Статут на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2023

Статут на Националния тракийски фолклорен събор  Богородична стъпка  2023

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” се провежда с подкрепата на Общество за фолклор, РЕКИЦ „Читалища“ Стара Загора, ОФА „Загоре“. Датите на провеждане ще бъдат 26 и 27 август 2023 г. (събота и неделя). При проявен интерес от страна на участниците в събора (изпълнители и художествени ръководители) домакините имат готовност да организират на 25 август (петък) дискусионен форум и творческа работилница „Фолклорът в съвременността“ с водещи специалисти и експерти.


МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:

Старозагорски бани - национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр.Стара Загора, в полите на Средна гора.

 

ЦЕЛИ:

Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на вековната ни култура и бит. Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно- историческо наследство в района на Старозагорските бани.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

В събора вземат участие:

* Групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките до 10 минути.

* Певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения с обща продължителност до 8 минути.

* Фолклорни танцови групи, клубове и ансамбли, представящи изворен фолклор – програма в рамките до 8 минути.

* Индивидуални изпълнители на народно творчество (до двама от колектив) - до 5 мин. За всеки индивидуален изпълнител.

* Детски фолклорни, танцови, инструментални и певчески колективи – с обща продължителност до 8 мин.

Участниците в събора се явяват на 26 и 27 август на I и II сцена, а детските формации и индивидуални изпълнители – само на I сцена. Времетраенето на изявите не бива да надвишава посоченото в регламента. Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките за участие. Организаторите изготвят програма на събора, в която се посочват дата, час и сцена за явяване на всички състави и изпълнители, подали предварителна заявка до посочения срок (31.07.2023 г.). При пристигането си в деня на събора – 26 или 27 август – участниците са длъжни да уведомят за това отговорниците на съответните сцени, а 30 минути преди обявения в програмата час на представяне, същите трябва да се явят на съответната сцена. Всички коменданти и организатори на събора носят отличителни баджове. При евентуално пропускане на реда на явяване от страна на участниците, същите ще се явят или във време, определено им от съответния отговорник на сцената, или в края на предварително обявената програма. Програмата ще бъде публикувана на официалния сайт на Община Стара Загора, Facebook страницата на Отдел Култура - „Култура и туризъм към Община Стара Загора“ и изпратена на участниците по посочен от тях e-mail или по пощата.

 

РЕД НА ПРОВЕЖДАНЕ:

26 август

09.00 ч. - Програма на участващите изпълнители на I и II сцена

11.00 ч. - Официално откриване на събора – I сцена

11.30 ч . Програма на участващите изпълнители на I и II сцена

19.00 ч. - Празничен концерт на хор, солисти и оркестър на НФА „Филип Кутев“

21.00 ч. – „Огнената магия на нестинарския танц“

 

27 август

09.00 ч. - Програма на участващите изпълнители на I и II сцена

17.00 ч. – „Хоро се вие“ – празнично веселие

Сцените за провеждане на събора са разположени в централните паркове на

Старозагорските бани.

 

За гостите и участниците на събора се организират:

* „Селски двор“ - С годините създадената от домакините атракция се утвърди като самостоятелна сцена, където гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи. Естествената среда, възможността за приготвяне на изкушаващи кулинарни вкусотии и лакомства и кръшните български хора превърнаха мястото в един от най-колоритните кътове на събора.

* Пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”

* Арт работилнички и творчески ателиета за децата – участници и гости в събора

* Демонстрация с дегустация на „Бабини рецепти“

* Изложение на български традиционни ястия

* Народни игри за деца и възрастни

* Изложба-базар „Занаятчийска чаршия”

* Демонстрация и разучаване на фолклорни танци и др.

* „Костюмът от нас, фотото от Вас“ – атрактивен кът за снимки

* Викторина с награди - щанд на Туристически информационен център

* Безплатно организирано посещение на природния феномен „Богородична стъпка“ и др.

* Разноските за пътуване, храна и нощувки са за сметка на участниците. Същите могат да ползват наличната хотелска база на Старозагорските бани.

 

 

Заявки за участие в събора се приемат до 31.07.2023 г.!

ЗАЯВКИ И ИНФОРМАЦИЯ:

Община Стара Загора

бул. „Цар Симеон Велики“ №107

Отдел „Култура”

тел. 042/614 861; 614 863; 251 009; 251 107;

0887/ 77 69 95; 0887/77 73 89 bogorodichna_stapka@abv.bg

Кметство Старозагорски бани

тел. 04111/ 22 60; 0885/ 901211 и 0889/ 119209 - г-н Станчо Станев, кмет на Старозагорски бани.

