Стара Загора отново ще бъде столица на оперното и балетното изкуство

Стара Загора отново ще бъде столица на оперното и балетното изкуство

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Стара Загора посреща едно от най-емблематичните събития в света на културата – Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Традиционният форум отново идва с богата и интересна програма.

„Поздравления за целия екип на Старозагорската опера, ръководството ? реализира изключителна продукция, която поддържа културния, духовния и артистичния дух. Община Стара Загора ще продължи да стои зад всички, което Държавната опера прави“, сподели кметът Живко Тодоров. По време на пресконференция по повод началото на 53-тото издание на ФОБИ, Тодоров подчерта, че отсега ще започне съвместната работа на двете институции във връзка с отбелязването през 2025 година на 100-годишнината на втората в България опера – тази под липите, както и 55-тия Фестивал на оперното и балетното изкуство. Живко Тодоров поздрави сърдечно и поднесе букет на оперната прима Веселина Кацарова - артистичен директор на Старозагорска опера, която в рамките на Фестивала провежда свой Майсторски клас.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева бе категорична, че Старозагорската опера поддържа ниво, което е високо не само за националните, но така и за европейските сцени.

„За 53-ти път Операта и Общината обединяват ресурс за провеждането на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В програмата му няма да откриете познати заглавия, а главно такива, които по-рядко се изпълняват. С премиерата на „Евгений Онегин” нашата опера „задава вкуса” на фестивалната програма. В нея присъстват 5 опери, 2 от които на Вагнер, едно балетно заглавие, едно българско заглавие и безкрайно интересна съпътстваща програма” – каза от своя страна директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов.

„Моят професионален път е започнал точно тук – в Стара Загора, по време на този фестивал. Няма нищо случайно! Ето, че той продължава да съществува, въпреки тежките времена в световен план. Това изкуство е живо, благодарение на всички хора, които се грижат за него. Артистите са вътре в него, но без подкрепа - организационен и финансов ресурс, няма как нещата да се случват“, сподели Веселина Кацарова.

„Евгений Онегин” е лирико-психологическа опера, развива се в насока, коренно различна от италианските опери. Музиката е поставена върху изключително трудния текст на Пушкин. Чайковски е прекрасен оркестратор, изключителен мелодик. В музиката има толкова солиращи инструменти, които наподобяват самостоятелни концерти. С „Евгений Онегин” ще дадем отново висока летва за съизмерване с другите театри. Действието в операта ни потапя в свят, от който ние сме откъснати сега, в съвремието ни” – сподели пред представителите на медиите Ивайло Кринчев, главен диригент и диригент на постановката.

От своя страна режисьорът Славчо Николов разказа, че „Евгений Онегин” е първото оперно заглавие от П.И.Чайковски, върху което работи. „Чайковски е велик драматург и много голям режисьор. В операта правя човешки разказ на една класическа история „За ада на пропуснатите възможности”. Със сценографа и автор на костюмите Гендони искахме представлението да е класическо, но и леко абстрактно. Чудесно работим и с Ромина Славова и Марсело Молина, които поставиха пластиката на „Евгений Онегин”.

В края на пресконференцията Веселина Кацарова се обърна със специална покана към своите почитатели – да посетят концерта на майсторските класове - своя и на Калуди Калудов, на 29 ноември от 19.00 часа в Операта, защото „бъдещето на Операта са младите изпълнители, които трябва да бъдат подкрепени и окуражени“.
#

Още от Община

„Сънят на ореха“ е старозагорският финалист на „Бургас и морето“ 2024
26/07/2024 Община
Сънят на ореха  е старозагорският финалист на  Бургас и морето  2024
В сайта на конкурса на адрес https://www.burgasimoreto.org/bg/songs ще откриете всички 10 песни финалисти. С активен бутон гласувай можете да подкрепите фаворит Само два дни остават до заключителната фестивална вечер на финалистите в Националния конкурс за забавна песен Бургас и морето 2024. Град Стара Загора е представен с песен от младия и много талантлив изпълнител Огнян Георгиев. Музиката п...
Въвеждат се 3 временни организации на движението в община Стара Загора
24/07/2024 Община
Въвеждат се 3 временни организации на движението в община Стара Загора
1. В часовия интервал от 07:00 до 18:00 часа за периода до 16 август 2024 г. на територията на Стара Загора, във връзка с ремонти дейности по тротоари и улично платно, е спряно движението на личен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка, по ул. Свети Княз Борис в отсечката от ул. Свети Отец Паисий до ул. Цар Иван Асен II. Автомобилите със специален режим на движе...
Този уикенд безплатен градски тур ще разказва за „Аязмото - легенди и история“
24/07/2024 Община
Този уикенд безплатен градски тур ще разказва за  Аязмото - легенди и история
Той е част от инициативата на ТИЦ Стара Загора - неразказани истории по правите улици На 27 и 28 юли (събота и неделя) Туристическият информационен център отново кани желаещите да се върнат назад във времето с една от най-новите теми: Аязмото - легенди и история. По време на обиколката участниците ще имат възможност да се запознаят с историята, митовете и легендите, свързани с един от най-красиви...
Налагат санкции на хранителен павилион без разрешителни документи
22/07/2024 Община
Налагат санкции на хранителен павилион без разрешителни документи
Мерки срещу алкохолна консумация публично, изхвърляне на отпадъци и тротинетки на забранени места включва седмичният бюлетин за нарушения на общински наредби Павилион, разположен на общински терен, който бил използван като търговски обект без необходимите разрешителни документи, е сред отбелязаните констатирани нарушения по наредби на Община Стара Загора. В справката за изминалата трета седмица н...
Община Стара Загора припомня какви са насоките за поведение и действия при различни бедствия и опасности
22/07/2024 Община
Община Стара Загора припомня какви са насоките за поведение и действия при различни бедствия и опасности
Телефон за спешни случаи: 112; Горещ телефон на Община Стара Загора: 0800 157 37 На официалния сайт на Община Стара Загора са публикувани правилата за поведение и действия при различни бедствия и опасности - https://www.starazagora.bg/bg/preventsiya-i-zashtita-pri-bedstviya. Припомняме част от тях, свързани с правилата за поведение при пожар: 1. При пожар в дома Ви не губете самообладание. Не и...