Кметът Живко Тодоров: Стара Загора има хора, с които се гордее, има добрите им примери

Кметът Живко Тодоров: Стара Загора има хора, с които се гордее, има добрите им примери

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Кметът на общината Живко Тодоров удостои днес с Почетния знак на Стара Загора Снежана Маринова – краевед, изследовател и дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

„Ценните хора трябва да бъдат уважавани и да получават признание. Това е поводът да сме днес заедно и да отдадем заслуженото на Снежана Маринова за приноса й в развитието на духовността в града. Тя беше дълги години директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където разви не само библиотечния фонд, но и дейността на институцията, което я изведе напред. Ние я виждаме като символ на всичко онова, което културните дейци правят в Стара Загора“ - сподели пред местните медии градоначалникът.

Живко Тодоров припомни, че в днешно време, когато духовността и моралът, стремежът към надграждане и търсене на знание като че ли заемат все по-малко място в ежедневието, особено на младежите, поощрението за труда на хората на изкуството и културата е ясен знак за правилната посока. Той изказа и уважение към достойното представяне на Снежана Маринова в един от телевизионните формати, които са арена за знания в различни житейски и научни сфери.

„Почетният знак на община Стара Загора“, който имам удоволствието да връча днес, е от името на институцията, която представлявам. Вярвам, че и всеки един старозагорец е признателен пред този модел на поведение, какъвто ни е показала през годините Снежана Маринова. Надявам се занапред да има все повече хора като вас. Вие показвате добрия пример, който трябва да бъде следван. Чрез отличието днес отправяме конкретно послание към старозагорци“ - подчерта Тодоров.

„За човека, за ценителя Снежана Маринова – това е един подарък, който, вярвам, ще оцените – няколко емблематични снимки от нашия град. Надявам се, че ще попълнят многобройната колекция, която имате“, обърна се с дар от няколко стари картички, запечатали в годините духа на Стара Загора, ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева.

С вълнение Снежана Маринова благодари на кмета Живко Тодоров и екипа му за отличието. „За мен е вълнуващо да срещам все положителни реакции на всичко, с което се занимавам. Радостна съм, че имам добра оценка на труда си. Надявам се и занапред това да е така. Това е важно за нашата Стара Загора“, каза Маринова. Тя призова да има повече оптимизъм във всичко, което се прави за стимулиране на развитието на добрите инициативи и събития. С присъщата си духовитост тя сподели и един от мотивите си да участва в телевизионно предаване – освен да сподели хобито си и да привлече интерес към него, също така е била ентусиазирана да развенчае мита за „скучните, сиви библиотекари“. „Радвам се, че това също беше оценено и получавам все повече поздравления. Имам много нови идеи и ще се радвам да ги сбъднем заедно“ - допълни тя и покани обществеността на представянето на книгата, на която е съавтор с проф. д-р Светла Димитрова – „Мозайка от миналото“. То ще се състои на 15 март, сряда, от 18.00 часа в залата на РБ „Захарий Княжески“. Снежана Маринова благодари на хората, с които е извървяла голяма част от своя професионален път – колеги и приятели, за подкрепата в годините, която не спира и днес. Една от новите инициативи, които реализира, е и проучването на стари и интересни старозагорски фамилии, събития и места.

„Всичко трябва да се прави с искреност и отворено сърце, така хората разбират, че ти не си лош човек“, вметна още Маринова по повод хобито си да събира интересни истории и да ги запечатва за поколенията напред.

„Вие сте част от голямото духовно сърце на Стара Загора“ - обърна се Дарин Петков, председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания на Общински съвет и директор на Кукления театър под липите, към Снежана Маринова.

В края на събитието стана ясно, че Снежана Маринова ще представи колекцията си от над 500 картички, снимки и други любопитни частици от старозагорската история, а и не само, в специална изложба, която ще се реализира с подкрепата на Община Стара Загора. „За мен е особено предизвикателство да показвам интересните находки, особено когато са свързани с история, защото при една картичка или снимка не е важна само лицевата страна, а и посвещението на гърба й. Обикновено ги публикувам и винаги се намират хора, които да допълнят информацията“, сподели носителката на Почетния знак на Стара Загора.
#

Още от Община

Отворен е пътят Стара Загора - Старозагорски минерални бани
17/07/2024 Община
Отворен е пътят Стара Загора - Старозагорски минерални бани
От 13.30 часа днес пътят Стара Загора - Старозагорски минерални бани е бъде отново отворен в двете посоки. Призовават се водачите да шофират при повишено внимание и с ниска скорост, тъй като все още продължава работата на екипите на Пожарната, Горското стопанство, военните и на десетки доброволци, които при нужда пресичат шосето. Има разположени и автомобили, водоноски и друга техника. Ситуацият...
Промяна на движението на междуселищните линии 9 на 17.07. 2024 г. в Стара Загора
17/07/2024 Община
Промяна на движението на междуселищните линии 9 на 17.07. 2024 г. в Стара Загора
Във връзка с пожара в района на 7-ми километър и усложнената обстановка, междуселищните линии, изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на 17.07.2024 г.: 13:30 часа кв. Зора с. Сладък кладенец с. Лозен с. Сулица с. Старозагорски Бани (вилна зона) с. Ново село - с. Пряпорец с. Борилово Казан...
Промяна на движението на междуселищните линии 9 днес (17 юли) в Стара Загора
17/07/2024 Община
Промяна на движението на междуселищните линии 9 днес (17 юли) в Стара Загора
Във връзка с пожара в района на 7-ми километър и усложнената обстановка, междуселищните линии, изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора, ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на 17.07.2024 г.: * 7.10 часа - кв. Зора с. Пъстрово -с. Сладък кладенец с. Лозен с. Сулица с. СТЗ Бани (вилна зона) - с. Пряпорец с. Борилово Казанлъшки пъ...
Предварителен график за миене на улиците в Стара Загора 16-19.07.2024 г.
16/07/2024 Община
Предварителен график за миене на улиците в Стара Загора 16-19.07.2024 г.
Понеделник/Вторник, 16.07.2024 г.Кв. Три чучура-север Вторник/Сряда, 17.07.2024 г.Кв. Три чучура-север Сряда/Четвъртък, 18.07.2024 г.Бул. България, от ул.Алеко Константинов до ул. Капитан Петко войвода Четвъртък/Петък, 19.07.2024 г.Бул. България, от ул.Алеко Константинов до ул. Капитан Петко войвода При неблагоприятни метеорологични условия и настъпване на други непредвидени ситуации предварит...
Промяна на движението на автобусна линия № 9 заради пожара в района на Седмия километър
16/07/2024 Община
Промяна на движението на автобусна линия № 9 заради пожара в района на Седмия километър
Във връзка с разразилия се пожар в района на 7-ми километър и усложнената обстановка, междуселищните линии, изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на 16.07.2024 г. 17:30 часа - кв. Зора с. Сладък кладенец с. Лозен с. Сулица с. СТЗ Бани (Вилна зона) с. Ново село - с. Пряпорец с. Борилово Ка...