По повод Празника на Стара Загора: КАК СЕ ПРАВИ ИДЕНТИЧНОСТТА НА ЕДИН ГРАД

По повод Празника на Стара Загора: КАК СЕ ПРАВИ ИДЕНТИЧНОСТТА НА ЕДИН ГРАД

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За поредна година Творческият колектив "На улицата" прави урбанистичните си срещи

Четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив "На улицата" ще се проведе от 7 до 9 октомври 2022 г. в Стара Загора. Мотото този път е „На улицата 4: ГРАДСКА ИДЕНТИЧНОСТ. ГРАДСКИ СУБКУЛТУРИ“. Основният фокус е съдбата на пространствата зад Универсалния магазин и около гарата, а главното послание е опитът за изграждане на ясна идентичност на градовете. За пръв път събитието е тридневно. Специално идват нашумелият творчески активист на Габрово Маргарита Доровска, двигателят на творческия квартал на Велико Търново Галин Попов, представителят на младата вълна на българския урбанизъм арх. Мария Бадева и много други. Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива. Входът е свободен, събитието е отворено към всякакви публики и е посветено на урбанистичното наследство на Байер и празника на града.   

Следете подробностите и имената тук: https://www.facebook.com/events/1508149142971178

 

Първият ден (7 октомври, петък), озаглавен КУЛТУРА НА МАСИТЕ, започва с урбанистичен тур в 16:30 ч. от Къщата на архитекта към зоната зад Универсалния магазин, Пощата, Пазара и улица „Св. Княз Борис“. Целта на разходката е да представи потенциала на тази зона, която бе обект на няколко конкурса за градско развитие, а в момента е обект и на мащабен ремонт, и все още очаква своята посока.

В 18:30 ч. в площадното пространство зад Универсалния магазин (в случай на лошо време – във фоайето на Радио Стара Загора) започва и модерирана среща с представители от индустриите на за храна и култура в района. С дискусията се заема Николай Нейчев, журналист и икономист, един от хората, които стоят и зад нашумелия проект „Беройско пиво“. Представители на Съюза на архитектите в България пък ще припомнят възможностите за развитие на зоната. Вечерта продължава след 21 ч. във Винения бар и магазин „Споделена“.

Вторият ден (8 октомври, събота) е именуван КАФЯВИ ПЕТНА И АРТ МРЕЖИ. Този път разходката започва в 16 ч. от Локомотива пред гарата и ще и обиколи част от железопътния ареал на града. Целта на разходката е да представи потенциала и да генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в района на ЖП гарата, близките паркове и други интересни, но непопулярни, места.

В 18:30 ч. в Къщата на Архитекта започва и дискусията. Специално идва Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Доровска ще каже повече за проекта "Кристо и Жан Клод" и другите силни габровски арт акценти, които привличат внимание към града и създават идентичност. В Стара Загора нарочно идва и основната фигура в развитието на Великотърновската градска творческа мрежа „Варуша юг“ Галин Попов от Културен център ТАМ. Галин ще представи опита си в развитието на градски общности и културни пространства и ще сподели впечатления от изключително успешния скорошен фестивал на великотърновската творческа зона. За визуалния „шум“ в градската среда и за индустриалните места като резерв за бъдещо градско развитие пък ще говори арх. Мария Бадева от Съюза на урбанистите в България. В 21:30 ч. ще има бира и музика в „Колобри на бирата“

На 9 октомври, неделя, в 17:00 ч. в Международния младежки център опит ще споделят старозагорци, които се занимават с кинопроекти, а в 17:30 ч. ще има представяне на филмите и награждаване на участниците от поредното старозагорско Филмово предизвикателство. В начинанието ММЦ и Творческият колектив партнират с идеята за популяризирането на Стара Загора като кино дестинация. Скоро предстоят много интересни подробности в тази тема.  

