Нощта на изкуствата завладя старозагорските културни институти

Нощта на изкуствата завладя старозагорските културни институти

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За 18-и път Стара Загора посрещна Нощта на изкуствата с изключително богата програма. Събитието отвори вратите на културните институти в града и разкри потенциала им. Традиционно програмата започна пред сградата на Регионалния исторически музей с музикален поздрав. Трио Гранди тенори повдигнаха завесата и дадоха начало на инициативата, която продължи до късните часове на петъка.

Ресорният зам.-кмет Милена Желева приветства гостите на музея при откриването на изключително любопитната изложба „Археологически сезони 2022 – 2023“. „Поздравявам екипа на музея, археолозите, които не спряха работа през зимните месеци, както се случва обикновено, а продължиха своята дейност, за да видим всички ние частица от историята на хилядолетния ни град тази вечер. Всички нови открития, които се случиха по време на строително-монтажните дейности за реконструкция на ВиК мрежата, отварят още една страница и привличат интереса към нашия град. По този начин насочваме внимание към богатата на археология Стара Загора, стимулираме туризма и културните институти“, каза тя пред гостите в РИМ. Желева допълни, че Община Стара Загора ще продължи да съдейства на археолозите, защото общата цел е да бъде създаден музеен обект на открито в парка „Зеления клин“.

Експозицията включва най-представителните находки, открити при обновяването на ВиК инфраструктура в града. Сред тях са бронзова „пиксида“ (антична кутия за бижута), стъклени и глинени съдове, накити, мраморни архитектурни елементи. Показан бе и скелет с изкуствено издължен череп от Източния некропол на Августа Траяна. Табла със снимки и информация дадоха подробности за най-интересните археологически структури, разкрити при проучванията.

В музея имаше още работилничка за моделиране на антични монети от глина, а в Лапидариума – огнено шоу.

Залата на Градската художествена галерия се оказа тясна за всички желаещи да се докоснат до програмата в Нощта на изкуствата. Показани бяха изложби сценография и плакат Отвътре/Отвън на Мариета Голомехова и Люба Томова в рамките на 13-ти Международен куклено-театрален фестивал за възрастни ,,Пиеро“ , българска графика от 80-те години на XX в., българска живопис, а една от малките зали разкри красотата на възрожденските икони.

Музикално-артистичната програма също бе впечатляваща - Детско куклено-театрално студио „Слънчице“ към Читалище ,,Родина“ представи „Трите прасенца“, Детско - юношеска студия за сценични изкуства "Allegra" зарадва публиката с фрагмент от спектакъла „Пътешествие във времето – орисниците“, бендът на Тракийски университет Стара Загора - МАКРОФАГУС–изсвири кавъри на световни поп, рок, фънк, джаз, фюжън, соул и блус изпълнители. Борис Тасков, фронтмен на прогресив-рок групата "Perfect Stranger", изпълни най-известните песни на легендарните ,,Queen". За най-малките посетители имаше ателие за „Цветове от хартия“ с уредниците на Художествена галерия Стара Загора и участието на студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“, Педагогически факултет при Тракийски университет.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бяха подготвили Уелнес център, STEM от деца за деца, изложби, дебати, като част от Европейска нощ на учените 2023 заедно с Тракийски университет (ДИПКУ). Наградени бяха и участници в конкурси, лекции, концерт, литературно четене на творби на учени.

Празник „Колелото на емоциите“ беше спретнат в книжния кът, където малчуганите се запознаха с герои и истории. Програмата включи още концерт на Дамски камерен хор „Библиофония“ и на Полина Влахова и приятели. Плакати от личната колекция на Драгомир Драганов бяха наредени в изложба.

Драматичният театър „Гео Милев“ събра ентусиасти за атрактивен флашмоб „Театърът в джаза“ пред Културен център „Стара Загора“, в парк „Александър Стамболийски“ и пред Община Стара Загора с участието на Общински духов оркестър.

Интересни събития имаше още в библиотека „Родина“, къща музей „Гео Милев“, Регионален държавен архив, музей „Литературна Стара Загора“, Център за подкрепа за личностно развитие, Кукления театър, Туристическия информационен център, изложбена зала „Байер“ и Архитектурен комплекс "Музей на религиите".
#

Още от Община

С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
11/07/2024 Община
С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. Цар Симеон Великиrdquo; и ул. Св. Отец Паисий, се удължава срокът на затваряне на кръстовището до 16.07.2024 г. включително. За посочения период общественият транспорт ще продължи да се движи по обходен маршрут както следва: Автобусни линии № 14, № 17 и № 51 и № 34 ще се изпълняват ...
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
11/07/2024 Община
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
Туристическият инфоцентър отново презентира забележителностите на Стара Загора на своя щанд на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024 За втора поредна година Туристическият информационен център (ТИЦ) ще участва със свой щанд в Midalidare Rock In The Wine Valley 2024, съобщи началникът на Отдел Туризъм в Община Стара Загора Маргарита Крумова. Очаквам да се радваме на също толкова значителен интер...
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
11/07/2024 Община
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
Заедно с Община Стара Загора осигуряваме на хората качество на живот, което не допуска социално изключване, обяви директорът на ЦНСТПЛПР Стефан Недялков Социална услуга, обезпечена от Община Стара Загора, бе удостоена с признанието на Агенцията за качество на социалните услуги като добра практика за висока компетенция и ефективност. Иновативната кампания е дело на Центъра за настаняване от семеен...
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
09/07/2024 Община
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
Тази събота и неделя (13 и 14 юли) жителите и гостите на Стара Загора могат да пропътуват 100 години назад във времето, включвайки се в завладяващата обиколка Старите сгради разказватhellip;. Безплатният градски тур е част от инициативата на ТИЦ Стара Загора - неразказани истории по правите улици, която се провежда за четвърта поредна година. Началото е от 10:00 часа, а продължителността е около ч...
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
09/07/2024 Община
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
Административният съд е отхвърлил жалбите на част от собствениците и се е произнесъл в полза на Община Стара Загора 36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., сутринта. Това оповести Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството в Община Стара Загора. Това са ...