За 25-ти път младежи наредиха януарска изложба под липите

За 25-ти път младежи наредиха януарска изложба под липите

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Над 40 млади автори наредиха традиционната януарска изложба с близо 80 творби в зала „Байер“ в Стара Загора. Изложбата бе открита от д-р Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници под липите.

„Поздравявам Ви от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Настоящата експозиция от много години дава по прекрасен начин същинското начало на културния календар в нашия град. Това е важно, защото изложбата е празник на младостта и на таланта. Вече 25 години тази традиция продължава и знам, че организацията на това събитие е винаги много вълнуваща - обърна се към гостите на откриването ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева. - Уверявам ви, че ще ви подкрепяме. Надграждайте таланта, който притежавате, а наша задача е да ви осигурим всичко необходимо за развитието му. На добър час!“, допълни тя.

Организатори на инициативата са Фондация "Пламък", Фондация "Постижения", Дружество за разпространение на знания - Стара Загора, които имат подкрепата на Община Стара Загора и разчитат на медийното партньорство на вестник "Национална бизнес поща".

Голяма част от творците са от или учат в града, като в експозицията се включиха и младежи от Казанлък. Условието, което трябваше да спазят талантите, бе да са на възраст от 15 навършени години до 35 ненавършени. Превес дадоха момичетата.

„Благодарности към младите хора, без тях няма как да има изложба. Важното е, че четвърт век млади творци влизат в зала „Байер“. Някои вече са утвърдени художници, които са тръгнали от тази изложба. Всяка изложба през годините има свой облик, тазгодишната се отличава със свежи тонове, с разнообразие от техники. Тенденция - увеличаване на участниците с фотографии. Фотографията се появява все по-активно, затова смятам, че трябва в годините напред да се търси начин и подходящо място за отделна изложба на художник-фотографи“, сподели Трифон Митев, председател на Фондация „Пламък“. Той благодари на всички, които подпомагат реализацията на начинанието.

„Възхищавам се на това, което правите. Продължавайте да творите - нужни са творци и таланти в наше време. С благодарност и към организаторите, които правят възможна вашата изява вече през годините“, допълни и зам.-кметът на Стара Загора Надежда Чакърова.

Номинации от 25-тата януарска младежка изложба получиха Нели Пиперова, Джулиана Гутова, Михаела Димитрова. А първото място зае Полин Чакалова, втора бе Кристияна Джингова, а третото място заслужи Биляна Димитрова.

Виктория Стоянова, изп. директор на Фондация „Постижения“ и председател на Медиен конгломерат „Национална бизнес поща“ също отправи своето послание към талантливите млади хора. „За поредна година, вече четвъртъ век, откриваме Младежката художествена изложба. Не се сещам за толкова устойчива и сигурна традиция. Инициативата за нея от страна на фондация „Пламък“ показва човешки и професионални качества, но и огромното щедро сърце, любовта към младите хора и изкуството, които председателят на фондацията Трифон Митев носи. Този художествен форум всеки път е различен. Интересно е да видиш как първоначално плахите млади художници с времето се превръщат в уверени хора със самочувствие. Изложбата има своята роля за това, защото всеки артист има нужда от публика. Пожелавам Ви да сте здрави, енергични, усмихнати, фокусирани върху бъдещето и постиженията. Ние сме отворени за това да ви подкрепяме“, каза Стоянова по време на официалното откриване на експозицията.

Традиционната януарска младежка художествена изложба ще остане в зала „Байер“ до 31 януари, а от 3 февруари ще гостува в изложбената зала на Художествената галерия в град Раднево.

Повечето от творбите се продават в подкрепа на младите художници.
#

Още от Община

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“
17/05/2024 Община
С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ  Самара
Учебното заведение ще бъде променено изцяло и догодина децата ще се обучават в различна среда Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище Самара. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят лично в успешното начало на преобразяването на училището. Р...
За втори път една от двойките лешояди в Зоопарк Стара Загора станаха родители
17/05/2024 Община
За втори път една от двойките лешояди в Зоопарк Стара Загора станаха родители
Радостната вест с пропукването на яйцето се е случила по време на Великденските празници По време на Великденските празници се излюпи и второто яйце на двойката белоглави лешояди Белчо и Сание, обитаващи зоологическата градина в Стара Загора. То, както и първото, се появи на бял свят в инкубаторите на Спасителния център за диви животни Зелени Балкани, които от началото на живота му, до момента, п...
Три дни НА ЗЕЛЕНО в Бедечка – подарък за Стара Загора
17/05/2024 Община
Три дни НА ЗЕЛЕНО в Бедечка – подарък за Стара Загора
За втора година старозагорският Творчески колектив На улицата прави вдъхновяваща програма за музика, спорт, кино и артистични намеси в южната част на парк Бедечка. От 21 юни вечерта до 23 юни вечерта петък вечер до неделя вечер. Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на Община Стара Загора. Целта е провокативният пейзаж на парк Бедечка да се обживи...
За пета поредна година „Мисия здрави деца“ се проведе в Стара Загора
17/05/2024 Община
За пета поредна година  Мисия здрави деца  се проведе в Стара Загора
По повод 17 май - Международния ден на предизвикателството и спорта, заместник-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и арх. Мартин Паскалев дадоха старт на детския празник Мисия здрави деца в парк Артилерийски Събитието е част от проекта на Ротари клуб Стара Загора Берое Мисия здрави деца. Неговата цел е да се подобри здравословното състояние на децата чрез спорт и да се изградят тра...
Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС
17/05/2024 Община
Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС
На 15 и 16 май 2024 г. в базата на Мини Марица-Изток, Старозагорски минерални бани, се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. На срещата присъстваха представители от всички осем п...