С “Мадам Бътерфлай” Старозагорската опера открива оперната 2023 година

С  Мадам Бътерфлай” Старозагорската опера открива оперната 2023 година

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
На 26 януари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакълът на операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини. С този спектакъл Държавна опера - Стара Загора започва своята оперна нова година, в която предстоят вълнуващи срещи на публиката с любими оперни заглавия, вдъхновяващи премиери, спектакли на открито, дебюти и гостувания на артисти от световния оперен афиш.

Специално за постановката на „Мадам Бътерфлай” пристигна Габриел Арсе, когото старозагорската публика обикна още от появяването му в премиерния спектакъл на операта „Фауст” от Гуно, с който се откри Фестивалът за оперно и балетно изкуство през ноември миналата година. Габриел Арсе ще изпълни ролята на Пинкертон, а в ролята на Чо-Чо-сан зрителите ще имат възможността да аплодират великолепното сопрано Таня Иванова. В ролята на Шарплес ще се изяви баритонът Валери Турманов. Диригент на спектакъла е младият талантлив диригент Урош Угаркович, който гостува за първи път в Стара Загора. Участват още солистите Тереза Бракалова (Сузуки), Ивайло Йовчев (Горо), Александър Марулев (Бонзо), оркестър и хор на Държавна опера - Стара Загора. Сценографията е на Борис Стойнов, а костюмите – на Цветанка Петкова-Стойнова. Хормайстор е Младен Станев, пластика - Филип Миланов.

Таня Иванова – в ролята на Чо-Чо-сан:
ТАНЯ ИВАНОВА е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Солистка е на Пловдивската и на Старозагорската опера. През 2013 г. прави впечатляващ дебют с ролята на Одабела от операта „Атила“ на Верди на Оперния фестивал в Пловдив. Работейки и усъвършенствайки своята музикална и вокална техника под ръководството на Камен Чанев, Таня се доказа като едно от най-желаните български спинтови сопрани. Някои от най-ярките й роли са Аида от едноименната опера, Лейди Макбет от „Макбет“, Леонора от „Силата на съдбата“ и Леонора от „Трубадур“, Елизабет от „Дон Карлос“, Абигейл от „Набуко“ на Верди, както и първата й роля на Мими от „Бохеми“ на Пучини, нейната невероятна Флория Тоска от „Тоска“ от Пучини и незабравимата принцеса Турандот от „Турандот“ от Пучини. Репертоарът й включва и роли като: Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай” и Манон от „Манон Леско” от Пучини, Неда от „Палячи” на Леонкавало. През октомври миналата година Таня Иванова направи запомнящ се дебют в ролята на Амелия от „Бал с маски” на сцената на Старозагорската опера.

БНР разполага със записи на Таня Иванова от опери на Верди, Пучини и Дворжак под диригентството на Иван Ангелов. Участието й в премиерата на операта „Силата на съдбата“ в рамките на фестивала Opera Open на Античния театър през 2017 г. й донесе признанието на световноизвестния режисьор Стефано Пода и публиката. През 2018 г. е поканена от диригента Никса Бареза да изпълни ролята на Турандот в Загребската опера, където неин партньор е Камен Чанев. През 2019 г. на фестивала Opera Open тя партнира на Хосе Кура в „Отело“ от Верди.

Работила е с диригенти като Хосе Кура, Никса Бареза, Абзал Мухитидин, Кристиян Франклин и др. През 2021 г. е поканена от Операта на Тенерифе за ролята на Одабела от „Атила” на Верди, където получава отлични отзиви: „Сопранът Таня Иванова, достоен наследник на големите български гласове“.

Габриел Арсе – в ролята на Пинкертон:
Тенорът ГАБРИЕЛ АРСЕ е роден в Аржентина (град Сан Хуан), където учи пеене в Националния университет на Сан Хуан и след това в университета „Моцартеум” в Залцбург при тенора Марио Диас (Опера и музикален театър).

Печели СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на Държавна опера - Стара Загора на първия конкурс за млади оперни певци „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” - Пловдив 2022 г., носител е на наградата ПУЧИНИ на конкурса „GRANDI VOCI” - Залцбуг 2019 г., победител на „FESTIVAL MOZART, San Juan - Argentina 2015”, победител в конкурса „FONDO NACIONAL DE LAS ARTES 2016"-Аржентина.

