Две сръбски делегации участваха в тържествата на 5 октомври - празник на град Стара Загора

Две сръбски делегации участваха в тържествата на 5 октомври - празник на град Стара Загора

„Начинът, по-който отбелязвате вашия празник, е доказателство, че вие пазите традициите и историческата памет живи“, изтъкна Зоран Джуров, председател на Общинския съвет в Цариброд

Две сръбски делегации от градовете Крушевац и Цариброд участваха в тържествата по повод 5 октомври – празник на Стара Загора. Те бяха официални гости на тържествената сесия на Общинския съвет, поднесоха цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“, както и бяха официални гости на церемонията, която се проведе на площада пред Община Стара Загора.

Гостите от Република Сърбия проведоха работна среща с ръководството на Община Стара Загора. В нея участие от Общинския съвет взеха Ивета Лазарова, председател и Антон Тонев, заместник-председател. Двамата поздравиха гостите с добре дошли и подчертаха важността от провеждането на подобни срещи за укрепване на приятелските отношения.

От ръководството на община Стара Загора участие взеха: Милена Желева - заместник-кмет с ресор „Култура и туризъм“, Павлина Делчева - заместник-кмет с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“, Георги Симеонов - директор на Дирекция „Европейски програми и протокол“ и Мария Маркова - младши експерт в отдел „Европейски програми и протокол“.

Зам.-кметът Милена Желева поздрави всички присъстващи в залата от името на кмета Живко Тодоров. „Всички вие сте наясно, че можете да разчитате на нас и занапред. Благодарим за доброто ни сътрудничество през годините“, увери г-жа Желева.

Зам.-кметът Павлина Делчева поздрави делагациите от двата града и сподели: „Стара Загора е един от градовете с най-много социални услуги и по този повод ние се стараем да се грижим за хората, които са в неравностойно положение, включително деца и възрастни. Стараем се да откликнем във всички случаи, в които нашите съграждани имат нужда от по-специфична подкрепа“, увери г-жа Делчева.

„Чудесно е, че имаме толкова топли отношения с Република Сърбия и с тези чудесни градове Крушевац и Цариброд. Тази среща е един чудесен пример за добросъседство и за поддържане на добри приятелски отношения“, каза Георги Симеонов, директор на дирекция „Европейски програми и протокол“. Той отправи покана към гостите от Сърбия да се включат в спортните събития в града, които тепърва предстоят.

В протоколната среща от страна на сръбската делегация от побратимения град Крушевац взеха участие Снежана Алексич - заместник-кмет по социални дейности и Невена Плавшич, заместник-кмет по младежта и спорта.

Сръбската делегация от Цариброд бе представлявана от Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд, Драган Милич - общински съветник, Желко Воштич - секретар на ОбС.

И двете делегации изразиха задоволство от възможността да гостуват в община Стара Загора, и то точно на празника на града.

„Днес това, което видях в Стара Загора, много ме впечатли, защото се вижда начинът, по-който отбелязвате вашия празник. Това е доказателство, че вие пазите традицията, историческата памет, а единствено народ, който пази историята, пази традицията има бъдеще“ - отбеляза Зоран Джуров. Той допълни: „Начинът, по-който осъществявате комуникация и отношението на всички хора в Стара Загора към вас показва, че вие сте смели, че гледате напред в бъдещето“. Джуров отправи покана към общинското ръководство да се включат в тържествата по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

„Стара Загора е град с дългодишна история и за мен е голяма чест да бъда днес тук и заедно да обсъдим възможностите за бъдещо сътрудничество. Вярваме, че чрез обединяване на усилията си можем да постигнем значителни успехи в различни области“ - сподели Снежана Алексич, зам.-кмет по социални дейности от Крушевац.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в различни области - като социални дейности, младежки политики, спорт, култура и туризъм. Представителите на двете делегации проявиха взаимен интерес към обмяна на опит и добри практики в тези сфери.

В края на срещата двете страни си размениха протоколни подаръци.

Още от Община

Зам.-кметът Надежда Чакърова: Конкурсът "Млад омбудсман" дава възможност на будните младежи на Стара Загора да участват активно в развитието на града
16/10/2024 Община
Зам.-кметът Надежда Чакърова: Конкурсът Млад омбудсман дава възможност на будните младежи на Стара Загора да участват активно в развитието на града
В сградата на Община Стара Загора се провежда надпреварата за избор на Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора За мен е привилегия да присъствам на това вдъхновяващо събитие, поредният избор на младите омбудсмани на Млада Загора събитие наистина уникално за България, което се случва за шести път. Тази идея се създаде и разви по време на моя мандат като обществен посредник. Щаст...
Християново кани на кулинарен празник в неделя
16/10/2024 Община
Християново кани на кулинарен празник в неделя
Кулинарният Празник на ориза ще се проведе в старозагорското село Християново на 20 октомври 2024 г. (неделя), от 10.00 ч. на площада пред кметството. Вкусното събитие е организирано от НЧ Съзнание 1933, с. Християново, кметството на населеното място и с подкрепата на Община Стара Загора. Целта на празника е да издирва, съхранява, разпространява и популяризира автентични регионални гозби приготве...
Детска площадка в двора на УМБАЛ в Стара Загора се сдоби с ново съоръжение за игра, пясъчник и пейки
16/10/2024 Община
Детска площадка в двора на УМБАЛ в Стара Загора се сдоби с ново съоръжение за игра, пясъчник и пейки
Инициативата е на Община Стара Загора и ДГ № 66 Детски рай, а реализацията от звената ОДАП и Озеленяване Нов облик е придаден на детската площадка до Клиниката по педиатрия при УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора. Усилията за обновяване на площадката с нови съоръжения са положени от Звено Организация на движението и аварийна поддръжка (ОДАП) при Община Стара Загора. Промяната е вдъхнове...
Конкурсът „Класика и съвременност“ ще разкрие творческия потенциал на младите изпълнители
16/10/2024 Община
Конкурсът  Класика и съвременност  ще разкрие творческия потенциал на младите изпълнители
XI Международен клавирен конкурс Класика и съвременност ще се проведе на 17 и 18 октомври 2024 г. (четвъртък и петък) в Народно читалище Св. Климент Охридски 1858, Стара Загора. Събитието е с начален час 13.00 ч. Конкурсът се провежда всяка четна година. Организира се от НУМСИ Хр. Морфова и Община Стара Загора. Създаден е през 1998 г. като Национален клавирен конкурс Виенска класика. Третият кон...
"Берое 1916" победи отбора на Бурса на Балканиадата за ветерани по футбол в Стара Загора
16/10/2024 Община
Берое 1916 победи отбора на Бурса на Балканиадата за ветерани по футбол в Стара Загора
През уикенда в Града на липите се проведе и Турнир по мини футбол за хора с увреден слух През изминалия уикенд в Стара Загора се проведоха два вълнуващи футболни двубоя Балканиада по футбол за ветерани и Турнир по мини футбол за хора с увреден слух. И двете събития са посветени на празника на града и са организирани в партньорство с Община Стара Загора. Те са част от богатия спортен календар на ...