Високата инфлация повиши малко и местните данъци в Стара Загора

Високата инфлация повиши малко и местните данъци в Стара Загора

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
На свое извънредно заседание, проведено днес, Общинският съвет в Стара Загора прие на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци на територията на Община Стара Загора. Решението беше взето с 29 гласа "За", 16 "Против" и двама "Въздържал се". Второто четене, което ще утвърди промените, ще се гласува на редовната сесия в четвъртък, 21 декември.

От групата на "Бъдеще за родината" обясниха положителния си вот така: "Данъкът върху недвижимите имоти се повишава със 17%, което дори не покрива инфлационния процент за изминалите 9 месеца - отбеляза общинският съветник Боян Кулев. - А оперативните разходи на Община Стара Загора през последните 10 години са значително повишени във всяко едно направление, капиталовите разходи - също. Дори след актуализацията Община Стара Загора остава с най-ниски данъчни ставки в сравнение с другите големи общини в България. С актуализацията Общината ще има възможност не само да продължи инвестиционната си политика и дейностите по поддръжка, но и ще ги развива."

"Увеличението на данък сгради е едва с 0.25%. Освен него има данък на стаи и апартаменти след промяна в Закона за туризма. Има с 0.5% увеличение на данъка за придобиване на имот, който на 100 хиляди е 500 лева, както и 0.3% за дарения между братя и сестри и техните деца, и с 1% за дарения между лица извън тях" - напомни Янко Янков от "Алтернатива на гражданите". "Нормално е след толкова години да предприемем тази непопулярна крачка, затова ние ще гласуваме "За" - заяви и Красимир Червилов от същата група.

Групата на "Възраждане" не подкрепи измененията в наредбата, като препоръча оптимизиране на разходите, максимално използване на възможностите за национално и европейско финансиране и повишаване на събираемостта на просрочените задължения. "Нека действително да се подобри качеството на живот в общината и чак тогава да се премине към поредното бъркане в джоба на данъкоплатеца" - заяви Десислава Калоянова.

Групата на БСП също не подкрепи предложението с мотиви, огласени от Велина Атанасова: "Доходите на хората не са напълно компенсирани в момента спрямо повишаващата се инфлация и това действие би довело до възникване на допълнителна финансова тежест за тях. Измененията в Закона за местните данъци и такси относно методиката за определяне на данъчните оценки, които сега бяха отложени, вероятно ще се реализират през следващата година и това ще доведе до допълнително увеличение на данъците. Отново управляващите не поеха отговорността за решаване на този доста наболял проблем и го прехвърлиха на общинските съвети. Необходимо е да се определи и по-справедлив подход при определяне на такса "Битови отпадъци". Повишаването на приходите в бюджета на Община Стара Загора в резултат на изменението няма да е съществено. Предполагаме също, че повишаването на данъците ще доведе до понижаване на събираемостта. Високата събираемост в момента се дължи най-вероятно на техния оптимален размер."

Магдалена Овчарова от ПП-ДБ аргументира отрицателното становище на групата също с това, че предстои изменение на Закона за местните данъци и такси, който в момента е между първо и второ четене в парламента. "Това, което се предвижда в него, дава една много по-широка рамка, в която общинските съветници могат да променят наредбата предвид това, че данъци могат да се определят както въз основа на зониране на имотите, така и въз основа на техния вид. Предвижда се в Закона да се измени базата на тази оценка, което означава, че данъчната оценка ще бъде увеличена веднъж по закон и втори път с настоящата наредба. Друг аргумент, който считаме също, че е важен, е, че с увеличението на данъка може да се намалят сделките с имоти и очакваният от Общината приход да не е в очакваните размери. Искайки да привлечем повече инвестиции, ние няма как да създадем такъв добър климат за инвеститорите, ако увеличаваме данъците още преди да е преминало увеличението по закона" - каза Овчарова.

Мария Динева съобщи, че групата на "Народен съюз" няма да подкрепи измененията в Наредбата за местните данъци и такси, но аргументите си, с анализ на конкретните цифри, оставя за огласяване на предстоящата в четвъртък редовна сесия на Общинския съвет. Впоследствие добави, че наредбата не решава проблема с огромния дисбаланс в размера на данъка в града и селата, както и между данъците на гражданите и бизнеса. В реплика Боян Бананов от групата на ГЕРБ сподели, че очакванията са бъдещият променен закон да даде възможност на общинските съвети да диференцират промилите по зони и населени места.

Деян Дяков от групата на "Левицата" обясни подкрепата за изменението в наредбата с увеличението на инфлационния индекс от 2019 до 2023 г. с 43 процента. "Всички бюджетни сфери получиха своето анексиране на работните заплати от 2019 до 2023 г. мининум с процента на инфлацията. Така че ние ще подкрепим увеличението на данъците. За нас това е анексиране на данъците спрямо инфлационния индекс, а не увеличение. Не може доходите да се увеличават, а данъците да стоят непроменени" - каза Дяков.

Общинските съветници приеха днес и предложение за предоставянето на допълнителни възнаграждения на кметовете на кметства за постигнати резултати.

Още от Община

Спортен празник в парк „Артилерийски“
16/05/2024 Община
Спортен празник в парк  Артилерийски
По повод 17 май - Международния ден на предизвикателството и спорта, Ротари клуб Стара Загора - Берое със съдействието на Община Стара Загора организира спортен празник под надслов Мисия здрави деца. Състезателните спортни игри започват в 14.00 часа и ще бъдат за бързина, прецизност, точност и познания за спорта. Очаква се участие ще вземат 160 старозагорски ученици на възраст 1-ви до 4-ти клас. ...
Скъпи гости посрещна Оряховица по повод празника на селото
16/05/2024 Община
Скъпи гости посрещна Оряховица по повод празника на селото
Празникът започна с отслужване на водосвет от отец Димитър Въпреки дъждовното време, Оряховица посрещна скъпи гости на своя личен празник. Освен него, селото отбеляза и 145 години от възстановяването на храм Св. Атанасий. От мое име и от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров Честит празник! Нека селото да продължава да се развива толкова добре, да бъдем единни в него и да се пълни площад...
За 18-и път Стара Загора е домакин на традиционния турнир „Фея под липите“
15/05/2024 Община
За 18-и път Стара Загора е домакин на традиционния турнир  Фея под липите
Три дни Стара Загора ще е домакин на 18-тото издание на традиционния международен турнир по художествена гимнастика Фея под липите. Гимнастички от 20 клуба в страната ще премерят уменията си заедно с гости от Франция, Италия и Израел. Очаква се турнирът да събере на едно място 670 грации и още 120 малки участници от старозагорските детски градини - ДГ 10 Светлина, ДГ 8 Българче и ДГ 13 Пролет. С...
Изложба „Накитите през хилядолетията“ откриват в РИМ - Стара Загора на 18 май
15/05/2024 Община
Изложба  Накитите през хилядолетията  откриват в РИМ - Стара Загора на 18 май
На 18 май от 19:30 ч., в рамките на Европейската нощ на музеите, на 4-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде открита изложба Накитите през хилядолетията. Изложбата представя над 600 експоната от фондовете Праистория, Антична археология, Средновековна археология, Етнография и Най-нова история, някои от които посетителите ще видят за първи път. Праисторическите...
Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на „Златната липа“ 2024
15/05/2024 Община
Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на  Златната липа  2024
Петима утвърдени кинотворци от Европа ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват качествата на филмите, включени в конкурсната програма на единадесетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино Златната липа 2024. Председател на журито тази година ще бъде един от водещите български филмови критици - д-р Геновева Димитрова. Тя е родена в Плевен. Завършила е руска филолог...