Живко Тодоров: 3 март е сакрална дата. Поклон пред падналите за свободата на България!

Живко Тодоров: 3 март е сакрална дата. Поклон пред падналите за свободата на България!

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За поредна година навръх Националния празник Трети март старозагорци пренесоха 300-метровото знаме на Република България през целия град до монумента "Бранителите на Стара Загора". Там кметът на Общината Живко Тодоров произнесе следната реч:

"Трети март 1878 г. е сакрална дата за България. Това е датата, на която възстановяваме българската държавност. Това е датата, мечтана от всички български революционери. Датата, на която ние успяхме да отвоюваме своята свобода. Но защо днес сме тук, в подножието на монумента "Бранителите на Стара Загора"? Какво трябва да помним и да не забравяме?

Не трябва да забравяме за онези 14 500 наши избити съграждани и опожарената до основи Стара Загора. Никой ни си е представял след това, че тук отново ще има град. Не трябва да забравяме за битката при Стара Загора през 1877 година, в която с чутовен подвиг Трета опълченска дружина, водена от подполковник Калитин, успява да съхрани Самарското знаме, извезано от монахини в едноименния руски град и предадено на Българското опълчение. То е захванато за дръжката със златни пирони. Последния от тях забива воеводата Цеко Петков, който, сваляйки своя калпак, възкликва: "Да помогне Бог това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя! Нашите майки, жени и деца да изтрият с това знаме скърбящите си очи. Всичко нечисто, поганско, зло, да бяга от страх пред него, а след него да настане траен мир и благоденствие!"

Уважаеми съграждани, Самарското знаме е български боен флаг. Един от най-важните. Това е единственият български флаг, награден с Орден за храброст. Затова, съграждани, сме тук. За да почетем паметта на тези, които дадоха живота си, които с телата си запазиха нашата памет.

Поклон пред онези, които загинаха за свободата на България! Поклон пред всички руски, финландски, украински, румънски, белоруски и други воини, които отдадоха своя живот! Можем да говорим много за днешния ден. Но най-важното е да предаваме на младите поколения, че ние сме един горд и храбър народ, който със собствени сили успя да извоюва свободата си. И днес ние да градим бъдещето си, както сами решим.

Честит празник, българи!

Да живее България!"

По-рано, при вдигането на Националното знаме в центъра на Стара Загора, Елисавета Георгиева - учител от Панагюрище, връчи на кмета на Община Стара Загора знаме, извезано от нея за 1009 часа и посветено на бранителите на Стара Загора от битката за града през юли 1877 г. "Боевете при Стара Загора и Шипка са границата между робството и свободата. Никой на тази земя не може да възпре свободния човек – една и свята е България. Нека я пазим, за да ни има!“, каза тя. Живко Тодоров предаде знамето за съхранение във фондовете на Регионалния исторически музей.

Водещ на честванията по повод Националния празник и 145 години от Освобождението бе обичаният старозагорски актьор Ивелин Керанов.

В 16.00 часа на сцената пред Община Стара Загора започва традиционната инициатива на Народно читалище „Настроение – 2017“ „Пробуждане с хоро“, в която ще се включат и Сестри Диневи.
#

Още от Община

Експерти от Община Стара Загора обмениха опит със служителите от „Районен център 112“ в Бургас
19/04/2024 Община
Експерти от Община Стара Загора обмениха опит със служителите от  Районен център 112  в Бургас
Работно посещение и обмяна на опит в Районен център 112, Бургас, направиха директорът на общинската дирекция Обществен транспорт, чистота, екология и озеленяване Росица Копривчина, началникът на отдел Обществен транспорт Бояна Делева, началникът на звено Градска мобилност Добрин Влайков и експерти от Община Стара Загора. На срещата беше обсъдено ефективното взаимодействие и сътрудничество между Р...
Временна организация на движението в участъка между с. Хан Аспарухово и републикански път II-66
19/04/2024 Община
Временна организация на движението в участъка между с. Хан Аспарухово и републикански път II-66
Община Стара Загора въвежда временна организация на движението на личен, обществен, договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка за времето от 22.04.2024 г. до 24.01.2025 г. на територията на община Стара Загора, общински път SRZ 1207 при жп гара Хан Аспарух, в участъка между с. Хан Аспарухово и републикански път II-66, във връзка със строително-монтажни работи за обект...
Заместник-кметът Радостин Танев: „През месец юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка“
18/04/2024 Община
Заместник-кметът Радостин Танев:  През месец юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка
Предстоящите дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни - оповести заместник-кметът с ресор Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход на община Стара Загора Радостин Танев. Активната намеса на Община Стара Загора и ТП Държавно горско стопа...
Надежда Чакърова посрещна ученици по проект „Еразъм+“ в зала „П. Р. Славейков“
18/04/2024 Община
Надежда Чакърова посрещна ученици по проект  Еразъм+  в зала  П. Р. Славейков
Домакини на проекта Еразъм+ A better me for a better usrdquo; са Средно училище Железник, а дейността на посещението е социална и екологична осведоменост. В общинската зала П. Р. Славейков заместник-кметът с ресор Образование и младежки дейности Надежда Чакърова (вляво на снимката) посрещна група от ученици на възраст между 14-19 години от България, Румъния, Испания и Турция, директора на СУ Желе...
На информационна среща представиха новосъздадената електронна платформа на Програма „Култура“
17/04/2024 Община
На информационна среща представиха новосъздадената електронна платформа на Програма  Култура
Новосъздадената електронна платформа на проект на Правилник на Програма Култура за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата беше представена от Община Стара Загора и част от екипа, поддържащ системата. В зала 33 на Регионален исторически музей Стара Загора функциите на системата бяха демонстрирани пред потенциалните кандидати и заинтересовани лица (творци и творческ...