ЛЯТО 2021 на Държавна опера - Стара Загора: Отново заедно!

ЛЯТО 2021 на Държавна опера - Стара Загора: Отново заедно!

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Държавна опера - Стара Загора ще зарадва почитателите на операта и балета с богата и атрактивна лятна програма под мотото "Отново заедно”. Величествената сцена на Античния форум "Августа Траяна” ще събере старозагорци и гостите на "града на липите”, които ще имат възможността да се насладят и да аплодират звезди от световния оперен и балетен афиш. Премиери и грандиозни оперни и балетни продукции ще оживеят под звездите на Стара Загора през периода 10 юли-5 септември на няколко сцени. Запазената марка на Старозагорската опера "Опера на стадиона” ще отбележи своята пета годишнина. Летният сезон на Държавна опера - Стара Загора включва и гостувания с различни постановки на музикални фестивали и престижни регионални форуми.

АИДА НА СТАДИОН БЕРОЕ ПЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО
Пет години по-късно, този път в целия си блясък и в пълната версия на операта "АИДА" от Джузепе Верди ще бъде представена на стадион "Берое" на 10 юли, от 20.00 часа. За грандиозния спектакъл се готви нова сценография с впечатляваща мултимедия и зрелищно огнено шоу. В "Аида" ще участва световноизвестният тенор Дарио ди Виетри /в ролята на Радамес/. Талантливият изпълнител с респектираща биография е възпитаник на Миланската консерватория и Училището по италианска опера в Театро Комунале в Болоня. Специализира при Лучано Павароти, Катя Ричарели, Бруна Балиони и др. Регистрирал е престижни гостувания на сцените на Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала "Пучини” в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул – Южна Корея и много други. На 10 юли в ролята на Амнерис ще се представи мецосопраното Даниела Дякова. Елена Баръмова ще бъде в ролята на Аида, баритонът Нико Исаков - в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата. Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера - Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур”, Детско-юношеска школа за опера и балет на Операта и др.

Звездата на Метрополитън опера ЖЕЛКО ЛУЧИЧ в ролята на барон Скарпия. ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА - 30 ГОДИНИ НА ОПЕРНАТА СЦЕНА

Едно от най-очакваните събития в лятната програма на Старозагорската опера е спектакълът на операта "Тоска" от Джакомо Пучини на сцената на Античния форум "Августа Траяна" на 16 юли, от 21.00 часа с участието на звездата на Метрополитън опера и световните оперни сцени ЖЕЛКО ЛУЧИЧ. Световно признатият баритон идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов.
Желко Лучич продължава да печели признание за своите изпълнения в драматичния баритонов репертоар във водещите световни оперни театри. В продължение на над 15 години името му се чете постоянно в афишите на Метрополитън опера, Кралската опера в Лондон, Миланската скала, Виенската Щатсопер, операта в Сан Франциско, Френската национална опера "Бастилията”.

С този спектакъл ще се отбележи тридесетгодишната творческа дейност на изключителното българско сопрано със световна кариера ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА. Цветелина Василева с неизменен успех се представя в най-престижните оперни театри по света като Метрополитен Опера в Ню Йорк, Кралския Оперен Театър, КовънтГардън, Щатсопер Берлин, Ла Монe, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Кардиф, Торонто, Сан Франциско, Хюстън, Чикаго, Токио, Москва, Прага, Букурещ, Шанхай и много други в САЩ, Европа и Азия. Зрителите ще я видят на 16 юли в една от нейните коронни роли – на Флория Тоска, а в ролята на нейния любим – художника Марио Каварадоси, ще й партнира тенорът Ивайло Михайлов. Диригент Ивайло Кринчев.

ТРИМА СВЕТОВНО ПРИЗНАТИ БЪЛГАРСКИ ХОРЕОГРАФИ СЪС СПЕЦИАЛЕН АНГАЖИМЕНТ КЪМ БАЛЕТНАТА ТРУПА НА СТАРА ЗАГОРА

* Нищо не може вятъра да спре/ Unstoppable Wind
хореография Христиан Бакалов (Франция)

* Съвършена картина/ Picture Perfect
хореография Калоян Бояджиев (Норвегия)

* КакаФония/ CacoPhony
от Бах до Бейби Шарк
закачлив и смущаващ анти-балет в един акт
Хореография, режисура и драматургия: Владимир Ангелов (САЩ)

Премиерите на три балетни миниатюри, създадени специално за балетната трупа на Старозагорска опера ще бъдат на 24 и 25 юли от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна". В една вечер ще бъдат представени авторските спектакли на трима успели по света български хореографи Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие "Балет без граници” включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – за творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

ЯРКИ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ИЗПЪЛНЕНИЯ В ГОРЕЩОТО ЛЯТО

Бляскава ОПЕРЕТНА ГАЛА като искрящо шампанско от музика и красота ще "избухне" на сцената на Античния форум "Августа Траяна" на 7 август в 21.00 часа. Режисьор е Георги Динев, сценография и гостюми – ГЕНДОНИ, участва брилянтното сопрано Беса Лугичи от Косово, гост-солисти от Унгария, солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера - Стара Загора. Диригент е Димитър Косев – носител на престижното отличие на програмата Алегро виваче на БНР "Млад музикант на годината”.

На 12 август от 21.00 часа Държавна опера - Стара Загора ще представи огнения балет "ДОН КИХОТ" от Лудвиг Минкус на сцената на Античния форум "Августа Траяна". Балетът "Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Хореографът Аршак Галумян е премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера.
Известният хореограф залага в постановката си на хумористичните сцени и визуалните филмови ефекти. В тях виртуозните танци органично се вписват с възприятията на децата младежите. По този начин Аршак Галумян търси активен диалог с младата публика.

