Живко Тодоров: 3 март е сакрална дата. Поклон пред падналите за свободата на България!

Живко Тодоров: 3 март е сакрална дата. Поклон пред падналите за свободата на България!

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За поредна година навръх Националния празник Трети март старозагорци пренесоха 300-метровото знаме на Република България през целия град до монумента "Бранителите на Стара Загора". Там кметът на Общината Живко Тодоров произнесе следната реч:

"Трети март 1878 г. е сакрална дата за България. Това е датата, на която възстановяваме българската държавност. Това е датата, мечтана от всички български революционери. Датата, на която ние успяхме да отвоюваме своята свобода. Но защо днес сме тук, в подножието на монумента "Бранителите на Стара Загора"? Какво трябва да помним и да не забравяме?

Не трябва да забравяме за онези 14 500 наши избити съграждани и опожарената до основи Стара Загора. Никой ни си е представял след това, че тук отново ще има град. Не трябва да забравяме за битката при Стара Загора през 1877 година, в която с чутовен подвиг Трета опълченска дружина, водена от подполковник Калитин, успява да съхрани Самарското знаме, извезано от монахини в едноименния руски град и предадено на Българското опълчение. То е захванато за дръжката със златни пирони. Последния от тях забива воеводата Цеко Петков, който, сваляйки своя калпак, възкликва: "Да помогне Бог това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя! Нашите майки, жени и деца да изтрият с това знаме скърбящите си очи. Всичко нечисто, поганско, зло, да бяга от страх пред него, а след него да настане траен мир и благоденствие!"

Уважаеми съграждани, Самарското знаме е български боен флаг. Един от най-важните. Това е единственият български флаг, награден с Орден за храброст. Затова, съграждани, сме тук. За да почетем паметта на тези, които дадоха живота си, които с телата си запазиха нашата памет.

Поклон пред онези, които загинаха за свободата на България! Поклон пред всички руски, финландски, украински, румънски, белоруски и други воини, които отдадоха своя живот! Можем да говорим много за днешния ден. Но най-важното е да предаваме на младите поколения, че ние сме един горд и храбър народ, който със собствени сили успя да извоюва свободата си. И днес ние да градим бъдещето си, както сами решим.

Честит празник, българи!

Да живее България!"

По-рано, при вдигането на Националното знаме в центъра на Стара Загора, Елисавета Георгиева - учител от Панагюрище, връчи на кмета на Община Стара Загора знаме, извезано от нея за 1009 часа и посветено на бранителите на Стара Загора от битката за града през юли 1877 г. "Боевете при Стара Загора и Шипка са границата между робството и свободата. Никой на тази земя не може да възпре свободния човек – една и свята е България. Нека я пазим, за да ни има!“, каза тя. Живко Тодоров предаде знамето за съхранение във фондовете на Регионалния исторически музей.

Водещ на честванията по повод Националния празник и 145 години от Освобождението бе обичаният старозагорски актьор Ивелин Керанов.

В 16.00 часа на сцената пред Община Стара Загора започва традиционната инициатива на Народно читалище „Настроение – 2017“ „Пробуждане с хоро“, в която ще се включат и Сестри Диневи.
#

Още от Община

С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
11/07/2024 Община
С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. Цар Симеон Великиrdquo; и ул. Св. Отец Паисий, се удължава срокът на затваряне на кръстовището до 16.07.2024 г. включително. За посочения период общественият транспорт ще продължи да се движи по обходен маршрут както следва: Автобусни линии № 14, № 17 и № 51 и № 34 ще се изпълняват ...
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
11/07/2024 Община
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
Туристическият инфоцентър отново презентира забележителностите на Стара Загора на своя щанд на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024 За втора поредна година Туристическият информационен център (ТИЦ) ще участва със свой щанд в Midalidare Rock In The Wine Valley 2024, съобщи началникът на Отдел Туризъм в Община Стара Загора Маргарита Крумова. Очаквам да се радваме на също толкова значителен интер...
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
11/07/2024 Община
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
Заедно с Община Стара Загора осигуряваме на хората качество на живот, което не допуска социално изключване, обяви директорът на ЦНСТПЛПР Стефан Недялков Социална услуга, обезпечена от Община Стара Загора, бе удостоена с признанието на Агенцията за качество на социалните услуги като добра практика за висока компетенция и ефективност. Иновативната кампания е дело на Центъра за настаняване от семеен...
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
09/07/2024 Община
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
Тази събота и неделя (13 и 14 юли) жителите и гостите на Стара Загора могат да пропътуват 100 години назад във времето, включвайки се в завладяващата обиколка Старите сгради разказватhellip;. Безплатният градски тур е част от инициативата на ТИЦ Стара Загора - неразказани истории по правите улици, която се провежда за четвърта поредна година. Началото е от 10:00 часа, а продължителността е около ч...
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
09/07/2024 Община
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
Административният съд е отхвърлил жалбите на част от собствениците и се е произнесъл в полза на Община Стара Загора 36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., сутринта. Това оповести Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството в Община Стара Загора. Това са ...