Тракийско дружество „Одринска епопея” Стара Загора

Ул. „Ген. Столетов” №30 Стара Загора

тел. 042/ 630 093, 0878/ 615 902; 0878/ 615 904

 

 

СТАРОЗАГОРСКИТЕ БАНИ И МЕСТНОСТТА „БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”

Старозагорските бани са разположени на 15 км от Стара Загора, в западната част на живописна средногорска котловина. Средната надморска височина на курорта е 360 м, а ограждащите го хълмове с височина от 600 до 800 м са изцяло покрити с широколистни и иглолистни гори.

Още преди осем хиляди години тук, край топлия извор, се заселват първите хора. Селището, което създават, просъществува с малки прекъсвания близо 2000 години.

През ХІІ в.пр.Хр. върху старата селищна могила отново възниква селище, разрушено и изоставено около VІІІ век преди Новата ера. При разкопките на селищната могила в центъра на днешния курорт са открити много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-добрите образци на праисторическото изкуство в нашите земи, а на 6 км югоизточно от него, в местността „Мечи кладенец”, се намират най-старите медни рудници, открити досега в Европа, датиращи от края на V хилядолетие преди Христа.

През 161-168 г. сл. Хр. главният жрец на новопостроения от римляните град Августа Траяна изгражда до топлия минерален извор голяма и красива баня, а до нея храм на Нимфите – богините на свещените лечебни води. Римските терми, разположени върху площ от 2500 кв.м, са използвани в продължение на хиляда години (от ІІ до ХІІ век), след което били изоставени. През годините на османското владичество върху руините им е построена нова баня, която с известни промени се използва и до днес и все още поразява със своите размери и архитектурен замисъл.

В околностите на Старозагорските бани (на един километър от центъра в северна посока) се намира и красивият природен феномен, наречен „Богородична стъпка”. Легендата говори, че това място е използвано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили своите жертвоприношения траките в почит към „Богинята майка”. След тях на това светилище са дошли римляните, славяните и българите – всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи местността става свято място. Ражда се митът за „Богородична стъпка” заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща на следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва. Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично”.

Районът около „Богородична стъпка” е стара кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. На мястото сега има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.

 

 

З А Я В К А 1

 

ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР

„БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”- 26- 27 август 2023 г.

bogorodichna_stapka@abv.bg

 

ПОДЧЕРТАЙТЕ ФОРМАЦИЯТА И ПОПЪЛНЕТЕ ИМЕТО Ѝ /ако има такова/:

АНСАМБЪЛ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ТАНЦОВА ГРУПА........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ГРУПА ЗА НАРОДНИ ОБИЧАИ И РИТУАЛИ.........................................................................................................................................................................................................................................................

ПЕВЧЕСКА ГРУПА......................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ИНСТРУМЕНТАЛНА ГРУПА.....................................................................................................................................................................................................................................................................................

ИНДИВИДУАЛЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ /ТРИТЕ ИМЕНА/..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ПРИ ЧИТАЛИЩЕ, ДРУЖЕСТВО, КЛУБ И Т. Н.:

....................................................................................................................................................................

ОТ ГРАД/ СЕЛО.......................................................................................................................................

ОБЩИНА...................................................................................................................................................

ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ:.......................................................................................................

АДРЕС /С ПОЩЕНСКИ КОД/................................................................................................................

ТЕЛЕФОН /С ТЕЛЕФОНЕН КОД/.........................................................................................................

МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН И ИМЕ ЗА ВРЪЗКА.........................................................................................

.....................................................................................................................................................................

ЕMAIL……………………………………………………………………………………………………

ПРОГРАМА, С КОЯТО ЩЕ УЧАСТВА В СЪБОРА /или имената на песните/:

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ОБЩ БРОЙ УЧАСТНИЦИ......................................................................................................................

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЯТА: ...........................мин.

 

ЖЕЛАЯ ДА ПОЛУЧА ПРОГРАМАТА:

ПО E-MAIL…………………………………………………………………………………………….

ПОЩЕНСКИ АДРЕС………………………………………………………………………………….

 

ПРЕДПОЧИТАН ДЕН ЗА УЧАСТИЕ /АКО ГРУПАТА

НОЩУВА/………………………………………………………………………………………………

 

УЧАСТНИЦИТЕ ЩЕ НОЩУВАТ НА ………………..В ХОТЕЛ ………………………………………..

 

ВАЖНО!!! При желание за участие в „Селски двор“, моля да попълните полето,

предназначено за това, като напишете програмата, която ще представите!

 

ПРОГРАМА, С КОЯТО ЩЕ УЧАСТВА НА „СЕЛСКИ ДВОР“

.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Заявки за участие в събора се приемат до 31.07.2023 г.!

 

Дата:................................ Подпис:........................................

