Черният лешояд (карталът) се завръща в България с първи гнезда от 30 години насам

Първата сформирана двойка черни лешояди след реинтродукцията им в България
Черният лешояд (карталът) се завръща в България с първи гнезда от 30 години насам

21.03.2021 г.
След близо 30 години упорит труд природозащитниците от Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици постигнаха невероятен успех. За първи път след 28 години от последното известно гнездене на картала в България те отбелязват сформирането на три двойки в Стара планина. Трите двойки са и първите въобще установени и фотографирани в Стара планина птици от този вид.

Двойките са загнездили на специални платформи, поставени от природозащитниците, и са част от дългосрочна програма за завръщане на вида. Тя започва преди десетилетия с първите идеи и дейности за възстановяване на едрите видове лешояди като част от международна програма и Балкански план за реинтродукция.

Първите резултати по програмата бяха постигнати с възстановяването на белоглавите лешояди като гнездящ вид в Кресненското дефиле и Стара планина. През изминалите години природозащитниците върнаха на свобода 138 белоглави лешояда, получени като дарение от 19 зоопарка 7 страни.

Втората цел на трите граждански организации бе завръщането на черния лешояд – изчезнал за страната вид. През последите години като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ (LIFE14 NAT/BG/649) общо 59 черни лешояда бяха дарени от Испания с цената на огромни усилия на голям международен екип. Загнездването на вида в Стара планина - за първи път в новата история на природозащитата в страната, е успех само по себе си. Дивите птици и двойките са изправени пред редица опасности и предизвикателства, за това с интерес ще следим съдбата им, с надеждата да загнездят успешно още тази година и да създадат поколение. Следете и вие съдбата им на сайта на проекта: https://greenbalkans.org/VulturesBack

Често и повсеместно срещан из страната до началото на ХХ век, черният лешояд се води изчезнал от България. За първи път този факт официално е описан в Червената книга на НР България от 1985 година, когато видът е поставен в категория „изчезнал”. Фактическото изчезване вероятно се случва в периода 1950-1960, когато вече няма данни за гнездене, а наблюденията на вида стават изключително редки.

През 1980-те години зачестяват наблюденията на единични птици и малки групи от вида в Източните Родопи, където в пограничния район навлизат индивди от последната известна колония на вида на Балканите в гората Дадя в Гърция. Вероятно от такива индивди се формира двойка и загнездва в района на яз. "Студен кладенец", където през 1993 г. е открито първото за десетилетия и последното оттогава гнездо на вида в България. След еднократно успешно гнездене двойката изчезва и така завръщането на вида е мимолетно, което дава основание черният лешояд да остане в категория „изчезнал” и в следващото издание на Червена книга на България от 2011 г.

През 2015 г. стартира партньорски проект „Светло бъдеще за черния лешояд” (LIFE14NAT/BG/649), където си партнират Зелени Балкани (www.greenbalkans.org), Фонд за дивата флора и фауна (www.fwff.org), Дружеството за защита на хищните птици (www.bpps.org), международната фондация за опазване на лешоядите (VCF – www.4vultures.org), германската фондация Евронатур (www.euronatur.org) и регионалното правителство на Естремадура, Испания (www.juntaex.es). Проектът е финансиран по програма ЛАЙФ на ЕС и цели възстановяването на вида в България като гнездящ с помощта на реинтродукция (освобождаване на птици, отгледани в неволя, или чрез доставяне н птици от други райони). Така през 2018 г. започва вноса на индивиди от Естремадура (Испания) и различни европейски зоопаркове и освобождаването им в Източна Стара планина (край Котел и в Природен парк „Сините камъни”), и Природен пaрк „Врачански Балкан”.

Възстановяването на изчезнал вид в раден район не е еднократен акт. В предварителните проучвантия за възможността това да се случи бяха заложени следните параметри:
1. Да се задържат повече от един индивид, а най-добре минимум 8 индивида в района на освобождаване;
2. Видът целогодишно да присъства в района на освобождаване;
3. Да се формират двойки, които се държат задено;
4. Формираните двойки да демонстрират брачно поведение (заемане на територия, строеж на гнездо, брачни полети и копулации);
5. Да снесат яйце;
6. Да отгледат малко;
7. Минимум 5-6 малки да се отглеждат годишно в територията на освбождаване и този брой да е по-голям от загубите на индивиди по различни причини.

Към края на 2019 г., след освобождаване на общо 18 птици, беше постигната целта в т.1 за Източна Стара планина, а към края на 2020 и т.2, и т.3. През 2020 г. освобождаването на 10 черни лешояда във Врачанския Балкан доведе до постигане на т.1 за Природен парк „Врачански Балкан”.

