800 страници събраха част от 8-хилядната история на Стара Загора

800 страници събраха част от 8-хилядната история на Стара Загора

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
С химна „Музикална емблема за Стара Загора“, дело на видния старозагорец проф. Петър Жеков, хорът на Държавната опера даде начало на събитието за представяне на двутомната книга, събрала хилядолетната история на града. Инициативата за нейното написване е на Община Стара Загора и Регионалния исторически музей, а премиерата бе направена в навечерието на празника на града - 5-и октомври.

Водещият – актьорът Ивелин Керанов, вдъхна глас и емоция на редове, посветени на Стара Загора, излезли изпод перото на Иван Матев – изследовател и пазител на духовната съкровищница на града - музей „Литературна Стара Загора“.

„Днес е много радостен ден за нашата институция и за Стара Загора. Това беше една моя мечта, когато започвах преди години работа в музея. Последната история на града е издадена през 1966 г. Много от авторите й, наши колеги, вече не са измежду живите. В годините се направиха проучвания, изследвания, натрупа се голямо количество исторически материал. Благодарение на авторите, които работиха по различните глави в книгите, на колегите от цялата страна – ето, пред нас е двутомната история на Стара Загора“, сподели от сцената домакинът на събитието Петър Калчев – директор на Регионалния исторически музей. Той благодари специално на главните редактори за упоритостта и професионализма, на авторите, които са проявили жар и търпение при написването на материалите. „Искрени са благодарностите ми към кмета на общината Живко Тодоров за гласуваното доверие, за подкрепата и помощта – за да направим подарък на всички старозагорци – две книги, събрали историята на нашия град“ - подчерта Калчев.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева разказа пред гостите историята за написването на двата тома, посветени на града. „Преди седем години Живко Тодоров и Петър Калчев решиха, че е време Стара Загора да има свой летопис, сътворен в съвремието. На хората на науката им бяха необходими около пет години, за да успеят да съберат достатъчно информация, за да имаме днес едно такова сериозно издание - сподели Желева. - В ръцете си държа историята на Стара Загора, издадена през 1966 година. Не го показвам пред вас, защото е едва 190 страници, а днес имаме 2 тома и 800 страници, а за да ви напомня, че ред по ред, тухла по тухла се надгражда паметта, а тя е най-важна. Всяко едно издание, което се прави – независимо дали е за спорта, за хората на науката, културата и изкуството, дали ще е историята ни – това е нашата памет тук и сега и занапред във времето. Тогава може би друг научен колектив ще работи по тези страници и ще надгражда започнатото, стъпвайки върху тези два тома. Тогава ще се говори не само за историческото развитие на нашия град с 8-те му имена и 8-хилядна история, но и за съвременната Стара Загора – модерна, развиваща се - такава, каквато я градим с вас“, каза още ресорният зам.-кмет на общината. Тя благодари на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет, както и на всички, които милеят и пазят духа на Стара Загора.

По време на събитието стана ясно, че назад във времето, през 1902 година, Димитър Илков събира спомени на местни жители, проучва запазени документи и създава разказ за града от създаването му до 1879 г. През 1908 г. бива издадена книгата „Принос към историята на град Стара Загора“, а през 1966 г. излиза от печат „История на Стара Загора“ до 1964 г.

Над 50 години по-късно, след петгодишен труд по събиране, обработка, анализиране на огромен по обем емпиричен материал от специалисти от Регионалния музей и университети в София, научни институти в БАН – с подкрепата на Общината се издава „История на Стара Загора“ том I и том II. Информацията обхваща времето от IV век пр.Хр. до XX в. Книгите събират данни от множество археологически проучвания на различни обекти в района. Подчертана е и ролята на града във формирането на първата европейска цивилизация, политическите, икономическите и обществените аспекти в развитието му в различните исторически периоди. Изданието е богато илюстрирано със снимки.

По време на събитието проф. д.и.н. Петър Стоянович от Института за исторически изследвания при БАН и доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, споделиха с публиката своите впечатления от двата тома на книгата. В представянето взе участие и научният редактор на I том акад. Васил Николов. За съжаление научният редактор на II том чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Илчев не успя да присъства. Част от представянето на двутомника бе и авторският му колектив – доц. д-р Милена Тонкова, Мария Камишева, д-р Николай Шаранков, д-р Мариана Минкова, проф. Георги Николов, проф. д-р Мирена Славова, Петър Калчев, проф. д-р Вера Бонева, доц. д-р Евгения Иванова, доц. д-р Милена Петкова, Райна Антонова, доц. д-р Румяна Маринова-Христиди.

Сред официалните гости бяха още кметът на Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му Надежда Чакърова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, представители на Старозагорската света митрополия, съветникът по култура на Президента на Република България доц. д-р Пламен Славов, омбудсманът на общината Иванка Сотирова, почетни граждани, бивши кметове и общественици, хора на науката, културата, изкуството, бизнеса, представители на институции.

Двутомникът може да бъде закупен от сувенирния щанд на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
#

Още от Община

С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
11/07/2024 Община
С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. Цар Симеон Великиrdquo; и ул. Св. Отец Паисий, се удължава срокът на затваряне на кръстовището до 16.07.2024 г. включително. За посочения период общественият транспорт ще продължи да се движи по обходен маршрут както следва: Автобусни линии № 14, № 17 и № 51 и № 34 ще се изпълняват ...
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
11/07/2024 Община
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
Туристическият инфоцентър отново презентира забележителностите на Стара Загора на своя щанд на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024 За втора поредна година Туристическият информационен център (ТИЦ) ще участва със свой щанд в Midalidare Rock In The Wine Valley 2024, съобщи началникът на Отдел Туризъм в Община Стара Загора Маргарита Крумова. Очаквам да се радваме на също толкова значителен интер...
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
11/07/2024 Община
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
Заедно с Община Стара Загора осигуряваме на хората качество на живот, което не допуска социално изключване, обяви директорът на ЦНСТПЛПР Стефан Недялков Социална услуга, обезпечена от Община Стара Загора, бе удостоена с признанието на Агенцията за качество на социалните услуги като добра практика за висока компетенция и ефективност. Иновативната кампания е дело на Центъра за настаняване от семеен...
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
09/07/2024 Община
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
Тази събота и неделя (13 и 14 юли) жителите и гостите на Стара Загора могат да пропътуват 100 години назад във времето, включвайки се в завладяващата обиколка Старите сгради разказватhellip;. Безплатният градски тур е част от инициативата на ТИЦ Стара Загора - неразказани истории по правите улици, която се провежда за четвърта поредна година. Началото е от 10:00 часа, а продължителността е около ч...
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
09/07/2024 Община
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
Административният съд е отхвърлил жалбите на част от собствениците и се е произнесъл в полза на Община Стара Загора 36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., сутринта. Това оповести Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството в Община Стара Загора. Това са ...