Стартира европейска кампания за еврокомисар по хуманно отношение към животните

Стартира европейска кампания за еврокомисар по хуманно отношение към животните

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Европейски организации се обединяват за да направят защитата на животните приоритет на Европейския съюз
*

Често се казва, че законодателството, засягащо хуманното отношение към животните в ЕС, е най-доброто в света. Това не винаги е така, особено по отношение на отделни практики или видове животни, за които липсват нормативни текстове, твърдят от българската организация КАЖИ. 


Още през 1974 г. на европейско ниво се изготвя първото специално законодателство за хуманно отношение към животните. От началото на 90-те години пък се въвеждат важни нормативни актове за постепенно премахване на някои от най-лошите селскостопански практики като инивидуалните боксове за телетародилните клетки за майки-свине и батерийните клетки за кокошки-носачки.

“Европейците ги е грижа за животните. Проучванията - включително тези, проведени от Европейската комисия - показват, че гражданите на Европа искат да видят по-високо ниво на защита на животните в законодателството на ЕС.

“Въпреки това, икономическите интереси твърде често надделяват над исканията на гражданите и дори над исканията на Европейския парламент, който многократно се е опитвал да въведе законодателни промени за подобряване защитата на животните.”, казва Мариана Младенова от КАЖИ - координатор на кампанията в България.

Организациите за хуманно отношение към животните в целия ЕС обединяват усилията си, за получат гаранция, че занапред институциите на съюза ще обръщат по-голямо внимание на хуманното отношение към животните, като по този начин изпълнят целите си по член 13 от Договора за ЕС и отговорят на очакванията на европейските граждани.

В момента европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидес, отговаря за хуманното отношение към животните, но тази компетентност не е упомената в длъжността ѝ. Според организаторите на кампанията, привидно незначителния проблем всъщност показва ограничената ангажираност на европейските институции и дори на компетентната генерална дирекция във връзка с тема, която заслужава много повече внимание.

Организации за хуманно отношение към животните от цяла Европа, включително българската „Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ), днес стартират съвместната си кампания, предлагаща длъжността на комисаря да стане „Комисар по здравеопазване, безопасност на храните и хуманно отношение към животните“, както и да се посочи изрично тази отговорност в името на съответната генерална дирекция. Така ще се подчертае значението на добавената компетентност и ще се увеличи отчетността по този важен въпрос.

Кампанията стартира с петиция, адресирана до различни европейски институции, която ще позволи на гражданите да изразят своята подкрепа за предложението. Всеки може да се подпише петицията на www.euforanimals.eu.

“За да се случи тази важна промяна не е нужно да се изменя Договора за ЕС, така че всичко зависи от политическата воля на евродепутатите. Хуманното отношение към животните в ЕС ще се подобри значително, ако тази отговорност бъде подчертана и ресорния еврокомисар бъде изрично призован за по-активни и по-ефективни действия за подобряване на хуманното отношение към животните, от името на цялата Европейска комисия.”, заключават от КАЖИ.
#

Още от Свят

За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа
10/02/2024 Свят ЕС
За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа
По-малкото търсене и повечето вятърна и слънчева енергия са намалили емисиите в енергийния сектор на ЕС през 2023 г. Вятърната енергия на Европа е в състояние да покрие всичките нужди на Франция от електроенергия. Емисиите в енергийния сектор в ЕС са намалели по-рязко миналата година от всякога, сочи експертен анализ. 19-процентната редукция на емисиите се дължи на резкия спад в производството на...
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората
16/11/2023 Свят
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* Природните бедствия са вече и у нас. Как да им противодействаме? С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху живота на Земята. Днес по-чести и по-интензивни катаклизми излагат на риск както природните екосистеми и тяхното биоразнообразие, така и нас хората. Мощни горски пожари и продължителни периоди на засушавания и недостиг на вода б...
HAARP ли предизвика червеното сияние, което наблюдавахме?
06/11/2023 Свят САЩ
HAARP ли предизвика червеното сияние, което наблюдавахме?
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* След червеното сияние, което беше наблюдавано в България и съседните страни, хората започнаха да се питат дали пък то не е предизвикано от работата на Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания (HAARP) на САЩ. В сайта на NOAA се твърди, че най-южната ширина, на която може да се наблюдава северното сияние, минава примерно през средата на Германия и Полша,...
Максим Бехар: Преходът по Ел Камино ще ви промени завинаги - нова книга
11/09/2023 Свят ЕС
Максим Бехар: Преходът по Ел Камино ще ви промени завинаги - нова книга
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Премиерата на Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие първата му съвместна книга с Венета Писарска, ще се състои на 18 септември в One More Park Bar в София 11 септември 2023 г., София Най-новата книга Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие на световно признатия PR експерт Максим Бехар и съпругата му Венета Писарска ще е на пазара от 19 септември. Това е първа...
Призовават за забрана на ферма за октоподи в Испания
16/03/2023 Свят ЕС
Призовават за забрана на ферма за октоподи в Испания
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Според плановете на компанията Nueva Pescanova, около един милион октоподи ще бъдат развъждани годишно във ферма в Гран Канария, Испания. Нов доклад разкрива рисковете и жестокостта от подобни ферми. Неправителствената организация за защита на животните Състрадание в световното фермерствоrdquo; и Еврогрупа за животнитеrdquo; (най-голямата коалиция от организации за защит...