На 4 и 5 септември програмата на Операта за лятото завършва на сцената в парка на Старозагорските минерални бани, сред прохладната зеленина на дърветата. В първата вечер ще бъде представена операта "СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР" от Джоакино Росини, а във втората – концерта STING THE OPERA.

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:
Сграда Опера (Южен вход),
бул. "Митрополит Методий Кусев" № 30
тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360
понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.
събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. "Веслец" №1
тел.: 0888 63 58 84
БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88
БИЛЕТИ ОНЛАЙН https://tickets.operasz.bg/bg/calendar/
www.eventim.bg

https://operasz.bg/
https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora

БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/
При провеждането на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Гостуванията през лятото извън Стара Загора

БАЛЕТЪТ НА БАЛЕТИТЕ НА ЦАРЕВЕЦ
На 3 юли в 21.00 часа на хълма "Царевец" във Велико Търново, балетът на Държавна опера - Стара Загора ще открие летния фестивал "Сцена на вековете” с приказния спектакъл на балета "СПЯЩАТА КРАСАВИЦА" от П. И. Чайковски. Блестящата постановка ще зарадва жителите и гостите на старопрестолния град и ще бъде един от най-силните акценти в програмата на фестивала.

На 15 юли от 19.00 часа Държавна опера - Стара Загора ще гостува в Русе с интерактивния концерт-спектакъл "ДЖАЗОСПЕКЦИЯ" и с балетните миниатюри "СЛЕДВАЩИЯТ" и "ЛОТОС", които ще бъдат представени на сцената на Доходното здание.

На 1 и 2 август на сцената на Античния театър в Пловдив на живо ще бъде изпълнена музиката на Хауърд Шор от филмите "Властелинът на пръстените" и "Завръщането на краля". Участват оркестъра и хора на Държавна опера - Стара Загора, хор "Петко Стайнов" – Казанлък, хор "Родина" – Стара Загора с диригент Емил Минев, хор при ДЮСОБ Маргаритки, хор при НУМСИ "Христина Морфова" – Стара Загора с диригент Стефка Минкова, хор на момчетата – Пловдив с диригент Милка Толедова.

На 14 август - за празника на град Несебър, Държавна опера - Стара Загора ще представи под купола на Академичен цирк "Балкански" постановката на операта "ПАЛЯЧИ" от Руджеро Леонкавало.

На 19 август е премиерата на новата българска камерна опера "КАМЕННИЯТ ПИР" от Албена Врачанска в програмата на Моцартовия фестивал в гр.Правец. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, участват солисти и оркестър на Държавна опера - Стара Загора. Дон Жуан на Моцарт е може би една от най-известните опери в историята на музиката. Неговият емблематичен статус е безспорен, отражението му във философията, литературата и въображението на обществеността остава неотслабващо в продължение на два века и половина. През 2021 г. и в условията на пандемията композиторът Албена Петрович Врачанска и либретистката Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да развият по нов и коренно различен начин историята на неуморния прелъстител.
#

Още от Стара Загора

116 новодипломирани ветеринарни лекари от Тракийския университет положиха хипократовата клетва 116 новодипломирани ветеринарни лекари от Тракийския университет положиха хипократовата клетва
На тържествена церемония днес Ветеринарномедицинският факултет на Тракийския университет изпрати своите абсолвенти. Тази година се дипломират общо 127 абсолвенти, от които 116 ветеринарни лекари от България, Великобритания, Гърция, Ирландия, Канада и Кипър, както и 11 магистри по магистърската програма Интегрирани системи за управление качеството и безопасността на храните. Сред официалните гости...
Ректорът проф. Добри Ярков и немският министър Томас Шмидт откриха международния форум Симул+ в Тракийски университет – Стара Загора Ректорът проф. Добри Ярков и немският министър Томас Шмидт откриха международния форум Симул+ в Тракийски университет – Стара Загора
Тракийският университет в Стара Загора е домакин на Международния форум SIMUL+, организиран съвместно с Министерството на регионалното развитие на Саксония, начело с министър Томас Шмидт и с подкрепата на Посолството на Федерална република Германия в София. Дискусиите в рамките на форума са в областите: ONE HEALTH, Кибер сигурност, Кръгова икономика, Ландшафт след въгледобив. Целта на събитието е...
Одобрени са първите две програми по Териториалните планове за Справедлив преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник Одобрени са първите две програми по Териториалните планове за Справедлив преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник
129 млн. лв. се отпускат за саниране на жилищни сгради в Старозагорска област Областният управител Ива Радева участва в заседания на местните подкомитети на Фонда за справедлив преход и Комитет за наблюдение на Програма Развитие на регионите 2021-2027, които се проведоха на 13 и 14 май 2024 г. Одобрени са първите две програми по Териториалните планове за Справедлив преход за областите Стара Заго...
Концерт с българска музика по случай 24 май Концерт с българска музика по случай 24 май
21 май, вторник, сцена Опера фоайе, начало: 18 часа С участието на ученици от Национално музикално училище Любомир Пипковrdquo; и студенти от Национална музикална академия Проф.Панчо Владигеровrdquo; в класа на проф.д-р Николай Моцов и ас. Тереза Бракалова. На рояла: ст.пр. Вивиана Груданска и ст.пр. Зорница Гетова. В програмата: песни, арии и ансамбли от българската музикална съкровищница комп...
Специална награда за актьора Любо Желев от Старозагорския куклен театър в Нови Сад Специална награда за актьора Любо Желев от Старозагорския куклен театър в Нови Сад
Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла ХОТЕЛ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. Според журито на фестивала: Тази уникална награда отбелязва изключителна актьорска игра, представена чрез анимация със специален акцент върху предаването на емоция, иновация в новия театър и магията на ...