BILLA България започва да строи голяма логистична база край Стара Загора за 50 милиона лева

BILLA България започва да строи голяма логистична база край Стара Загора за 50 милиона лева

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Строителството ще продължи по-малко от две години, ще бъдат осигурени 200 нови работни места

От ляво надясно на снимката: Владимир Рашев, ръководител технически отдел на BILLA България; Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България; Валтер Волф, оперативен директор на BILLA България; Радостин Танев, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Стара Загора; Надежда Чакърова, заместник-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности" на Община Стара Загора, Красимира Чахова, заместник-кмет „Общинска собственост, стопанска политика, туризъм, спорт и младежки дейности" на Община Стара Загора.

BILLA България започва изграждането край Стара Загора на своя регионална логистична база за района на Централна и Южна България - от Пазарджик до Бургас, на стойност близо 50 милиона лева. Първата копка направиха днес г-н Вигинтас Шапокас - Изпълнителен директор на BILLA България, г-н Валтер Волф - Главен оперативен директор на BILLA България, г-н Владимир Рашев - ръководител на техническия отдел на BILLA България, както и заместник-кметовете на Община Стара Загора Радостин Танев, Красимира Чахова и Надежда Чакърова, в присъствието на медии и гости. Откриването на обекта е планирано за след 2 години - през 2025-а.

Складовата база ще бъде разположена на обща площ от 55 дка до с. Загоре, недалеч от пътя Стара Загора-Димитровград и в непосредствена близост до пътния възел на автомагистрала "Тракия". Тя ще осигури 200 нови работни места с комфортни работни места за служителите - ще бъдат обособени просторни социални помещения, зали за отдих, оборудвани кухни и външни беседки за почивка на открито. Работниците ще имат богат набор от социални придобивки като безплатна готвена храна на място, ваучери за пазаруване (200 лв. ваучери за храна са част от социалния пакет на всички служители на BILLA), здравна застраховка и осигурен транспорт до близките населени места.

Обектът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90% от консумираната електроенергия. Остатъчната температура от хладилните агрегати ще бъде използвана за отопление на помещенията през зимните месеци. Логистичната база ще има собствен водоизточник. Ще бъде внедрена и специална технология за събиране на дъждовната вода и използването й за напояване на просторните зелени площи около базата. Обектът ще бъде сертифициран по международния BREEAM стандарт за зелено строителство, който гарантира, че складовата база е проектирана и ще бъде управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост.

Разгънатата застроена площ на складовите помещения от 16,5 хил. кв.м ще бъде разпределена в сектори със сух и охладен склад, както и в административна част.

"BILLA България е търговската верига с най-голям брой магазини в страната - вече 150 - каза по време на официалната церемония изпълнителният й директор г-н Вигинтас Шапокас. - Имаме и много сериозни планове за развитие - всяка година откриваме по 10-12 нови магазина, с оглед да достигнат до 16-18 на брой. От това произтича необходимостта да изграждаме нова складова база, която да спомогне за развитието и модернизацията на нашата компания, но и да допринесе за икономическото развитие на района. Благодаря на кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров, на председателя на Общинския съвет г-жа Динева, на главния архитект г-н Василев и на всички други колеги и наши приятели от държавните институции, които работят по нашия проект. Надявам се след 2 години, през 2025-а, отново тук да вдигнем чаши с шампанско пред вече завършената логистична база!"

В отговор зам.-кметът на Общината г-н Радостин Танев (временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора) благодари от името на кмета г-н Живко Тодоров на ръководството на BILLA България за това, че тъкмо Стара Загора е избрана за локация на логистичната база. "Винаги е важно - каза той, - когато се случват такива инвестиции в един регион, защото това означава, че той се развива. През последните години г-н Тодоров в стратегията си за икономическото развитие на нашия регион акцентира върху привличането на възможно повече инвестиции, както и върху намаляването на административната тежест на процедурите, което допълнително подпомага компаниите. Идването на Вашия проект в Стара Загора означава, че вървим в правилната посока. Ние заставаме зад такива инвестиции, можете да разчитате на нас!"

"Първата копка е началото на развитието на BILLA България тук. Ще се радваме да започнем набирането на персонал в региона, както и през следващите години да достигнем още по-близо до нашите клиенти" - пожела г-н Валтер Волф.

Проектът край Стара Загора е първи по рода си и ще снабдява от 50 до 70 магазина на веригата. Той ще бъде пилотен за BILLA България и за фирмата-майка REWE като цяло, съобщи г-н Влади Рашев. Този проект ще бъде взет като примерен за всички останали страни, в които оперира БИЛЛА. До момента веригата има само още една подобна логистична база в България.

Преди да бъде направена първата копка водосвет за успеха на проекта отслужиха свещеници от катедралния храм "Св. Николай" в Стара Загора.

 

*  *  *

BILLA инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база до Стара Загора

BILLA България ще инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база, която ще обслужва районите на Централна и Южна България. Парцелът се намира до село Загоре, област Стара Загора, и обхваща територия от 55 декара. Площта на складовите помещения от 16,5 хил. кв.м е разпределена в сектори със сух и охладен склад, както и административна част. Обектът ще бъде сертифициран по международния BREEAM стандарт за зелено строителство, който гарантира, че складовата база е проектирана и ще бъде управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост.

