Красимир Каракачанов: Нямаме национална кауза и това ни погубва

Красимир Каракачанов: Нямаме национална кауза и това ни погубва

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще представи от 18.00 ч. тази вечер пред старозагорци в Регионална библиотека "Захарий Княжески" две свои книги - "Тодор Александров" и "Забравените апостоли на Македония"

Часове преди това той даде пресконференция заедно с областния председател на ВМРО Красимир Червилов, водача на листата на патриотите в Пловдив Александър Сиди, участник и в старозагорската листа, и още двама кандидат-депутати от листата - Венцислав Иванов и Недко Кузманов. "Днешният 21 юни, Свети Дух, е много специален ден за нас и всички паметливи българи - на тази дата отдаваме почит към към всички загинали за освобождението и обединението на Македония с Майка България" - припомни Красимир Червилов.

Двете книги са за личности, отдали силите и живота си в голяма част от случаите за освобождението на българите в Македония, в Тракия, и обединението им с България - сподели Красимир Каракачанов. "Книгата за Тодор Александров е един опит за негова биография, разбира се, стремил съм се да я напиша малко по-публицистично. Защо Тодор Александров? Това е моят любим герой от българската история, заедно с Левски, който е наша светиня и икона, и на който подражават всички следващи след него революционери" - уточни той.

Тодор Александров (1881-1924 г.) е сложна личност, активен участник в революционните борби по време на турското управление в Македония - разказа Каракачанов. - Към 1910-1911 г. той е фактор в българския политически живот, с когото се съобразяват както министър-председателят Васил Радославов, така и цар Фердинанд. Малко хора знаят, че поводът за това, България да обяви война на Турция през 1912 г., са репресиите, които турците вършат в градове като Щит, Кочани и Струмица - кланета, насилия, убийства, незаконни арести. Те са следствие от така наречените "магарешки атентати", които извършва ВМРО под ръководството на Тодор Александров. Било е демонстрация на сила - не са свързани с това, да се избиват хора. На самара на магаре слагали динамит с часовников механизъм и го връзвали до джамия или турски полицейски участък или кметство. Взривът създавал паника и страх, като целта била да пишат европейските вестници за проблемите в Македония. Защото както сега, така и тогава европейските, световните Велики сили никога не са се интересували от съдбата на обикновените народи. Зад паравана на "ценностите" те отстояват своите интереси. В началото на ХХ век цяла Европа виждала турските зверства в Македония и Тракия, но по икономически причини - тъй като не им било изгодно да разбутват изгодната им отслабена Османска империя, тъй като печелели от нея страшно много пари от концесии и капитулации, наложени на турската държава, нямали интерес да предприемат радикални мерки. Да предизвика европейското обществено мнение била и целта на неуспешното Илинденско въстание.

Малко хора знаят, че може би един от факторите, който накланя везните България да вземе решение за съюз с Германия и Австро-Унгария, а не с Русия, Франция и Англия (Антантата), е Тодор Александров. Германците и австро-унгарците ни гарантирали, че всичко, което е наше, ще бъде върнато на България. Другите обещавали само да разговарят със съюзниците си Сърбия и Гърция евентуално нещо да ни върнат. В същото време в ход били и репресии спрямо мирното население в Македония от страна на сръбските власти - разказа Красимир Каракачанов.

Тодор Александров спасява и единствените по онова време въглищни Мини Перник и Бобовдол да не бъдат взети срещу непогасени от българската държава кредити от немската компания "Дисконто Гезелшафт". Ако това се е било случило, след победата на Антантата в Първата световна война мини Перник са щели да бъдат конфискувани от Съглашението, както е сторено с цялото имущество на Германия и Австро-Унгария на територията на други страни, и най-вероятно подарени на Сърбия, която отдавна имала апетити към този огромен за времето си енергиен ресурс. Александров пише писма до цар Фердинанд да не бъдат лишавани българите от топлина и светлина в името на корумпираните български политици, а накрая, когато германски специалисти вече били дошли да описват и приемат Мините, заплашва правителството: "Ако не ги изгоните утре, връщам се на фронта, вдигам 11-та пехотна Македонска дивизия, връщам я в Перник и няма да позволя да се случи това!". Именно този ултиматум е причината германците да не придобият въглищните ни мини, разкри Каракачанов.

Също малко известен факт е, че големият наш поет, чирпанлията Пейо Яворов, е живял основно като революционер във ВМОРО. И това умишлено е било изтривано от неговата биография. Яворов е бил отначало съратник на Гоце Делчев и редактор на революционния вестник след смъртта му, както и пръв приятел с Тодор Александров. Известното Яворово стихотворение "Мера според мера" е посветено на Гоце Делчев, а "Заточеници" - на Тодор Александров. В книгата си Красимир Каракачанов е публикувал някои от личните писма между Яворов и Тодор Александров. Двамата обикаляли по Европа, събирали пари и купували оръжие за революционната организация. Тъкмо Тодор Александров е човекът, който крепи Яворов със средства след първия му опит за самоубийство. С грижа към ослепелия и обруган от цялата общественост поет назначава човек до него, който да го придружава и води, а накрая, при очевидната безизходност на незавидната му участ, с смилява над него и му дава и револвера, с който Яворов слага край на живота си.

След 9 септември Тодор Александров умишлено е оставен в пълно забвение - всички негови паметници и паметни плочи са били унищожени. Нямало го в учебниците по история, но в научната литература през 60-те и 70-те години е описван като фашист (при все че той е убит много преди появата на фашизма), националист и великобългарски шовинист.

