Тони Тончева: Радостта от успешния спектакъл те кара за пореден път да мислиш, че не можеш без театъра

Тони Тончева: Радостта от успешния спектакъл те кара за пореден път да мислиш, че не можеш без театъра

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Тони Тончева е име, което се чете от година по афишите на старозагорския театър. Тя е на 28 години и не може да бъде наречена дебютант. Към творческата си биография, в която е записала роли в трупите на Кърджали и Русе, добави още четири роли в постановки на Драматичен театър "Гео Милев".

В Стара Загора е сред младите актьори, които попълниха трупата и работят с изключителен ентусиазъм. При тях няма "не може", не се плашат от нищо, всичко в образите, които пресъздават е премислено до най-малкия детайл. Раздават се на "мах" във всяка една постановка. Според зрителите създават нов и много модерен театър.

Тони непременно иска да отбележи, че е родена в Стара Загора, завършва "Актьорско майсторство" в НУМСИ "Христина Морфова" и в класа на доц.Веселин Ранков и Ивана Папазова по "Актьорско майсторство" в Пловдивския университет.

Срещата ни е след ден, в който по обед Тони изигра Смрадовранката в премиерния спектакъл на Любомир Колаксъзов "Ние врабчетата", а вечерта Мила, съпругата на Гео Милев в "Иконите спят". Разговаряме за радостта й от срещите с публиката.

- Как една актриса успява за шест часа да се преобрази толкова много и да спечели толкова много аплодисменти?
- Мисля, че изключително важно за един артист е концентрацията. Всичко се случва тук и сега. Това е ключово, ако позволиш емоцията да те превземе и да се разсееш, можеш да разклатиш представлението, да повлияеш на колегите. И, разбира се, предварително свършена работа по подготовка на ролята, преди да се качиш на сцената.

- Да четеш или гледаш Радичков трябват сетива. Ти създаваш от един отрицателен образ на Смрадовранката в "Ние врабчетата" надежда, при това с широка усмивка. Как успя, какво добави от себе си към образа? Какво е посланието ти към зрителите?
- Едни от най-добрите литературни произведения за деца не са само за деца. Аз не приемам, че това е отрицателен образ, но може би, останалите го възприемат като малко по-различен защото тя не е врабче. Смрадовранката иска да се вклини сред останалите, да намери своето място. Врабчетата на Радичков пресъздават човешки образи, а нейното желание е да стане част от голямото семейство. Старах се в сценичния образ да има надежда, че въпреки различията път винаги има, понякога просто отнема повече време да го откриеш. Иска ми се зрителите да напуснат залата радостни, но и замислени. Да разпознаят езика и посланията на Радичков.

- Казват, че изкуството се създава с вяра и любов, за да промени хората? Така ли е за теб, която влагаш толкова нежност, радост и топлина във всеки един твой образ на сцената?
- Аз се радвам, че зрителите виждат в мен топлина и нежност, защото влагам във всяка една роля много любов. Старая се всеки образ да бъде пълнокръвен, зрителите да вярват в него, и самата аз да вярвам... Имам късметът това, което идва при мен да е в правилния и точния момент. Режисьорът на спектакъла "Иконите спят" Елица Йовчева ме избра, защото, може би, тогава е настъпил един от тези моменти. Може би житейски съм преминала през неща, които са били ключето към този образ. Щастлива съм, че ми се случи този безкрайно вълнуващ и обогатяващ процес. Благодаря на целия екип!

- "Иконите спят" е най-радикално трагичният текст в българската драматургия през последните години. Жестокият край на Гео Милев е свидетелство за времето. Каква Мила искаш да видят и запомнят зрителите?
- Искам да запомнят жената, която е готова на всичко, в името на любовта, на семейството. Интелигентна , чувствена, силна и проницателна. Това е една изстрадана любов, среща се много рядко. Старозагорецът Николай Лилиев запознава Гео Милев с Мила. Има нежна и пламенна любов между поета и съпругата му, тя продължава едва седем години и половина и двамата споделят не само чувства, а идеи и интереси в изкуството. Напук на несъгласието на семейството на Гео той да се ожени за актриса, избухналите между тях чувства побеждават несгодите. Съпругата на Гео Милев учи в Софийския университет и участва в оперна трупа заедно с Елисавета Багряна. През 1911 г. продължава образованието си в Сорбоната в Париж.
Тя му остава вярна, отхвърля всякакви ухажвания след смъртта на Гео. Любовта е нейната сила. Искрено се надявам да съм създала такъв нейния образ.

- Желание за власт, желание за любов, желание за свобода. Кой беше водещият мотив при създаването на образа?
- Желанието за свобода. Двамата с Гео споделят мечтата си да живеят свободни и да отгледат децата си с любов в едно модерно и демократично общество.

