В навечерието на 24 май с наградите "Стара Загора" отличиха изявени деца, младежи, колективи и дейци

В навечерието на 24 май с наградите Стара Загора отличиха изявени деца, младежи, колективи и дейци

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“. Официалното събитие се състоя на Античната улица в Регионалния исторически музей.

Номинираните за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, както и всички гости бяха поздравени от зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева.

„Уважаеми ученици, учители, писатели – хора на словото и на перото, на изкуството и културата в Стара Загора. Имам удоволствието да ви приветствам в навечерието на най-светлия български празник - 24 май. Няколко поколения се събират всяка година, за да бъдат заедно и гордо да отбелязват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е доказателство колко ни е скъп празникът в нашия град. Делото на Кирил и Методий е не само с историческо значение за нас българите, но е и възможността да имаме собствен език, писменост, култура. Затова ние, техните наследници, сме длъжни да пазим духновността и да я предаваме напред за поколенията“ - каза в тържественото си слово Надежда Чакърова. Тя благодари и от името на кмета Живко Тодоров на всички знайни и незнайни учители, просветители, културни дейци, но и на всички съвременни будители, които са част от образованието, науката, изкуството и културата. „Уверявам ви, че това което правите всеки ден придобива все по-голям смисъл с годините, то гради самочувствието на младите, на децата ни, защото който помни своите корени може уверено да гледа към бъдещето. Имайте здраве, вдъхновение и празнично настроение. Пазете духа, който има силата да променя светове!“, допълни зам.-кметът.

Своя поздрав към всички гости на тържествената церемония отправи и зам.-кметът Милена Желева. „Тези награди са безценни! Ние се гордеем с тях и най-вече с вас. Поздравявам всички номинирани, всички отличени, заслужили, защото Стара Загора се развива именно заради хора като вас. Вие прославяте образованието, знанието, науката и изкуството. На този ден наши домакини са Регионален исторически музей, за което много благодарим. Те също изпратиха една изключително силна година, натоварена и тепърва ще виждаме резултатите и нещата, по които работят толкова усилено. И когато се намираме в тази сграда, която е символ на духовността, на историята, се гордеем още повече, че сме старозагорци и че развиваме всеки ден крачка по крачка града ни“ - приветства Милена Желева.

Тази година за индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ постъпиха 21 предложения. След проведено заседание на комисията по избор на носителите на наградата „Млада Загора” бе решено носител на отличието да бъде

* Селен Алиджан Али – ученичка от 12 е клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – за изключителни постижения в учебния процес и извоювани награди от национални и международни състезания и конкурси. През декември миналата година тя е отличена за цялостно представяне от немското посолство и печели стипендията на ДААД (Германска служба за академичен обмен). Отличието й бе връчено от ресорния зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова.

Дипломи за номинации получиха:

Симона Стоянова – ученичка от IV клас на Основно училище „Кирил Христов“ – за активно участие в училищни и извънучилищни мероприятия и конкурси в областта на Математиката, Български език и литература и Английски език и завоювани призови места в национални състезания и олимпиади.

Никола Атанасов - ученик от IV клас на Основно училище „Кирил Христов“ - за постижения и завоювани отличия в областта на Математиката и проява на амбиция, прецизност, самокритичност и взискателност в образователния процес.

Матеа Косева - ученичка от IV клас на Основно училище „Кирил Христов“– за високи постижения и достойно представяне на олимпиади и състезания в областта на Математиката. За проявено старание, амбиция и талант в образователния процес.

Виктор Донев - ученик от VII в клас на Основно училище „Кирил Христов“– за постигнати високи резултати от олимпиади и национални състезания по История и цивилизации, участия в литературни конкурси и активно участие в училищния живот.

Иван Танев - ученик от VII в клас на Основно училище „Кирил Христов“– за високи постижения в образователния процес и отлично представяне в олимпиади по Български език и литература на общинско и областно ниво.

Преслав Ганев - ученик от V а клас на Основно училище „Кирил Христов“– за отлично представяне на турнири и състезания по Математика и Английски език, изявена любознателност, старание и усърдие в образователния процес.

Радослав Балкански - член на „Академия по математика“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, ученик от IX клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“– за изключителни постижения и завоювани медали от национални и международни състезания по Математика.

Мирослав Минчев – ученик от XII a клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ - за значими постижения и престижни награди от национални и международни олимпиади, конкурси и състезания по Химия и опазване на околната среда и Физика и астрономия.

Борис Василев – ученик от IX г клас на Средно училище „Максим Горки“ – за завоювано първо място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „Славянски четения“ в Самара (Русия).

Преслава-Божидара Делчева - ученичка от IX г клас на Средно училище „Максим Горки“– за спечелено второ място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „Славянски четения“ в Самара (Русия).