"Тогавашните политици поне са знаели какво искат да направят. Били са корумпирани, но са били просветени, повечето завършили в Европа. Имали са ясна кауза какво искат да постигнат и в нейно име са жертвали времето и кариерата си. Днес обаче никой не преследва национални цели, а личните си болни амбиции. Затова сме на тоя хал" - обобщи Красимир Каракачанов.

За книгата си "Забравените апостоли на Македония", която започнал да пише преди десетина години, той разказа, че е предизвикана от поредната македонска фалшификация на близката ни история. Тогава започнал да събира архивни данни за дейци на ВМРО, родени в Стара България, но станали фактори в революционното движение в Македония. Открил 156 човека - "от воевода нагоре", без да брои хилядите обикновени четници. "Това са хора, които умишлено се забравят в Скопие, а в България - по някаква конюнктурна причина - нали имаме нови ценности, нови идеали, нови другари, съюзници - и забравяме нашите си герои и идеали" - каза Каракачанов. С тази книга той оборва абсурдните твърдения на Скопие, че има две революционни организации, две нации. "Защото няма как 156 българи, родени в Тракия, в Мизия, включително бесарабски българи, да са били ръководители на тази организация, и да са се борили за някаква македонска нация. Те не са били ненормални хора. А в същото време близо 40 македонци, етнически според техните разбирания, ходели да се борят за българите. Абсурдността на тази теза се доказва с имената на тези хора и техните биографии" - категоричен е председателят на ВМРО.

В "Забравените апостоли на Македония" са изброени 15 старозагорци, ръководители на революционното движение от края на 19 век до 20-те години на 20 век. Най-видният сред тях е Иван Гарванов - човек с европейско образование, завършил в Германия, и станал обикновен учител по физика в Солунската гимназия, а оттам - и революционер. Бил е председател на ВМРО и е председателствал конгреса на организацията на 2 и 3 януари 1903 г. в Солун, когато се взема решение за вдигане на Илинденското въстание. От Старозагорска област сред тези 156 воеводи има и 7 чирпанлии, други трима са от Казанлък. В Македония като воевода на чета по време на Илинденското въстание загива и наследникът на братя Жекови - Никола Жеков. Това са били хора от богати семейства, с добро образование, някои от тях - подофицери и офицери от Българската армия. Наравно със Стара Загора и старозагорския край в това движение са само сливналиите. Трима-четирима на ръководни постове са и бесарабски българи. Това показва, че следосвобожденското ни общество е възпитавало правилно децата на България в дух на солидарност с другите българи. Техният дълг е бил в това, да помогнат на останалите в беда свои сънародници в Македония и Тракия. И са жертвали живота си за това. Повечето, включително старозагорци, загиват в сражения - разказа Красимир Каракачанов. Сега, по думите му, чакаме Брюксел или някое посолство да ни каже какво да правим. Защото не си познаваме историята, нито проблемите, които сме наследили, нямаме кауза и самочувствие. Но непознаването на историята поражда циклични грешки. И след 30 години демокрация сме най-бедната и най-бързо изчезващата нация в Европа.
#

Още от Стара Загора

Концерт с българска музика по случай 24 май Концерт с българска музика по случай 24 май
21 май, вторник, сцена Опера фоайе, начало: 18 часа С участието на ученици от Национално музикално училище Любомир Пипковrdquo; и студенти от Национална музикална академия Проф.Панчо Владигеровrdquo; в класа на проф.д-р Николай Моцов и ас. Тереза Бракалова. На рояла: ст.пр. Вивиана Груданска и ст.пр. Зорница Гетова. В програмата: песни, арии и ансамбли от българската музикална съкровищница комп...
Специална награда за актьора Любо Желев от Старозагорския куклен театър в Нови Сад Специална награда за актьора Любо Желев от Старозагорския куклен театър в Нови Сад
Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла ХОТЕЛ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. Според журито на фестивала: Тази уникална награда отбелязва изключителна актьорска игра, представена чрез анимация със специален акцент върху предаването на емоция, иновация в новия театър и магията на ...
Новият посланик на Аржентина Алехандро Зотнер Майер гостува на Тракийски университет – Стара Загора Новият посланик на Аржентина Алехандро Зотнер Майер гостува на Тракийски университет – Стара Загора
Новият посланик на Аржентина Алехандро Зотнер Майер (вдясно на снимката) избра Тракийски университет Стара Загора в една от първите си визити от заемането на длъжността. Той бе придружен от търговско-икономическия съветник към посолството Хуан Игнасио Камио Бавассо. Дипломатите се срещнаха с ректора на университета проф. Добри Ярков, който представи университета и заедно набелязаха опорни точки з...
„Хотел“ на Старозагорския куклен театър - с бурни аплодисменти в Нови Сад Хотел  на Старозагорския куклен театър - с бурни аплодисменти в Нови Сад
Спектакълът Хотел на Старозагорския куклен театър спечели овациите на публиката снощи по време на Международния театрален фестивал в Нови Сад, Сърбия. Актьорският състав на пиесата с режисьор Любомир Желев се представи блестящо и задържа публиката на дълга среща в залата след представлението. Третите Новосадски театрални игри, които се провеждат от 8 до 16 май в Младежкия театър, се отличават с из...
След 34 години Стара Загора посрещна отново гости от побратимения Юянг, провинция Хунан, Китай След 34 години Стара Загора посрещна отново гости от побратимения Юянг, провинция Хунан, Китай
Добре дошли отново в Стара Загора, град на 8000 години!, приветства 6-членната китайска делегация зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева. Тя и Надежда Чакърова - зам.-кмет с ресор Образование и младежки дейности, както и Георги Симеонов - директор на Дирекция Европейски програми и протокол, посрещнаха китайските гости от побратимения със Стара Загора през 1994 г. град Юянг. Градът ни бе...