Пее на сцените на различни оперни театри и фестивали в Австрия, Германия, Италия, Гърция и Аржентина. В репертоара на певеца са ролите на ХОФМАН („Хофманови разкази” от Офенбах), РОДОЛФО („Бохеми” от Пучини), АЛФРЕДО („Травиата”от Верди), ДОН ОТАВИО („Дон Жуан” от В.А. Моцарт), ФАУСТ („Фауст” от Гуно), НЕМОРИНО („Любовен еликсир” от Доницети), ДОН ПОЛИДОРО („Мнимата наивница” от W.A. Mozart) и др.

Изпълнява теноровите партии в кантатно-ораториалните творби: MESSA DI GLORIA от Маскани, TE DEUM от Антон Брукнер, PETITE MESSE SOLENNELLE от Росини, Реквием и „Коронационна меса” от Моцарт, MISA IN TEMPORI BELLI (PAUKENMESSE) от Хайдн, ORATORIO DE NOËL от Камий Сен-Санс, MISA CRIOLLA от Ариел Рамирес. Работил е с диригенти и режисьори като Емануел Сифер, Енрике Ричи, Герно Салер, Патрик Мъри, Хорхе Фонтенла, Марио Бензекри, Жан Пиер Фабер, Густаво Плис Щеренберг, Сузана Франджи, Александер фон Пфайл, Еудженио Дзанети, Стефано Сегедони, Натали Форестър, Уили Ландин и Фелипе Хиршфелд.
#

Още от Стара Загора

Предстоящи събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, 30 януари – 3 февруари 2023 г. Предстоящи събития в Регионална библиотека  Захарий Княжески , 30 януари – 3 февруари 2023 г.
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*31 януари 2023 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етажПрожекция на филма Моралът е доброто.От детската стая през ученическия чин и студентска скамейка, до преподавателската катедра и обществена трибуна филмът Моралът е доброто проследява житейския път на доц. Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.Режисьор и сценарист: Весели...
Есмералда – Парижката Света Богородица на Старозагорската опера – за първи път на софийска сцена Есмералда – Парижката Света Богородица на Старозагорската опера – за първи път на софийска сцена
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Михаела Филева в ролята на Есмералда На 31 март от 19.00 часа Старозагорската опера съвместно с Националния дворец на културата, със съдействието на Палмс Мюзик, ще представи за първи път в София на сцената на зала 1 своята впечатляваща продукция на рок операта Есмералда - Парижката Света Богородицаrdquo;. Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от в...
Айкидо и аеробика предлага Читалище „Родина“ в Стара Загора Айкидо и аеробика предлага Читалище  Родина  в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Айкидо за деца и възрастни и Аеробика с Габи са две от новите дейности в богатото портфолио на Читалище Родина. Айкидо е съвременно японско бойно изкуство. Чрез практикуването му, трениращият се усъвършенства не само физически, но и духовно. Пълноправен член на Българска Айкидо Федерация, Айкидо клуб Имеон е най-големият в България, основан през 2000 година и има дългого...
Нов спектакъл за възрастни в Кукления театър в Стара Загора Нов спектакъл за възрастни в Кукления театър в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Премиерата на ЗАВОД по текстове на Вапцаров предстои на 27 и 28 януари от 19:30. Драматизацията и режисурата са на Полина Христова, сценограф е Марина Янева. Автор на музиката е Милен Апостолов, хореограф е Явор Кунчев. Консултант на спектакъла е Веселка Кунчева, а Ина Божидарова е консултант по драматургията. Идеята за театрален спектакъл по текстове на Вапцаров е на По...
Митрополит Киприан служи в Гърция Митрополит Киприан служи в Гърция
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*По покана на Негово Високопреосвещенство митрополита на Дидимотика, Орестиада и Суфли Дамаскин и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан служи в два поредни дни в храм Св. Атанасий, гр. Дидимотика, Република Гърция. На 17 януари владиката участва във вечернята, а на 18 януари в Бо...