Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

Panda Labs на WWF и младежи променят  Бъдещето на храната

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
80 участници ще се впуснат в надпреварата за идеи във втория хакатон на младежката програма за иновации
*
На 16-18 април 2021 г. ще се проведе вторият хакатон от младежката програма за иновации Panda Labs, който се организира от WWF България. Темата ще бъде „Бъдещето на храната“ и в него десетки младежи от цялата страна с подкрепата на представители на науката, бизнеса и НПО сектора ще търсят варианти за устойчиво и екологично производство и снабдяване с храна. 

След нелека селекция 80 души бяха одобрени за участие в хакатона сред подадени близо 170 отборни и индивидуални кандидатури.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“.

Основните герои в програмата са младежи на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те ще работят в отбори между 3 и 5 души по методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения.

И този хакатон ще предложи на младежите звездно участие на лектори от света на науката и бизнес средите. Заедно те ще разгледат темата „Бъдещето на храната“ с фокус върху устойчивото и щадящо околната среда производство, намаляването на хранителни отпадъци, здравословното хранене и др.
 
Съмишлениците на WWF от екологично Сдружение „За Земята“ ще въведат младежите в темата, след което създателите на Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) ще им разкажат колко важен е добрият синхрон между науката и бизнеса за създаването на иновации в сферата на храните.
 
Представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще издаде тайни от менюто на астронавтите, а след това ще чуем за успешни примери от български стартъп компании за производство на храна от насекоми, а също и за намаляване на хранителните отпадъци чрез мобилно приложение.
 
От Kaufland България ще представят настоящата ситуация и предизвикателствата при управлението на хранителните отпадъци в търговския сектор.
 
Част от лекторите ще разкажат повече за развитието на предприемачеството в България и ще споделят с младежите личния си опит какво означава да си успешен иноватор.

Отборите-победители, предложили най-впечатляващите и иновативни решения, ще получат възможността да отидат на мастърклас, където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. Най-добрата идея ще получи шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип.

В края на април ще стартира и платформата за кандидатстване за следващия семестър „Бъдещето на мобилността“, който ще се проведе през юни и юли тази година.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.
#

Още от България

"Възраждане" ще проведе днес Национална акция "Дайте шанс на мира!" в осем града на страната
21/10/2024 България
Възраждане ще проведе днес Национална акция Дайте шанс на мира! в осем града на страната
От 18 ч. днес, 21 октомври, Възраждане организира национална акция Дайте шанс на мира!. Тя ще бъде проведена едновременно в осем града на страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Плевен и Ямбол. Така Възражданеrdquo;, единствената политическа сила в България, която защитава мира, ще изкаже своята позиция за неговото запазване в България. От Възражданеrdquo; са категорични, ...
Водната криза в Европа се нуждае от спешно внимание, алармира нов доклад
18/10/2024 България
Водната криза в Европа се нуждае от спешно внимание, алармира нов доклад
Рамковата директива за водите остава само на хартия Нов доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) разкрива, че водните ресурси на континента са подложени на сериозен натиск, като от 2009 г. насам не е постигнат значителен напредък. Анализът подчертава острата необходимост от по-стриктно прилагане на Рамковата директива за водите (РДВ), от значителни промени в селскостопанското произво...
"Български пощи" намали цените на паричните преводи в страната
10/10/2024 България
Български пощи намали цените на паричните преводи в страната
От днес, 10 октомври 2024 г., влиза в сила промяна в цените на Български пощи за изпращане на парични преводи в страната. Цените на обикновените преводи са намалени с до 8%, а на експресните с до 14%. Парични преводи може да се изпращат и получават в пощенските станции на територията на цялата страна. Повече информация за услугата има на сайта на дружеството.
Стартира оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища в трите най-засегнати въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора
07/10/2024 България
Стартира оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища в трите най-засегнати въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора
Одобрените проекти ще станат ясни в началото на 2025 г. Общо 329 проектни предложения от 3-те въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил, са подадени в системата ИСУН по процедурата за подкрепа на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по Приоритет 4 Справедлив преход на Програма Развитие на регионите 2021-2027 г. (ПРР). Получените предложения са от 24 общини в най-...
ВиК: изкопът на ул. „Петьо Ганин“ в Казанлък е бил обезопасен ВиК: изкопът на ул.  Петьо Ганин  в Казанлък е бил обезопасен
Проливният дъжд е извлякъл част от инертния материал Във връзка с публикации в медии от 29.09.2024 г., които твърдят, че линейка е пропаднала в необезопасен изкоп на ВиК на улица Петьо Ганин в град Казанлък, Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора прави следното уточнение: На улица Петьо Ганин, гр. Казанлък, се осъществява реконструкция на водопровод. В съответствие с нормативните изисква...