Повече за кино предизвикателството можете да откриете тук: https://fb.me/e/24WBr3AWi

В следващите седмици пък предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства – следете подробностите тук:  

https://www.facebook.com/events/1365020317368851

https://www.facebook.com/events/1421200858392283

https://www.facebook.com/events/600957608141097

Урбанистичните вечери на Стара Загора, вдъхновени от наследството на Байер досега в годините събраха основни имена на младата урбанистична генерация като арх. Любо Георгиев („Софияплан“ – Визия за София), арх. Явор Панев („Таляна“, Варна), арх. Белин Моллов, арх. Дора Иванова (проект „Бузлуджа“), урбаниста Ангел Бондов, д-р Дона Пикард (градско земеделие, БАН), реставратора Радослав Илиев (ИСИРКС), архитектите Деница Караджова и Ивелина Иванова с нашумелия им проект за училищните сгради, Лена Драголова с нейните литературни маршрути и много други социолози, урбанисти, активисти.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. През 2020 г. Творческият колектив „На улицата“ първи проби „вирусната блокада“ за улични изкуства в града – с помощта на Община Стара Загора, Международния младежки център в Стара Загора и Къщата на архитекта, колективът провокира няколко старозагорски банди да участват в три концерта като улични музиканти.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата“ пък бе дебют на Колектива през септември 2019 г. Артистичната отсечка „Сава Силов“ бе домакин. Стотици старозагорци се включиха в празника на улицата. Оригинална цветна инсталация, трапеза за съкварталците, музика, светлинно шоу, куклен спектакъл, детски работилници и щандове, улични изкуства, поезия в „Пегас“ и изложба с фотоси на старозагорски актьори бяха част от събитията. Оградата на Ханчевата къща пък на няколко пъти стана своеобразно изложбено пространство за артистичните провокации на старозагорски ученици. Последва и коледна програма в творческата отсечка. 

 

ПРОГРАМА


7 октомври, петък
КУЛТУРА НА МАСИТЕ

16:30 ч.

Урбанистична разходка: „Пазарска (арт) зона“

Целта на разходката е да представи потенциала и генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в пространства, намиращи се между улица „Руски“, Централна поща и пазара

Начална точка на разходката:

16:30 ч., Къщата на Архитекта

 

 

18:30 – 21:00 ч.

Локация: Площадното пространство зад Уиверсалния магазин. В случай на лошо време – фоайето на Радио Стара Загора

- Културата на уличната храна и нейната ролята в развитието на общности

Модерирана среща с представители от индустриите на уличните храни и култура

Модератор: Николай Нейчев, журналист и икономист

„Бързата“ и „бавната“ храна; как личната предприемчивост променя местата; пречките и неочакваните предимства; бръснарниците; ремонтите и противоречията; историите на „Беройско пиво“ и възможните истории на старозагорските специалитети

 

- Арт зона „Пазара” - анализ на средата и възможностите за развитие

Съюз на архитектите в България – Стара Загора

21:00 ч.

Мрежуване

Wine and Bar Shop Spodelena

 

8 октомври, събота
КАФЯВИ ПЕТНА И АРТ МРЕЖИ

 

16:00 ч.

Урбанистична разходка

Южна арт мрежа – мисия (не)възможна?

Целта на разходката е да представи потенциала и генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в района на ЖП гарата, близките паркове и други интересни, но непопулярни, места.

Начална точка на разходката:

16:00 ч., Локомотива пред ЖП гара

 

18:30 – 21:00 ч.

Локация: Къщата на Архитекта

- Варуша Юг: Развитието на градски общности и културни пространства във Велико Търново

Галин Попов – Културен център ТАМ, Велико Търново

Как се реновират изоставени пространства и как се обединяват граждани, бизнеси и творци, за да създадат съвременния облик на един квартал

- Габровски културни политики за градска идентичност

Маргарита Доровска – Дом на хумора и сатирата, Габрово

Ролята на културните котви и институции за създаването на атрактивен градски имидж. Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан Клод", Музей „Дом на хумора и сатирата“, естетизацията на крайречни зони по Янтра, развитието на „Шести участък“ и другите силни габровски арт акценти, които привличат внимание към града.