Изграждането на нашита втора складова база е естествено продължение на дългогодишните ни усилия за развитие на компанията и стремежа ни да прилагаме иновации в ритейл сектора. С оглед на активната ни експанзия в регионите на Централна и Южна България, дойде и необходимостта от изграждането на още едно депо, което да улесни логистичните процеси. Нашата основна цел е да постигнем по-голяма гъвкавост и ефективност, като съкратим времето за реакция и пътя на доставки до нашите над 150 магазина в страната“, сподели Валтер Волф, оперативен директор на BILLA България.

Откриването на складовата база, в близост до Стара Загора, планирано за първата половина на 2025 г., ще разкрие над 200 нови работни места. BILLA България ще осигури модерна и комфортна работна среда на служителите - ще бъдат обособени просторни социални помещения, зали за отдих, оборудвани кухни и външни беседки за почивка на открито. Всички работници ще имат богат набор от социални придобивки, като безплатна готвена храна на място, ваучери за пазаруване, допълнителна здравна застраховка и осигурен транспорт до близките населени места.

„От името на кмета Живко Тодоров ви благодаря, че избрахте община Стара Загора за изграждането на втората в България логистична база. Това е поредна добра оценка на бизнеса, че в нашия регион има перспектива за развитие. През последните години стратегията, по която работи Общината, дава своите резултати и се привличат все повече инвестиции, както и се намалява административната тежест на процедурите, което допълнително подпомага компаниите“, каза Радостин Танев, временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора. Той допълни, че екипът на Общината приветства амбицията на BILLA да създаде своята база в синхрон с околната среда.

В изграждането на складовата база ще бъдат интегрирани редица екосъобразни решения, като част от стратегическите цели на компанията за редуциране на парниковите емисии с 30% до 2030 г. и за пълна въглеродна неутралност до 2040 г. Обектът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90% от консумираната електроенергия. Ще бъде внедрена и иновативна технология за хладилна инсталации, позволяваща остатъчната температура от хладилните агрегати да бъде използвана за отопление на помещенията през зимните месеци. В проекта са заложени още последно поколение системи за проследяване и контрол на всички изразходвани ресурси, включително водните. С цел тяхната оптимизация ще бъде внедрена и специална технология за събиране на дъждовната вода, както и за използването и напояване на просторните зелени площи около базата.
#

Още от Община

Безплатен образователен семинар за младежи организират Община Стара Загора и фондация „Искам бебе“
21/02/2024 Община
Безплатен образователен семинар за младежи организират Община Стара Загора и фондация  Искам бебе
На 23 февруари 2024 г. от 13.30 ч. в Аулата на Тракийския университет екипът на Искам бебе, Община Стара Загора, Асоциация на студентите-медици в България (АСМБ) Стара Загора и доброволци обединяват ентусиазма си в организирането на образователен семинар в рамките на иновативния проект Младите българи - архитекти на промяната, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Безплатният семинар ...
Културен афиш 19-25 февруари 2024 г., Община Стара Загора
19/02/2024 Община
Културен афиш 19-25 февруари 2024 г., Община Стара Загора
19 февруари /понеделник/ Премиера на книгата Приложен театър: Теория и практики от България до Африка на Елена Панайотова. Изданието за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.нар. приложен театър в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит. Фотоизложбата Далеч от Африка и премиерата на книгата са част от събитията, съпътстващи тазгодишното и...
Община Стара Загора и Вестник "Стандарт" организират дискусия тема „Туристическите райони - обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг“
17/02/2024 Община
Община Стара Загора и Вестник Стандарт организират дискусия тема  Туристическите райони - обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг
На 19 февруари, понеделник, от 11.00 часа в зала П. Р. Славейковrdquo; на общинската администрация Община Стара Загора и вестник Стандартrdquo; организират дискусия на тема Туристическите райони - обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг. Тя е част от кампанията Да! На българската икономикаrdquo;. Дискусията ще срещне на едно място представители н...
Организират трети Национален конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест 2024“ в Стара Загора
16/02/2024 Община
Организират трети Национален конкурс за късометражно игрално кино  Ученически кинофест 2024  в Стара Загора
Трети Национален конкурс за късометражно игрално кино Ученически кинофест 2024, организират от Центъра за подкрепа за личностното развитие Стара Загора и Международен младежки център Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора. Той има за цел да открие млади таланти и да даде възможност за представяне пред широка аудитория и е насочен към ученици от 14 до 19 години, участващи в различни тв...
Официално откриват три центъра за предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в община Стара Загора
16/02/2024 Община
Официално откриват три центъра за предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в община Стара Загора
На 21 февруари (сряда) в село Хан Аспарухово от 14:00 часа ще се състои официалното откриване на комплекс от три центъра за предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в община Стара Загора. Изграждането на трите Центъра - в селата Хан Аспарухово, Братя Кунчев и Калояновец - е реализирано по Проект BGLD-2.003-0008 Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в община Стара ...