По повод Празника на Стара Загора: КАК СЕ ПРАВИ ИДЕНТИЧНОСТТА НА ЕДИН ГРАД

По повод Празника на Стара Загора: КАК СЕ ПРАВИ ИДЕНТИЧНОСТТА НА ЕДИН ГРАД

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За поредна година Творческият колектив "На улицата" прави урбанистичните си срещи

Четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив "На улицата" ще се проведе от 7 до 9 октомври 2022 г. в Стара Загора. Мотото този път е „На улицата 4: ГРАДСКА ИДЕНТИЧНОСТ. ГРАДСКИ СУБКУЛТУРИ“. Основният фокус е съдбата на пространствата зад Универсалния магазин и около гарата, а главното послание е опитът за изграждане на ясна идентичност на градовете. За пръв път събитието е тридневно. Специално идват нашумелият творчески активист на Габрово Маргарита Доровска, двигателят на творческия квартал на Велико Търново Галин Попов, представителят на младата вълна на българския урбанизъм арх. Мария Бадева и много други. Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива. Входът е свободен, събитието е отворено към всякакви публики и е посветено на урбанистичното наследство на Байер и празника на града.   

Следете подробностите и имената тук: https://www.facebook.com/events/1508149142971178

 

Първият ден (7 октомври, петък), озаглавен КУЛТУРА НА МАСИТЕ, започва с урбанистичен тур в 16:30 ч. от Къщата на архитекта към зоната зад Универсалния магазин, Пощата, Пазара и улица „Св. Княз Борис“. Целта на разходката е да представи потенциала на тази зона, която бе обект на няколко конкурса за градско развитие, а в момента е обект и на мащабен ремонт, и все още очаква своята посока.

В 18:30 ч. в площадното пространство зад Универсалния магазин (в случай на лошо време – във фоайето на Радио Стара Загора) започва и модерирана среща с представители от индустриите на за храна и култура в района. С дискусията се заема Николай Нейчев, журналист и икономист, един от хората, които стоят и зад нашумелия проект „Беройско пиво“. Представители на Съюза на архитектите в България пък ще припомнят възможностите за развитие на зоната. Вечерта продължава след 21 ч. във Винения бар и магазин „Споделена“.

Вторият ден (8 октомври, събота) е именуван КАФЯВИ ПЕТНА И АРТ МРЕЖИ. Този път разходката започва в 16 ч. от Локомотива пред гарата и ще и обиколи част от железопътния ареал на града. Целта на разходката е да представи потенциала и да генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в района на ЖП гарата, близките паркове и други интересни, но непопулярни, места.

В 18:30 ч. в Къщата на Архитекта започва и дискусията. Специално идва Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Доровска ще каже повече за проекта "Кристо и Жан Клод" и другите силни габровски арт акценти, които привличат внимание към града и създават идентичност. В Стара Загора нарочно идва и основната фигура в развитието на Великотърновската градска творческа мрежа „Варуша юг“ Галин Попов от Културен център ТАМ. Галин ще представи опита си в развитието на градски общности и културни пространства и ще сподели впечатления от изключително успешния скорошен фестивал на великотърновската творческа зона. За визуалния „шум“ в градската среда и за индустриалните места като резерв за бъдещо градско развитие пък ще говори арх. Мария Бадева от Съюза на урбанистите в България. В 21:30 ч. ще има бира и музика в „Колобри на бирата“

На 9 октомври, неделя, в 17:00 ч. в Международния младежки център опит ще споделят старозагорци, които се занимават с кинопроекти, а в 17:30 ч. ще има представяне на филмите и награждаване на участниците от поредното старозагорско Филмово предизвикателство. В начинанието ММЦ и Творческият колектив партнират с идеята за популяризирането на Стара Загора като кино дестинация. Скоро предстоят много интересни подробности в тази тема.  

Повече за кино предизвикателството можете да откриете тук: https://fb.me/e/24WBr3AWi

В следващите седмици пък предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства – следете подробностите тук:  

https://www.facebook.com/events/1365020317368851

https://www.facebook.com/events/1421200858392283

https://www.facebook.com/events/600957608141097

Урбанистичните вечери на Стара Загора, вдъхновени от наследството на Байер досега в годините събраха основни имена на младата урбанистична генерация като арх. Любо Георгиев („Софияплан“ – Визия за София), арх. Явор Панев („Таляна“, Варна), арх. Белин Моллов, арх. Дора Иванова (проект „Бузлуджа“), урбаниста Ангел Бондов, д-р Дона Пикард (градско земеделие, БАН), реставратора Радослав Илиев (ИСИРКС), архитектите Деница Караджова и Ивелина Иванова с нашумелия им проект за училищните сгради, Лена Драголова с нейните литературни маршрути и много други социолози, урбанисти, активисти.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. През 2020 г. Творческият колектив „На улицата“ първи проби „вирусната блокада“ за улични изкуства в града – с помощта на Община Стара Загора, Международния младежки център в Стара Загора и Къщата на архитекта, колективът провокира няколко старозагорски банди да участват в три концерта като улични музиканти.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата“ пък бе дебют на Колектива през септември 2019 г. Артистичната отсечка „Сава Силов“ бе домакин. Стотици старозагорци се включиха в празника на улицата. Оригинална цветна инсталация, трапеза за съкварталците, музика, светлинно шоу, куклен спектакъл, детски работилници и щандове, улични изкуства, поезия в „Пегас“ и изложба с фотоси на старозагорски актьори бяха част от събитията. Оградата на Ханчевата къща пък на няколко пъти стана своеобразно изложбено пространство за артистичните провокации на старозагорски ученици. Последва и коледна програма в творческата отсечка. 

