Стартира европейска кампания за еврокомисар по хуманно отношение към животните

Стартира европейска кампания за еврокомисар по хуманно отношение към животните

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Европейски организации се обединяват за да направят защитата на животните приоритет на Европейския съюз
*

Често се казва, че законодателството, засягащо хуманното отношение към животните в ЕС, е най-доброто в света. Това не винаги е така, особено по отношение на отделни практики или видове животни, за които липсват нормативни текстове, твърдят от българската организация КАЖИ. 


Още през 1974 г. на европейско ниво се изготвя първото специално законодателство за хуманно отношение към животните. От началото на 90-те години пък се въвеждат важни нормативни актове за постепенно премахване на някои от най-лошите селскостопански практики като инивидуалните боксове за телетародилните клетки за майки-свине и батерийните клетки за кокошки-носачки.

“Европейците ги е грижа за животните. Проучванията - включително тези, проведени от Европейската комисия - показват, че гражданите на Европа искат да видят по-високо ниво на защита на животните в законодателството на ЕС.

“Въпреки това, икономическите интереси твърде често надделяват над исканията на гражданите и дори над исканията на Европейския парламент, който многократно се е опитвал да въведе законодателни промени за подобряване защитата на животните.”, казва Мариана Младенова от КАЖИ - координатор на кампанията в България.

Организациите за хуманно отношение към животните в целия ЕС обединяват усилията си, за получат гаранция, че занапред институциите на съюза ще обръщат по-голямо внимание на хуманното отношение към животните, като по този начин изпълнят целите си по член 13 от Договора за ЕС и отговорят на очакванията на европейските граждани.

В момента европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидес, отговаря за хуманното отношение към животните, но тази компетентност не е упомената в длъжността ѝ. Според организаторите на кампанията, привидно незначителния проблем всъщност показва ограничената ангажираност на европейските институции и дори на компетентната генерална дирекция във връзка с тема, която заслужава много повече внимание.

Организации за хуманно отношение към животните от цяла Европа, включително българската „Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ), днес стартират съвместната си кампания, предлагаща длъжността на комисаря да стане „Комисар по здравеопазване, безопасност на храните и хуманно отношение към животните“, както и да се посочи изрично тази отговорност в името на съответната генерална дирекция. Така ще се подчертае значението на добавената компетентност и ще се увеличи отчетността по този важен въпрос.

Кампанията стартира с петиция, адресирана до различни европейски институции, която ще позволи на гражданите да изразят своята подкрепа за предложението. Всеки може да се подпише петицията на www.euforanimals.eu.

“За да се случи тази важна промяна не е нужно да се изменя Договора за ЕС, така че всичко зависи от политическата воля на евродепутатите. Хуманното отношение към животните в ЕС ще се подобри значително, ако тази отговорност бъде подчертана и ресорния еврокомисар бъде изрично призован за по-активни и по-ефективни действия за подобряване на хуманното отношение към животните, от името на цялата Европейска комисия.”, заключават от КАЖИ.
#

Още от Свят

Обсъждат инсталирането на 50 зарядни станции за електромобили в трансграничната зона България-Гърция Обсъждат инсталирането на 50 зарядни станции за електромобили в трансграничната зона България-Гърция
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Устойчивото използване на електромобили, което ще позволи подобряване на развитието на бизнеса в Ивайловград и Свиленград, ще се разисква на последните две за България Кръгли маси от трансграничния проект E.VE.CR.I. Срещите с регионалния бизнес ще се проведат в понеделник, 5 декември 2022 г., в Ивайловград, в сградата на Общинската администрация от 11:00 до 12:30 ч. и във...
Четвъртият рунд на инициативата Европейско градско управление дава 2,88 милиона евро на участниците
05/09/2022 Свят ЕС
Четвъртият рунд на инициативата Европейско градско управление дава 2,88 милиона евро на участниците
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Остават 3 седмици за кандидатстването за субсидия Брюксел, Белгия5 септември 2022 г. С фиксирана безвъзмездна помощ до 60 000 евро ще подкрепи разработването на 48 инвестиционни концепции в четвъртия си рунд инициативата Европейско градско управление (EU City Facility - EUCF). Поканата за кандидатите е отворена до 30 септември 2022 г. и дотогава участниците могат да предс...
WWF: 17% от населението на Европа е изправено пред висок риск от недостиг на вода до 2050 г.
30/08/2022 Свят ЕС
WWF: 17% от населението на Европа е изправено пред висок риск от недостиг на вода до 2050 г.
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*София се нарежда сред 50-те най-застрашени града на континентаДокато Европа е разтърсвана от исторически горещи вълни, суши и рекордно ниски нива на реките, нов анализ на WWF показва, че 17% от хората на континента, както и 13% от неговия Брутен вътрешен продукт (БВП) могат да бъдат изправени пред високи до екстремни рискове от недостиг на вода до средата на века. Според ...
Как в Швейцария събират твърдите битови отпадъци и се борят с незаконното им изхвърляне
18/07/2022 Свят ЕС
Как в Швейцария събират твърдите битови отпадъци и се борят с незаконното им изхвърляне
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* 2,30 франка струва торба за битови отпадъци, събират пълните два пъти седмично * Оригинално заглавие: В патрул с детективите за отпадъци * Публикация на Benjamin von Wyl (текст), Eleni Kougionis (снимка), swissinfo.chВ Швейцария проблемът с незаконното изхвърляне на твърди битови отпадъци се приема много сериозно. Специални инспектори имат за цел да издирват онези, ко...
Екип на АРИР – Стара Загора посети два еврорегиона, работещи по намаляване на замърсяването с пластмаса
07/06/2022 Свят
Екип на АРИР – Стара Загора посети два еврорегиона, работещи по намаляване на замърсяването с пластмаса
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*През последните два месеца екипът на АРИР Стара Загора имаше възможността да посети два европейски региона, партниращи си в рамките на Interreg Europe проекта PLASTECO, посветен на намаляването на замърсяването с пластмаса Грац, Австрия и Рига, Латвия. Освен екипа на агенцията, в учебните посещения бяха поканени да се включат и заинтересовани страни по темата. Първата ...