторите на Спасителния център за диви животни Зелени Балкани, които от началото на живота му, до момента, п...
Три дни НА ЗЕЛЕНО в Бедечка – подарък за Стара Загора
17/05/2024 Община
Три дни НА ЗЕЛЕНО в Бедечка – подарък за Стара Загора
За втора година старозагорският Творчески колектив На улицата прави вдъхновяваща програма за музика, спорт, кино и артистични намеси в южната част на парк Бедечка. От 21 юни вечерта до 23 юни вечерта петък вечер до неделя вечер. Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на Община Стара Загора. Целта е провокативният пейзаж на парк Бедечка да се обживи...
За пета поредна година „Мисия здрави деца“ се проведе в Стара Загора
17/05/2024 Община
За пета поредна година  Мисия здрави деца  се проведе в Стара Загора
По повод 17 май - Международния ден на предизвикателството и спорта, заместник-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и арх. Мартин Паскалев дадоха старт на детския празник Мисия здрави деца в парк Артилерийски Събитието е част от проекта на Ротари клуб Стара Загора Берое Мисия здрави деца. Неговата цел е да се подобри здравословното състояние на децата чрез спорт и да се изградят тра...