Боряна Пенева - ученичка от IX г клас на Средно училище „Максим Горки“ – за завоювано второ място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „Славянски четения“ в Самара (Русия) и второ място на Национална ученическа философска конференция „Човек-Свят“.

Александра Русинова - ученичка от VI б клас в Средно училище „Максим Горки“– за завоювани първи места на общински и областен кръг на олимпиади по История и цивилизации и География и икономика.

Таня Ковачева - ученичка от XI г клас на Средно училище „Максим Горки“– за спечелено първо място в „Игнатиевска интелектуална игра-викторина“ и класиране на Национален кръг на олимпиада по Руски език.

Гергана Желева - ученичка от XII г клас на Средно училище „Максим Горки“ – за спечелено второ място в „Игнатиевска интелектуална игра-викторина“.

Павел Хероут – ученик в III клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – за завоювани призови места на регионални, национални и международни олимпиади, конкурси и състезания по Математика, Компютърно моделиране и Английски език

Елизабета Казале - ученичка от VI б клас на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ – за постигнати отличия в регионални, национални и международни олимпиади, конкурси и състезания в различни образователни направления и активно участие в доброволчески инициативи.

Станислав Милчев – ученик в VII клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – за завоювани призови места в конкурси и състезания и за активно участие в училищни, общински, регионални, национални и международни проекти с принос за утвърждаване на авторитета на училището.

Деница Димитрова – ученичка от IX в клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – за постигнати високи резултати в учебната и извънкласната дейност, завоювани отличия в национални състезания и конкурси и активна обществена младежка дейност.

Иван Канев – ученик от X б клас на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – за завоювани отличия в областта на Математиката и Английския език.

Даниел Генчев Делчев – ученик в IX б клас на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ , гр. Стара Загора – за спечелено първо място в Национален конкурс за есе на английски език и четвърто място на международно състезание по английски език “Best in English”.

В направление „Наука и образование“ за присъждане на колективна награда „Млада Загора“ постъпиха 4 предложения. През 2023 година комисията реши да присъди две групови награди – на

* Екип от 51 ученици от VII Клас при Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ - за изключителния възрожденски дух, мащабен труд, упоритост и неимоверно старание при подготовка и реализация на препис на „История славянобългарска“, както и на

* Клуб „Дебати“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Станка Стойчева - за цялостен принос в изграждане на инициативна и сплотена младежка общност с доказан авторитет в хуманитарната и обществена сфера.

Два колектива получиха дипломи за номинации - Александра Русинова от VI б клас, Дейвид Петров от IX а клас, Моника Тонева от IX б клас, Боряна Пенева от IX б клас и Камелия Бинева от IX б клас, ученици на Средно училище „Максим Горки“ - за завоювано първо място за отбор в „Игнатиевска интелектуална игра-викторина“, включена в програмата на националния инициативен комитет за честването на руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност, както и Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – за постигнати високи резултати и присъдено призово място в Международно състезание по английски език “Best in English”, както и бронзов медал в първо издание на отборното състезание по математика „Будилник“.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на индивидуалната награда „Млада Загора“ постъпиха 4 предложения. Комисията присъди две индивидуални награди "Млада Загора" – на

* Зара Тихомирова Узунова - ученичка от 11 клас, специалност „Поп и джаз пеене“ в НУМСИ „Христина Морфова“ – за завоювани призови места в национални и международни конкурси, безспорен музикален талант и активно участие и присъствие в ученическия и обществен живот на града, както и на

* Лъчезар Трифонов – на 13 години, от Стара Загора, изпълнител в гайдарския състав на НЧ „Настроение 2017“ за завоювано първо място и златен медал на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица, златен медал от XVI Национален тракийски събор „Богородична стъпка“ и още множество награди и отличия от национални фолклорни фестивали и конкурси, свидетелство за неговите талант и отдаденост.

Дипломи за номинации получиха - Симона Динчева – ученичка от 11 клас на Средно училище „Железник“, изпълнител в Школата за поп музика при НЧ „Георги Бакалов 1933“ – за безспорния ? певчески талант и множество награди от национални и международни конкурси, както и Мадлен Колева, ученичка от 10 в клас на Средно училище „Максим Горки“ – за завоювано първо място в Националния конкурс за рисунка “Умен град“, включен в организираната от Тракийския университет Европейска нощ на учените.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на колективна награда „Млада Загора“ постъпиха 5 предложения. Комисията присъди отличието на

* младите таланти на НЧ „Родина-1860“ във вокалното, музикалното и танцово изкуство, театъра и литературата - за безпрецедентен брой завоювани награди за 2022 г. и до момента - 107, за приобщаване на младите хора към непреходните ценности на различните изкуства, за активно присъствие в културния живот на града и издигане престижа на Стара Загора на национално и международно ниво.