 

 

 

 

З А Я В К А 2

 

ЗА УЧАСТИЕ В ДЕТСКА СЦЕНА

НА НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „БОГОРОДИЧНА СТЪПКА” - 26 - 27 август 2023 г.

bogorodichna_stapka@abv.bg

 

 

ПОДЧЕРТАЙТЕ ФОРМАЦИЯТА И ПОПЪЛНЕТЕ ИМЕТО Ѝ /ако има такова/:

АНСАМБЪЛ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ТАНЦОВА ГРУПА........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ГРУПА ЗА НАРОДНИ ОБИЧАИ И РИТУАЛИ.........................................................................................................................................................................................................................................................

ПЕВЧЕСКА ГРУПА......................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ИНСТРУМЕНТАЛНА ГРУПА.....................................................................................................................................................................................................................................................................................

ИНДИВИДУАЛЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ /ТРИТЕ ИМЕНА И

ВЪЗРАСТ/...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ПРИ ЧИТАЛИЩЕ, ДРУЖЕСТВО, КЛУБ И Т. Н.:.....................................................................................................................................................................

ОТ ГРАД/ СЕЛО.......................................................................................................................................

ОБЩИНА...................................................................................................................................................

ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ:.......................................................................................................

АДРЕС /С ПОЩЕНСКИ КОД/................................................................................................................

ТЕЛЕФОН /С ТЕЛЕФОНЕН КОД/.........................................................................................................

МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН И ИМЕ ЗА ВРЪЗКА..............................................................................................................................................................................................................................................................

ЕMAIL……………………………………………………………………………………………………

ПРОГРАМА, С КОЯТО ЩЕ УЧАСТВА В СЪБОРА /или имената на песните/:

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ОБЩ БРОЙ УЧАСТНИЦИ......................................................................................................................

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЯТА: ...........................мин.

ЖЕЛАЯ ДА ПОЛУЧА ПРОГРАМАТА:

ПО E-MAIL…………………………………………………………………………………………….

ПОЩЕНСКИ АДРЕС………………………………………………………………………………….

 

ПРЕДПОЧИТАН ДЕН ЗА УЧАСТИЕ (АКО ГРУПАТА НОЩУВА)………………………………………………………………………………………………

 

УЧАСТНИЦИТЕ ЩЕ НОЩУВАТ НА ……….......………..В ХОТЕЛ ………………………………………..

 

Заявки за участие в събора се приемат до 31.07.2023 г.!

 

Дата:................................   Подпис:..................
#

Още от Община

Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
12/06/2024 Община
Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
То е за всички ученици на възраст от 7 до 14 години За втора поредна година Зоопарк Стара Загора предлага нови и интересни преживявания за младите почитатели на животните, чрез лятно зооучилище. Този път образователната програма е на тема Зооекспедиция - тя е нова опитност, радостни емоции, игри със стари и нови приятели. Зооучениците ще се запознаят с правилата на Зоопарка, със служителите му, р...
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“
11/06/2024 Община
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия  Академик Николай Лилиев
От 1 юли 2024 г. започва подаването на творби, които да участват в Националния конкурс за поезия Академик Николай Лилиев. Целта му е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите Стара Загора, Фондация Космос Димитър Брацовrdquo; и Регионална библиотека Захарий Княжес...
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
11/06/2024 Община
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
Ритъмът на рока ще завладее сцената на Античен форум Августа Траяна в края на месец юни Задава се третото издание на българския фестивал за лекарски рок групи - Doctor Rock. На 28 и 29 юни Стара Загора ще бъде разтърсена от рок адреналин, поднесен не от кой да е, а от лекари-рокаджии. След успешния старт през 2022 година ние от Очна клиника Трошев и LED SEVEN BAND решихме да създадем традиция и ...
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
11/06/2024 Община
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
Този уикенд градът ще се превърне в истински спортен център, като домакин на редица вълнуващи събития. От петък до неделя /14-16 юни/, любителите на спорта ще могат да се насладят на състезание по спортна стрелба, футболен турнир за деца и състезание по скейтборд. На 14, 15 и 16 юни Стрелкови комплекс Лозенец ще бъде арена на оспорван турнир по спортна стрелба Стара Загора. Мъже, жени, юноши и де...
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
10/06/2024 Община
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
Цялата изборна документация вече е в Община Стара Загора, запечатана и съхранена по всички изисквания Чак в 15.42 часа днес, 10 юни, представителите на последната изборна секция дойдоха в Община Стара Загора, за да предадат изборните си книжа. Това съобщи директорът на Дирекция Правни дейности, обществен ред и административно обслужване Делян Иванов. В сравнение с предходните седем избора, пример...