На супермодерни испански електробуси ще се возят старозагорци

На супермодерни испански електробуси ще се возят старозагорци

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Обявеният за "Електробус на 2021 г." "Irizar ie" победи в конкурса за доставка на 33 ековозила за градския транспорт в Стара Загора

Комисията за разглеждане и оценка на офертите за доставката на 33 нови 12-метрови електрически автобуса за обществения транспорт в Стара Загора с председател зам.-кмета Йордан Николов, назначена със заповед на Управителя на възложителя - "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД, е готова с доклада си за класирането на участниците.

Допуснати до оценка на техническото предложение, а след това и до отваряне на ценовите предложения, бяха трима участници.

На първо място е класиран участникът "ЕЛ БУС ТРАК ЕНД КОУЧ БЪЛГАРИЯ" ООД с комплексна оценка 100 точки. Предложената от него цена е 40,92 млн. лв. без ДДС. Цената само за 33-те електрически автобуса е 38,47 млн. лв. без ДДС. Единична цена - 1 165 883 лв.
Цената за доставка и въвеждане в експлоатация на 18 зарядни станции за електрическите автобуси е 2 445 858 лв. За една зарядна станция - 135 881 лв.

Като подизпълнител в офертата на "ЕЛ БУС ТРАК ЕНД КОУЧ БЪЛГАРИЯ" ООД е посочен Irizar E-mobility SL. Това е испанска фирма, произвеждаща висококачествени електробуси, които се експлоатират от 2014 г. в различни европейски градове като Мадрид, Лондон, Марсилия, Генуа и Люксембург. Новото поколение 12-метров автобус Irizar ie спечели наградата за автобус на годината 2021 в Испания. Irizar произвежда също така трамваи и електрически камиони.

В 338-страничното техническо предложение положителна особеност на електробусите, доставяни от "ЕЛ БУС ТРАК ЕНД КОУЧ БЪЛГАРИЯ" ООД е това, че двигателите им са с мощност 240 kW при минимално изискване 180 киловата от възложителя. Те са 6-фазови, което дава редица предимства пред стандартните 3-фазови - висока ефективност, по-презицно регулиране на скоростта, по-висока плътност на мощността, намален ток на намотката и редуцирана работна температура, високо съотношение на мощността към теглото на електробуса.
Предложението на "ЕЛ БУС ТРАК ЕНД КОУЧ БЪЛГАРИЯ" ООД относно енергийните разходи за целия експлоатационен живот на предлаганите електробуси е с 25% по-благоприятно от средната стойност на предложенията на останалите участници по същия показател.

Предложените гаранционни срокове от класирания на първо място участник са както следва:
* За автобуса и силовите агрегати: 48 месеца;
* За монтираното електронно оборудване: 24 месеца;
* За антикорозионното покритие и хидроизолацията: 90 месеца;
* За тяговата акумулаторна батерия: 96 месеца;
* За зарядните станции: 84 месеца;
* За акумулаторите 12 V в електрическата система: 24 месеца.

Декларираният пробег след заряд до максимално ниво е 239,6 км. Декларираното време за заряд от минимално до максимално ниво е 135 минути.

Предложеният срок за изпълнение на всички дейности по договора (доставка на електрическите автобуси, оборудването към тях, зарядните станции и цялото допълнително оборудване със съоръжения и системи, доставката на всички присъдружни инструменти, принадлежности и документация, включително и провеждане на предвидените обучения) е 540 календарни дни (година и половина - бел. ред.).

На второ място е класиран участникът "Еурабус" ГмбХ ("Eurabus" GmbH) с комплексна оценка 76,73 точки. Предложената от него цена е 41 млн. лв. без ДДС. Цената само за 33-те електрически автобуса е 38,308 млн. лв. без ДДС. Единична цена - 1 191 151,52 лв.
Цената за доставка и въвеждане в експлоатация на 18 зарядни станции за електрическите автобуси е 1 692 000 лв. За една зарядна станция - 94 000 лв.

На трето място е класиран участникът "Соларис Бус енд Коач" АД с комплексна оценка 68,46 точки. Предложената от него цена е 42,240 млн. лв. без ДДС. Цената само за 33-те електрически автобуса е 40,656 млн. лв. без ДДС. Единична цена - 1 232 000 лв.
Цената за доставка и въвеждане в експлоатация на 18 зарядни станции за електрическите автобуси е 1 584 000 лв. За една зарядна станция - 88 000 лв.

Другите 8 фирми, които взеха участие в конкурса, са ДЗЗД "Тредекс-Икарус 5", "Чериъ Моторс" АД, "Бозанкая Отомотив Макине Ималят Ихталят ве Ихраджат А.Ш.", Консорциум "Екселор-Алфа", Обединение "Контракс-Зонсън Смарт Ауто", "Еуропеън Аутомотив Консорциум СЗ", "Българска автомобилна индустрия" ЕАД и "Силвър Стар Моторс" ЕАД.
#

Още от Община

Спортен празник в парк „Артилерийски“
16/05/2024 Община
Спортен празник в парк  Артилерийски
По повод 17 май - Международния ден на предизвикателството и спорта, Ротари клуб Стара Загора - Берое със съдействието на Община Стара Загора организира спортен празник под надслов Мисия здрави деца. Състезателните спортни игри започват в 14.00 часа и ще бъдат за бързина, прецизност, точност и познания за спорта. Очаква се участие ще вземат 160 старозагорски ученици на възраст 1-ви до 4-ти клас. ...
Скъпи гости посрещна Оряховица по повод празника на селото
16/05/2024 Община
Скъпи гости посрещна Оряховица по повод празника на селото
Празникът започна с отслужване на водосвет от отец Димитър Въпреки дъждовното време, Оряховица посрещна скъпи гости на своя личен празник. Освен него, селото отбеляза и 145 години от възстановяването на храм Св. Атанасий. От мое име и от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров Честит празник! Нека селото да продължава да се развива толкова добре, да бъдем единни в него и да се пълни площад...
За 18-и път Стара Загора е домакин на традиционния турнир „Фея под липите“
15/05/2024 Община
За 18-и път Стара Загора е домакин на традиционния турнир  Фея под липите
Три дни Стара Загора ще е домакин на 18-тото издание на традиционния международен турнир по художествена гимнастика Фея под липите. Гимнастички от 20 клуба в страната ще премерят уменията си заедно с гости от Франция, Италия и Израел. Очаква се турнирът да събере на едно място 670 грации и още 120 малки участници от старозагорските детски градини - ДГ 10 Светлина, ДГ 8 Българче и ДГ 13 Пролет. С...
Изложба „Накитите през хилядолетията“ откриват в РИМ - Стара Загора на 18 май
15/05/2024 Община
Изложба  Накитите през хилядолетията  откриват в РИМ - Стара Загора на 18 май
На 18 май от 19:30 ч., в рамките на Европейската нощ на музеите, на 4-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде открита изложба Накитите през хилядолетията. Изложбата представя над 600 експоната от фондовете Праистория, Антична археология, Средновековна археология, Етнография и Най-нова история, някои от които посетителите ще видят за първи път. Праисторическите...
Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на „Златната липа“ 2024
15/05/2024 Община
Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на  Златната липа  2024
Петима утвърдени кинотворци от Европа ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват качествата на филмите, включени в конкурсната програма на единадесетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино Златната липа 2024. Председател на журито тази година ще бъде един от водещите български филмови критици - д-р Геновева Димитрова. Тя е родена в Плевен. Завършила е руска филолог...