- Визуалният „шум“ в градската среда

Арх. Мария Бадева, Съюз на урбанистите в България

Визуалната идентичност на пространствата – въпрос на регулации и обществена зрялост; реклами, фасади, графити; индустриалните места като резерв за бъдещо градско развитие

 

21:30 ч.

Бира и музика в „Колобри на бирата“

 

9 октомври, неделя
СТАРА ЗАГОРА КАТО КИНО ДЕСТИНАЦИЯ
Локация: ММЦ – Стара Загора

 

17:00 ч.

Киноманите на Стара Загора

Разговор за потенциала на Стара Загора да се превърне в национална и международна кино дестинация и представяне на местни киномани и кино проекти.

17:30

Филмово предизвикателство Стара Загора 2022

- Представяне на филмите и награждаване на участниците. Повече за кино предизвикателството можете да откриете тук:

https://fb.me/e/24WBr3AWi
#

Още от Община

На информационна среща представиха новосъздадената електронна платформа на Програма „Култура“
17/04/2024 Община
На информационна среща представиха новосъздадената електронна платформа на Програма  Култура
Новосъздадената електронна платформа на проект на Правилник на Програма Култура за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата беше представена от Община Стара Загора и част от екипа, поддържащ системата. В зала 33 на Регионален исторически музей Стара Загора функциите на системата бяха демонстрирани пред потенциалните кандидати и заинтересовани лица (творци и творческ...
Община Стара Загора домакинства регионална среща „Бизнесът за образованието“
17/04/2024 Община
Община Стара Загора домакинства регионална среща  Бизнесът за образованието
[smartads]*ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Зам.-кметът Надежда Чакърова: Това е повече от социално отговорна мисия, която дава знания, умения и възможност за реализация и развитие В Международния младежки център в Стара Загора днес бизнесът се срещна отново с образованието на регионална среща по проект Дуалното обучение в България/GoDUAL при Стопанска камара Австрия и Община Стара Загора. Бизнесът за об...
Нов модел за интегрирана детска здравна грижа за близо 70 милиона лева обсъдиха в Стара Загора
16/04/2024 Община
Нов модел за интегрирана детска здравна грижа за близо 70 милиона лева обсъдиха в Стара Загора
На публично обсъждане днес по Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/се представиха проектни идеи, по които предстои да бъдат изпълнявани проекти за над 70 милиона лева. Надежда Чакърова - заместник-кмет Образование и младежки дейности в Община Стара Загора, сподели с присъстващите: Това е важен проект за нашата община и за региона като цяло. Той ни дава шанс да се изгради съвреме...
Информационен ден за бизнеса в Стара Загора на 16 април (вторник)
15/04/2024 Община
Информационен ден за бизнеса в Стара Загора на 16 април (вторник)
Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа организира информационни дни по процедурата Разработване на иновации в предприятията за бизнесите от областите Стара Загора и Бургас. Те ще се състоят съответно на: * 16 април 2024 г., (вторник), в залата на Общински съвет Стара Загора, от 11.00 до 13.00 часа (регистрация: 10.30 - 11.00 ...
На обществено обсъждане в Община Стара Загора бяха представени възможности за финансиране с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
15/04/2024 Община
На обществено обсъждане в Община Стара Загора бяха представени възможности за финансиране с проектни идеи по Приоритет 1  Интегрирано градско развитие
[smartads]*ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Информационна среща по повод представяне на указанията, възможностите за финансиране и стъпките, които трябва да извървят потенциалните бенефициенти разясни Георги Симеонов - директор на дирекция Европейски програми и протокол и ръководител Звено за подбор на проектни идеи при Община Стара Загора. По време на обсъждането стана ясно, че Община Стара Загора има по...