Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора се срещнаха днес с патрона на своето училище.

Живеещият във Франция 93-годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години. Той е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за Доктор хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет, НБУ и Тракийския университет. Завършил е Сорбоната, където едва 28-годишен става професор, а впоследствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“. След десетилетия емиграция проф. Минко Балкански се завръща в България и създава в родното си село Оряховица фондация на името на баща си „Миню Балкански“, както и Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“.

В залата на школото дойдоха 52 ученици, които се обучават в две паралелки по специалности от професията „Приложно програмиране“ и „Системно програмиране“. „Спомням си как изглеждахте на 15 септември миналата година и се радвам, че сега имате възможност да видите на живо човека, чието име носи гимназията. Създаването на училището бе голямо предизвикателство за града и страната, беше голям проблем да стигнем до това решение. В основата на всички провокации бяха провежданите обучения с Любомир Любенов, който успява да поддържа изграждане на отношение към математиката. С решение на кмета идеята да се работи с подрастващите прерасна в идея да се създаде това училище. Хубаво е, че получихме финансиране и все още с плахи стъпки вървим към създаването и приема. Досега имаме две паралелки, тази година сме заложили също две, чакаме в новото училище да се създадат условията, за да можем да привличаме и да предлагаме различни форми на обучение“, обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности. Тя припомни, че идеята да се именува новото образователна структура на името на проф. Балкански е на Съвета на мъдреците към училището.

„Трябваше да извървим тази дълга сага, защото за нас е много важно училището с идейния замисъл за създаването му, има необходимост от име, което да го представлява. Учениците не са информирани какво означава това име в международен мащаб и научните среди. Вие всички трябва да бъдете горди, че ще учите в това училище. Това име да ви води като пътеводна звезда и да стигнете до такива висини да имате една частица световно признание в науката“, пожела Сотирова. Тя благодари и на Комисията по образование в Общински съвет за подкрепата.

„Аз не разбирам какво точно става, но зная, че е нещо необикновено. Щастлив съм да бъда с Вас както обикновено се срещам с ученици и се радвам да говорим, очаквам въпроси и ще отговоря с най-голямо удоволствие“ - каза проф. Балкански.

Учениците му задаваха въпроси, свързани с пътя му към познанието, с положителните страни на обучението в чужбина и у нас, с възможностите на човека за постоянно самоусъвършенстване.

От името на Фондация „Миню Балкански“ бяха връчени девет стипендии за участници в конкурса за есе по книгите на проф. Балкански „Устрем и воля“ и „В защита на алтруизма“.

Общинският съветник Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото училище и събра средства за подпомагането му, подари книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, с която постави основата на библиотеката в школото. Колегата й Петър Желязков днес връчи награда на Иван Канев - ученик, показал най-добър успех и прославил училището.
#

Още от Община

С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
11/07/2024 Община
С един ден се удължава срокът на затваряне на кръстовището до Телевизионния сервиз в Стара Загора
Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. Цар Симеон Великиrdquo; и ул. Св. Отец Паисий, се удължава срокът на затваряне на кръстовището до 16.07.2024 г. включително. За посочения период общественият транспорт ще продължи да се движи по обходен маршрут както следва: Автобусни линии № 14, № 17 и № 51 и № 34 ще се изпълняват ...
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
11/07/2024 Община
С VR-очила деца ще разглеждат музеи и Зоопарка в Стара Загора
Туристическият инфоцентър отново презентира забележителностите на Стара Загора на своя щанд на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024 За втора поредна година Туристическият информационен център (ТИЦ) ще участва със свой щанд в Midalidare Rock In The Wine Valley 2024, съобщи началникът на Отдел Туризъм в Община Стара Загора Маргарита Крумова. Очаквам да се радваме на също толкова значителен интер...
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
11/07/2024 Община
Социална услуга е отличена като добра практика за поетичния си кръжок
Заедно с Община Стара Загора осигуряваме на хората качество на живот, което не допуска социално изключване, обяви директорът на ЦНСТПЛПР Стефан Недялков Социална услуга, обезпечена от Община Стара Загора, бе удостоена с признанието на Агенцията за качество на социалните услуги като добра практика за висока компетенция и ефективност. Иновативната кампания е дело на Центъра за настаняване от семеен...
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
09/07/2024 Община
Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур
Тази събота и неделя (13 и 14 юли) жителите и гостите на Стара Загора могат да пропътуват 100 години назад във времето, включвайки се в завладяващата обиколка Старите сгради разказватhellip;. Безплатният градски тур е част от инициативата на ТИЦ Стара Загора - неразказани истории по правите улици, която се провежда за четвърта поредна година. Началото е от 10:00 часа, а продължителността е около ч...
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
09/07/2024 Община
Сряда, 10 юли: събарят 36 незаконни постройки, строени на общинска земя край река Бедечка
Административният съд е отхвърлил жалбите на част от собствениците и се е произнесъл в полза на Община Стара Загора 36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., сутринта. Това оповести Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството в Община Стара Загора. Това са ...