Дипломи за номинации бяха връчени на:

Клуб „Млад журналист“ при Център за подкрепа за личностно развитие - Стара Загора, с ръководител Розалина Карамалкова - за активно десетгодишно присъствие в младежкия живот на Стара Загора, чрез издаването на електронен вестник „Свободна зона“, инициирането на Националния конкурс за ученическа журналистика „Гео Милев“, участие в ежегодни национални конкурси и множество завоювани призове.

Стефани Тодорова от 9 в клас, Мариана Загорска от 10 в клас, Ива Иванова от 10 в клас, ученички на Средо училище „Максим Горки“ - за първо място на национален конкурс за песен на китайски език “Мелодии с аромат на роза“ на Институт „Конфуций“ - гр. София.

Вокална студия „Траяна глас“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора с ръководител Лиляна Дойчева - за изключително присъствие в културния живот на Стара Загора през изминалите 18 години и множеството награди от редица национални и международни фестивали и конкурси.

Юношески танцов състав „Настроение“ при НЧ „Настроение 2017“ – гр. Стара Загора - за активното им участие във фестивали, събори и събития в страната и чужбина, с които носят слава и гордост на Стара Загора и множеството им завоювани награди и отличия от национални и международни фолклорни форуми, свидетелство за тяхната любов към традициите.

За индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ постъпиха шест предложения, а комисията реши да присъди две отличия:

* на Мима Тапанкова - старши учител в начален етап на основното образование във Второ основно училище „П. Р. славейков“ - за проявени висок професионализъм, етичност, креативност, творчество и безспорен авторитет сред родители, учители и ученици в дългогодишната си учителска дейност, за цялостен принос в образованието и възпитанието на учениците и издигане авторитета на училището, както и

* на Снежана Богева - старши учител по история и цивилизации в Средно училище „Максим Горки“ - за висок професионализъм, иновативност и постигнати високи успехи и отличия на ученици в областта на образованието и обучението по история и цивилизации.

Плакети и дипломи за номинация бяха връчени на:

Донка Ганева - старши учител по Химия и опазване на околната среда в Шесто основно училище „Свети Никола“ - за инициативност, новаторски дух и развитие на творческото мислене и мотивация на учениците.

Татяна Николова - начален учител в Средно училище „Васил Левски“ - за иновативност, постигнати високи успехи на ученици в състезания и конкурси и принос в развитието на училището.

Георги Димитров - педагогически съветник в Основно училище „Кирил Христов“ - за високи постижения в работата с ученици със специални образователни потребности, изявени новаторски дух, инициативност и организационни умения.

Маргарита Иванова - учител по Български език и литература в ОУ „Георги Райчев“, гр. Стара Загора - за успешно прилагане на цялостен подход за развитие на личността на учениците и постижения в работата с иновативни и традиционни методи и подходи на преподаване.

В направление „Наука и образование“ за присъждане на колективна награда „Стара Загора“ постъпиха 5 предложения, от които три бяха отличените от комисията -

* Тракийски университет - за висококачествено висше образование и изследователска дейност и за значим принос за устойчивото екологично и икономическо развитие в региона;

* Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ - за доказани безспорен професионализъм, творчески подход и висока отговорност към учебно-възпитателния процес и завоювани призови отличия на ученици в областта на науката и образованието;

* Екипа на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера - за изключителен принос към приобщаването и грижата за децата и младежите със специални образователни потребности.

Плакет и диплом получиха Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев“ - за иновации, креативност, професионализъм, постигнати високи резултати в учебно-възпитателната, извънкласната и извънучилищната дейност и трайно присъствие на изявени педагози и техни възпитаници в духовния и културен живот на града, както и Педагогически колектив на Пето основно училище „Митьо Станев“ - за целенасочено повишаване на дигиталните компетентности на учениците и учителите, проява на творчество, сътрудничество и ефективна комуникация и за високи резултати на ученици в образователния процес.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на индивидуалната награда „Стара Загора“ постъпиха 5 предложения, а комисията отличи трима носители:

* Димитър Никленов - български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми - за новаторството, инициативността и общественополезната работа с младите хора, за смисленото и активно присъствие в културния и обществен живот на Стара Загора, за спечелването на многобройни награди от национални и международни литературни конкурси;

* Петър Калчев - директор на Регионалния исторически музей - за значимите открития, осъществени под неговото научно ръководство, по време на археологическите проучвания на Източния некропол на Августа Траяна, превръщайки ги в изключителен археологически обект за България, както и

* Посмъртно на Христо Христов - журналист със значими професионални постижения и незаличима следа в старозагорската журналистика, популяризиране на постиженията на старозагорските културни институти и дейността на най-видните старозагорски творци в национален мащаб, както и за принос в съхранението на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора.