- Литературната критика сравнява Радичков и Шекспир, които внасят в драматургичните си текстове неземни същества. Коя роля ти беше по-лесна - на Смрадовранката в "Ние врабчетата" или на Елена в сценичната адаптация на Елена Панайотова по Шекспировата комедия "Сън в лятна нощ"?
- Не обичам да ми е лесно, предпочитам по-трудния път, който дава по-големи шансове за изработването на всеки един детайл в образа. Двете роли са много различни, не мога да ги съпоставя. При Смрадовранката има много крайност,много различна от мен като натюрел, темперамент.

- Колко дълъг беше пътят ти до "Бърбън стрийт" във "Френския квартал на Луизиана" в ролята на Джейн?
- Около месец и половина. Режисьорът Денислав Янев е много последователен и методичен. Моята героиня живее в самота и търси себе си и своето спасение в един много чужд за нея свят. Самотата съблича ума и, брули мислите и чувствата и, и това беше най- важното усещане за тази моя роля.

- Има ли роли, които не би искала да изиграеш ?
- Не и на този етап. Смятам, че всяка роля може да те обогати и развие, зависи колко вкус й придадеш.

- Има ли роля, за която мечтаеш ?
- Да. Би ми било интересно да пресъздам крайно негативен образ.

- Какво е за теб театърът след десет години на сцената ?
- Спектакълът е колективна творба. Театърът е театър, когато вълнува. На сцената, в репетиционната зала се раждат истинските приятелства, истинската любов. Бих искала да отбележа, че освен дисциплината, която е задължителна за нас актьорите, ти се научаваш да работиш в екип, да разбираш другия, не само като персонаж на сцената, но и като човек. Накрая радостта от успешния спектакъл те кара за пореден път да мислиш, че не можеш без театъра, той вече е част от живота ти.

Пресцентър на Драматичен театър "Гео Милев"
#

Още от Стара Загора

116 новодипломирани ветеринарни лекари от Тракийския университет положиха хипократовата клетва 116 новодипломирани ветеринарни лекари от Тракийския университет положиха хипократовата клетва
На тържествена церемония днес Ветеринарномедицинският факултет на Тракийския университет изпрати своите абсолвенти. Тази година се дипломират общо 127 абсолвенти, от които 116 ветеринарни лекари от България, Великобритания, Гърция, Ирландия, Канада и Кипър, както и 11 магистри по магистърската програма Интегрирани системи за управление качеството и безопасността на храните. Сред официалните гости...
Ректорът проф. Добри Ярков и немският министър Томас Шмидт откриха международния форум Симул+ в Тракийски университет – Стара Загора Ректорът проф. Добри Ярков и немският министър Томас Шмидт откриха международния форум Симул+ в Тракийски университет – Стара Загора
Тракийският университет в Стара Загора е домакин на Международния форум SIMUL+, организиран съвместно с Министерството на регионалното развитие на Саксония, начело с министър Томас Шмидт и с подкрепата на Посолството на Федерална република Германия в София. Дискусиите в рамките на форума са в областите: ONE HEALTH, Кибер сигурност, Кръгова икономика, Ландшафт след въгледобив. Целта на събитието е...
Одобрени са първите две програми по Териториалните планове за Справедлив преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник Одобрени са първите две програми по Териториалните планове за Справедлив преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник
129 млн. лв. се отпускат за саниране на жилищни сгради в Старозагорска област Областният управител Ива Радева участва в заседания на местните подкомитети на Фонда за справедлив преход и Комитет за наблюдение на Програма Развитие на регионите 2021-2027, които се проведоха на 13 и 14 май 2024 г. Одобрени са първите две програми по Териториалните планове за Справедлив преход за областите Стара Заго...
Концерт с българска музика по случай 24 май Концерт с българска музика по случай 24 май
21 май, вторник, сцена Опера фоайе, начало: 18 часа С участието на ученици от Национално музикално училище Любомир Пипковrdquo; и студенти от Национална музикална академия Проф.Панчо Владигеровrdquo; в класа на проф.д-р Николай Моцов и ас. Тереза Бракалова. На рояла: ст.пр. Вивиана Груданска и ст.пр. Зорница Гетова. В програмата: песни, арии и ансамбли от българската музикална съкровищница комп...
Специална награда за актьора Любо Желев от Старозагорския куклен театър в Нови Сад Специална награда за актьора Любо Желев от Старозагорския куклен театър в Нови Сад
Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла ХОТЕЛ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. Според журито на фестивала: Тази уникална награда отбелязва изключителна актьорска игра, представена чрез анимация със специален акцент върху предаването на емоция, иновация в новия театър и магията на ...