В началото на 2021 г. и с напредване на размножителния сезон общо три двойки черни лешояди започнаха гнездова активност. Две двойки в Източна Стара планина заеха гнезда (изкуствени платформи, нарочно направени от екипа на проекта) и активно ги надграждат. При една от двойките беше наблюдавана и копулация. В същото време има една сформирана и строяща гнездо двойка и във Врачанския Балкан. Това са първите активни гнезда на вида, наблюдавани от 28 години в България и първите въобще, установени и фотографирани в Стара планина.

Това е преломен момент в процеса на завръщане на вида, защото дори тази двойки и да не успеят да отгледат малки още тази година (поради младост и неопитност), то поне знаем, че вече са приели района на Източна Стара планина за свой дом и е твърде вероятно и следващите етапи на възстановяването на вида в страната да се случат.

Друг важен момент е, че птиците одобряват и заемат гнезда на листопадни видове дървета, какъвто е зимният дъб. В Испания също има гнезда на дъбове, но това са вечнозелени видове като пърнара и корковия дъб. В Дадя (Гърция) гнездят изключително на борове, а в Турция и Грузия на борове и дървовидни хвойни. Тази особеност водеше до очакването в екипа на проекта, че птици, отгледани и импринтирани на средиземноморски горски гнездови субстрат, е малко вероятно да приемат да гнездят на широколистен субстрат от континеталния пояс, и че вероятно ще търсят да построят гнездата си на борове. Въпреки че изкуствени платформи бяха посторени и на борове, досега двете двойки заеха гнезда на листопадни дъбове. Това дава добра перспектива, че България и други стани с преобладаващ континентален климат и растителност ще могат да предоставят условия за черния лешояд и той да се възстанови в части от историческия си ареал, откъдето е изчезнал поради човешка намеса.

Днес, макар да липсват гигантските дъбове и брястове по равнинни и полупланнски места, явно все пак има места, които с целенасочено управление могат да бъдат заети отново от черния лешояд и видът да се завърне в българската орнитофауна, което след последните новини е все по-близо.

Източник: https://greenbalkans.org

Още от България

"Възраждане" ще проведе днес Национална акция "Дайте шанс на мира!" в осем града на страната
21/10/2024 България
Възраждане ще проведе днес Национална акция Дайте шанс на мира! в осем града на страната
От 18 ч. днес, 21 октомври, Възраждане организира национална акция Дайте шанс на мира!. Тя ще бъде проведена едновременно в осем града на страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Плевен и Ямбол. Така Възражданеrdquo;, единствената политическа сила в България, която защитава мира, ще изкаже своята позиция за неговото запазване в България. От Възражданеrdquo; са категорични, ...
Водната криза в Европа се нуждае от спешно внимание, алармира нов доклад
18/10/2024 България
Водната криза в Европа се нуждае от спешно внимание, алармира нов доклад
Рамковата директива за водите остава само на хартия Нов доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) разкрива, че водните ресурси на континента са подложени на сериозен натиск, като от 2009 г. насам не е постигнат значителен напредък. Анализът подчертава острата необходимост от по-стриктно прилагане на Рамковата директива за водите (РДВ), от значителни промени в селскостопанското произво...
"Български пощи" намали цените на паричните преводи в страната
10/10/2024 България
Български пощи намали цените на паричните преводи в страната
От днес, 10 октомври 2024 г., влиза в сила промяна в цените на Български пощи за изпращане на парични преводи в страната. Цените на обикновените преводи са намалени с до 8%, а на експресните с до 14%. Парични преводи може да се изпращат и получават в пощенските станции на територията на цялата страна. Повече информация за услугата има на сайта на дружеството.
Стартира оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища в трите най-засегнати въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора
07/10/2024 България
Стартира оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища в трите най-засегнати въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора
Одобрените проекти ще станат ясни в началото на 2025 г. Общо 329 проектни предложения от 3-те въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил, са подадени в системата ИСУН по процедурата за подкрепа на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по Приоритет 4 Справедлив преход на Програма Развитие на регионите 2021-2027 г. (ПРР). Получените предложения са от 24 общини в най-...
ВиК: изкопът на ул. „Петьо Ганин“ в Казанлък е бил обезопасен ВиК: изкопът на ул.  Петьо Ганин  в Казанлък е бил обезопасен
Проливният дъжд е извлякъл част от инертния материал Във връзка с публикации в медии от 29.09.2024 г., които твърдят, че линейка е пропаднала в необезопасен изкоп на ВиК на улица Петьо Ганин в град Казанлък, Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора прави следното уточнение: На улица Петьо Ганин, гр. Казанлък, се осъществява реконструкция на водопровод. В съответствие с нормативните изисква...