Плакет и диплом за номинацията получиха Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора, логопед-терапевт - за реализацията на иновативeн музикален проект с дългосрочен характер „Ние сме музиканти“, с огромна социална значимост, насочен към деца със специални образователни потребности, както и Радост Младенова-Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на Детско-юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“ - за режисура, хореография и сценична адаптация на детския мюзикъл с благотворителна цел „Училище за магьосничества“, в който се преплитат театрално, балетно, музикално и визуално творчество по изразителен начин.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на колективна награда "Стара Загора" постъпиха 4 предложения. Комисията за избор реши да удостои с отличието

* Драматичен театър „Гео Милев“ - за значимо присъствие в културния живот на Стара Загора и престижни номинации и награди за национални театрални отличия през настоящия творческия сезон.

Плакети и дипломи за номинация бяха връчени на:

Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера - Стара Загора - за великолепната интерпретация, оригинално постановъчно решение с майсторски преплетени съвременни елементи на въздействие, внушителен творчески и постановъчен екип.

Народно читалище „Родина-1860“ - за цялостно присъствие в обществения и културен живот на Стара Загора, като притегателен център за знание и творчество не само за младите старозагорци, а и за цялата общност, за многобройните награди, признания и отличия, както и за дългогодишния отговорен и всеотдаен труд към обществото.

Детско-юношеска школа за сценични изкуства "Аллегра" - за спектакъла с благотворителна цел „Училище за магьосничества“, открояващ се с оригинален ансамбъл, динамика и впечатляващи актьорски изпълнения, с висока вокална и танцова техника, изигран от деца за деца. Симбиоза между балетно, музикално и визуално творчество, която одухотворява и развива детските таланти.

Отличията на наградените връчиха зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева, Валентина Бонева - председател на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата в Общинския съвет, и Дарин Петков – председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедание в Общинския съвет на Стара Загора.

Сред гостите бяха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Радостин Танев и Красимира Чахова, общински съветници, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, Началникът на РУО Милена Йолдова-Стоянова, представители на различни местни и държавни институции, културни и образователни дейци, медии. Водещ на събитието бе Евгения Пекова.

Великолепни музикални изпълнения допринесоха за празничната атмосфера. Мирела Дюлгерова от хор „Жарава“ изпълни една от най-въздействащите български песни – „Излел е Дельо хайдутин“ и не остави равнодушна публиката. Аплодисменти от сърце получиха и изпълненията на Лъчезар Трифонов и Зара Узунова, носители на индивидуалните отличия „Млада Загора“.
#

Още от Община

С вълшебен концерт ДГ № 29 „Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей
23/05/2024 Община
С вълшебен концерт ДГ № 29  Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей
Гост на празника бе зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор Образование и младежки дейности Надежда Чакърова С юбилеен концерт в Културен център Стара Загора Детска градина № 29 Славейчеrdquo; отпразнува 50 години грижа, любов и всеотдайност към старозагорските деца. Тържествен и вълнуващ е денят за всички вас - учители, деца, родители. Нека имате радост и гордост от постигнатите успехи, добр...
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024
23/05/2024 Община
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват  Златната липа  2024
Три много любопитни културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал Златната липа 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния театър в София Калин Сърменов. Познаваме го от много филми, любими български и американски сериали като Седем часа разлика и Бягство от затвора, познаваме го ...
Своите най-изявени деца, учители, възпитатели и родители отличи ДГ №7 „Светулка“ на официална церемония
23/05/2024 Община
Своите най-изявени деца, учители, възпитатели и родители отличи ДГ №7  Светулка  на официална церемония
С богата програма бе даден стартът на празника на най-голямата детска градина в Стара Загора и областта По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ДГ №7 Светулка връчи просветните награди на образователната институция. С огромно удоволствие съм днес тук и виждам колко много сте научили, мили деца. В навечерието н...
И в празничните дни 24 и 25 май в Община Стара Загора ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
23/05/2024 Община
И в празничните дни 24 и 25 май в Община Стара Загора ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
Петима младежи стават пълнолетни на 9 юни, своя вот могат да дадат и петима столетници на възраст между 100 и 104 години Започваме оборудване на изборните помещения, ще имаме допълнителни кутии за бюлетините по решение на ЦИК, съобщи днес временно изпълняващият длъжността секретар на Община Стара Загора Делян Иванов. Той отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на...
Републиканско първенство по Таекуон-До в Стара Загора за деца и юноши на 25-26 май
23/05/2024 Община
Републиканско първенство по Таекуон-До в Стара Загора за деца и юноши на 25-26 май
Спортната зала Стара Загора ще е домакин на Републиканско първенство по Таекуон-До за деца (6-13 години) и юноши (14-17 години). Състезанието ще се проведе на 25 и 26 май (събота и неделя). Началото е от 9:00 часа. Очаква се участие да вземат над 160 състезатели от 17 клуба в страната. Организатори са Община Стара Загора, Младежки спортен клуб АЛИАНС, Българската асоциация по Таекуон-До, Централ...