Национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ обявяват в Стара Загора

Национален ученически конкурс за журналистика  Гео Милев  обявяват в Стара Загора

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Трети национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев” 2021 обявяват Община Стара Загора, Центърът за подкрепа за личностно развитие и Къща-музей „Гео Милев”.

Основна тема на конкурса е „Нашият свят”.

Според организаторите идеята е развиване на таланта и творческото въображение у младежите, утвърждаване на общочовешките ценности - родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност.

В конкурса могат да участват ученици от 5 до 12 клас в две възрастови групи: 5-7 клас и 8-12 клас.

Определени са основни раздели и жанрове. Първият раздел - журналистически жанрове, включва:
* информационни - репортаж, новина, бележка, интервю;
* художествено-публицистични - eсе, скица, очерк, история;
* аналитични: кореспонденция, коментар, статия, писмо, рецензия, беседа, обзор, мемоар.

Участието в раздела е индивидуално. Изискването към творбите е да бъдат до 2 страници, написани на компютър, шрифт Times New Roman, размер 12. Участниците имат право да участват с по една творба в жанр, но не повече от 3 творби в раздел.

В раздел втори - "Ученически издания", ще се приемат вестници на хартиен носител. Редакционните екипи участват с по един вестник. Участието е колективно.
В "Електронни издания" участват екипи, които не издават вестници на хартиен носител. Редакционните екипи участват с линкове към техните електронни издания от учебната 2018/2019 година. Участието е колективно.

Към всяка творба трябва да бъдат посочени следните данни: трите имена на участника (за индивидуално участие), училище или извънучилищно звено, клас, телефон, e-mail.

Срокът за предаване на творбите е до 4 април 2021 г. Отчитането ще бъде на 7 май 2021 г.

Текстовете трябва да бъдат принтирани в три екземпляра и да се изпратят или донесат лично на следния адрес:
Стара Загора 6000, ул. „Захарий Княжески” 71, ет. 3. ЦПЛР, за журналистическия конкурс
Копия от текстовете трябва да бъдат изпратени по електронната поща на адрес konkurs.stz@ mail.bg.

Ще бъдат връчени награди за първо, второ и трето място в двата раздела, както и специална награда - „Добрата новина” - за индивидуална публикация; ще има специална награда за най-добре представил се екип или индивидуален участник от Стара Загора и награда на Къща-музей „Гео Милев“.

Общо 88 участници със 158 журналистически материала от 17 населени места в 13 области взеха участие във Втория национален конкурс за ученическа журналистика „Гео Милев” през 2020 г. Сложната епидемиологична обстановка не попречи на младите журналисти от различни краища на страната да покажат знанията и уменията си в различните журналистически жанрове.
#

Още от Община

Концерт „Пролетно море“ ще зарадва ценителите на японската музикална култура
22/10/2024 Община
Концерт  Пролетно море  ще зарадва ценителите на японската музикална култура
На флейта, виолончело и пиано ще бъдат изпълнени 6 песни и един цикъл от 5 съвременни японски произведения На концерт, наречен Пролетно море, който обхваща японски произведения от древността до съвремието, са поканени старозагорци в четвъртък, 24 октомври 2024 г. Началото е от 18.00 часа, а мястото Художествената галерия в Стара Загора. Изпълнението на японските произведение е на Кейко Танака -...
Турнир по киокушин карате „Купа Стара Загора“ събра над 200 млади състезатели
21/10/2024 Община
Турнир по киокушин карате  Купа Стара Загора  събра над 200 млади състезатели
Ежегодният турнир по киокушин карате Купа Стара Загора се проведе на 19 октомври 2024 г. в спортна зала Иван Вазов в Стара Загора. В него взеха участие повече от 200 деца от 29 клуба от цялата страна, които се състезаваха в две възрастови групи до 12 и до 14 години. Организатори са Спортен клуб Аскен, БККФ, с подкрепата на Община Стара Загора. Събитието е част от календара на Българска Карате Ки...
Ремонт в „тихите“ часове и търговски обекти, просрочили наема си, влизат в бюлетина за нарушени общински наредби
21/10/2024 Община
Ремонт в  тихите  часове и търговски обекти, просрочили наема си, влизат в бюлетина за нарушени общински наредби
Седмичната справка съдържа и две нарушения за Закона за управление на отпадъците Шумен домашен ремонт в тихите часове за почивка, палене на огън на открито и търговски обекти, чиито стопани не са заплатили таксата за заетата от тях тротоарна площ, са акцентите в седмичната справка за нарушения по наредби на Община Стара Загора. Констатираните нередности са за периода от 14 до 20 октомври 2024 г. ...
Събития, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители
21/10/2024 Община
Събития, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители
Знайни и незнайни войни на будителския фронт, днес делата ви достойни слави нашият народ!hellip;rdquo; (Борислав Ганчев). Детски отдел на библиотека Родинаrdquo; гостува на учениците от 2.а и 2.в класове с мултимедийна презентация, викторина, литературно четене и творческо ателие за оцветяване и изписване на мини книжки за българските будители. 23 и 24 октомври 2024 г., 10.30 и 11.10 ч. ...
Благотворителна тренировка събра 3567 лв. за нови фитнес уреди за деца с увреждания
21/10/2024 Община
Благотворителна тренировка събра 3567 лв. за нови фитнес уреди за деца с увреждания
Ще се купят пътеки за ходене и бягане, велоергометър и още спортни уреди за залите ни за рехабилитация, съобщи Яна Димитрова, директор на ДЦПДУТС в Стара Загора Залите за рехабилитация на Дневните центрове за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в град Стара Загора ще бъдат оборудвани с нови фитнес уреди. Физическото състояние на децата, които ползват тези зали, ще се подобри, а засл...