 

ПРОГРАМА


7 октомври, петък
КУЛТУРА НА МАСИТЕ

16:30 ч.

Урбанистична разходка: „Пазарска (арт) зона“

Целта на разходката е да представи потенциала и генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в пространства, намиращи се между улица „Руски“, Централна поща и пазара

Начална точка на разходката:

16:30 ч., Къщата на Архитекта

 

 

18:30 – 21:00 ч.

Локация: Площадното пространство зад Уиверсалния магазин. В случай на лошо време – фоайето на Радио Стара Загора

- Културата на уличната храна и нейната ролята в развитието на общности

Модерирана среща с представители от индустриите на уличните храни и култура

Модератор: Николай Нейчев, журналист и икономист

„Бързата“ и „бавната“ храна; как личната предприемчивост променя местата; пречките и неочакваните предимства; бръснарниците; ремонтите и противоречията; историите на „Беройско пиво“ и възможните истории на старозагорските специалитети

 

- Арт зона „Пазара” - анализ на средата и възможностите за развитие

Съюз на архитектите в България – Стара Загора

21:00 ч.

Мрежуване

Wine and Bar Shop Spodelena

 

8 октомври, събота
КАФЯВИ ПЕТНА И АРТ МРЕЖИ

 

16:00 ч.

Урбанистична разходка

Южна арт мрежа – мисия (не)възможна?

Целта на разходката е да представи потенциала и генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в района на ЖП гарата, близките паркове и други интересни, но непопулярни, места.

Начална точка на разходката:

16:00 ч., Локомотива пред ЖП гара

 

18:30 – 21:00 ч.

Локация: Къщата на Архитекта

- Варуша Юг: Развитието на градски общности и културни пространства във Велико Търново

Галин Попов – Културен център ТАМ, Велико Търново

Как се реновират изоставени пространства и как се обединяват граждани, бизнеси и творци, за да създадат съвременния облик на един квартал

- Габровски културни политики за градска идентичност

Маргарита Доровска – Дом на хумора и сатирата, Габрово

Ролята на културните котви и институции за създаването на атрактивен градски имидж. Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан Клод", Музей „Дом на хумора и сатирата“, естетизацията на крайречни зони по Янтра, развитието на „Шести участък“ и другите силни габровски арт акценти, които привличат внимание към града.

- Визуалният „шум“ в градската среда

Арх. Мария Бадева, Съюз на урбанистите в България

Визуалната идентичност на пространствата – въпрос на регулации и обществена зрялост; реклами, фасади, графити; индустриалните места като резерв за бъдещо градско развитие

 

21:30 ч.

Бира и музика в „Колобри на бирата“

 

9 октомври, неделя
СТАРА ЗАГОРА КАТО КИНО ДЕСТИНАЦИЯ
Локация: ММЦ – Стара Загора

 

17:00 ч.

Киноманите на Стара Загора

Разговор за потенциала на Стара Загора да се превърне в национална и международна кино дестинация и представяне на местни киномани и кино проекти.

17:30

Филмово предизвикателство Стара Загора 2022

- Представяне на филмите и награждаване на участниците. Повече за кино предизвикателството можете да откриете тук:

https://fb.me/e/24WBr3AWi
#

Още от Община

Два спортни турнира през уикенда в Стара Загора - по мини футбол и карате
09/12/2022 Община
Два спортни турнира през уикенда в Стара Загора - по мини футбол и карате
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Този уикенд предлага на старозагорските спортни любители две събития, които очакват публика - турнир по мини футбол и турнир по карате. Шампионатите ще се състоят в многофункционалната зала Иван Вазов в Стара Загора. На 10 декември умения ще покажат на терена осем отбора, които ще се надиграват в Коледен турнир по футбол на малки вратички. Най-малките футболисти - набор ...
Временна организация на движението по част от бул. „Св. Патриарх Евтимий“
09/12/2022 Община
Временна организация на движението по част от бул.  Св. Патриарх Евтимий
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Във връзка с осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните дейности по обект Реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в гр. Стара Загора северна част, от 10.00 ч. на 12.12.2022 г. (понеделник) до 17.00 ч. на 13.12.2022 г. (вторник) се спира движението на обществен транспорт по източното пътно платно на бул. Св. Патриарх Евтим...
Стара Загора с добри перспективи на доверие сред местната власт в страната
08/12/2022 Община
Стара Загора с добри перспективи на доверие сред местната власт в страната
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Стара Загора е с добър индекс на прозрачност в работата на местната власт. Това стана ясно днес по време на кръгла маса с тема Индекс на местната система за почтеност 2022 перспективи за развитие, провела се в София. Данните от изследването представи Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация Прозрачност без граници. За постиженията и дефицитите в разглежданите инс...
Близо 5 хиляди са имениците на Никулден в Стара Загора
06/12/2022 Община
Близо 5 хиляди са имениците на Никулден в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На Никулден гости за имен ден очакват близо 5 хиляди старозагорци. 2263 са носещите името Николай, а с кратката му форма Нико, са 381. 621 са господата с име Никола. Кольо (649) и Колю (6) също посрещат гости за имен ден, сочи справката на Дирекция Гражданско състояние на Община Стара Загора. Дамите, които очакват поздрави в деня на св. Николай Чудотворец, са Николина (...
Математически таланти търсят в Стара Загора
05/12/2022 Община
Математически таланти търсят в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Първата част на събитието Стара Загора търси математически таланти, организирано от Съвета на мъдреците при ПГ по КНМА Проф. Минко Балкански и фондация Миню Балкански, стартира с подготовка за ученици от подготвителен до 4-ти клас. Най-малките ученици получиха по три подготвителни теми с по 5 задачи за самостоятелна работа. Всички участници в подготовката, заедно с учени...