Борисов в Стара Загора: Разпокъсаният вот пречи на излъчването на стабилно правителство

Борисов в Стара Загора: Разпокъсаният вот пречи на излъчването на стабилно правителство

Водачът на старозагорската листа на ГЕРБ-СДС Живко Тодоров посочи приоритетите за развитието на региона

В Летния театър на Стара Загора ГЕРБ представи тази вечер двадесет и двамата си кандидати за народни представители, включени в листата за насрочените за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание. Както вече е известно, този път тя се води от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. В срещата с членове, симпатизанти на партията и граждани участва и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Коалицията ГЕРБ-СДС, която на тези избори ще се яви под №18, има съдържателна управленска програма, но за да я изпълнява пълноценно, се нуждае от широко доверие и от поне 78-80 депутати в парламента. Не съберем ли такава категорична подкрепа, сме безсилни. Другите партии доказаха, че могат да взимат заеми и да трупат дългове, но се видя, че не могат да управляват страната, каза Борисов. С години не можем да си изберем стабилно правителство, защото вотът е разпокъсан, предупреди лидерът на ГЕРБ и припомни как новопоявили се партии се разпаднаха веднага след изборите, като само загубиха гласовете на хората.

Сред приоритетите на ГЕРБ на първо място е сигурността в днешната все по-затваряща се Европа. Причината за това е една - нелегалните мигранти. "Сигурност - това го можем - припомни Борисов. - Ние преди 4 години бяхме за пример. Но това струваше огромна работа. Събрахме тук президента на Турция, председателя на Европейската комисия, на Европейския парламент, Еманюел Макрон, Джеймс Камерън... А днес отвън изглеждаме отвратително. Както и отвътре, с тази си политика. Кой ще гледа сериозно на нас, след като не можем да излъчим правителство? Не ви плаша, но все пак да предупредя: ако ГЕРБ не се върне в управлението, за да застанем здраво на позициите си, ще започне да работи пактът за мигрантите. Германия - държавата, която искаше обединена Европа, първа си затвори границите. Веднага и Нидерландия. И сега ще видите лавината. Ще започнат да връщат нелегалните мигранти в страните, през които са влезли в ЕС. Затова трябва да си пазим границите, та да не връщат нищо обратно към нас. Българите вече започнаха да усещат, че за които гласуваш, те ти решават съдбата. Затова първо - сигурност, второ - образование!" - заключи Борисов.

Във връзка с перспективите пред "Марица-изток" Бойко Борисов бе категоричен, че парите по Плана за възстановяване и устойчивост ще идват в държавното предприятие, за да защитят всеки миньор и работник.

"Няма да ставам нито депутат, нито министър - каза на свой ред Живко Тодоров. - Ще остана след тези избори кмет на Стара Загора, защото това е моят дълг към вас, хората, с които работим заедно през всичките тези години и заедно променяме нашия град към по-добро. Водя листата, защото имам 4 мотива за това. Първият е да дам от своя авторитет и познания, за да може нашият отбор да успее и да бъде по-добър. Политиката е колективна игра и ние в Стара Загора не можем без държавата. Не сме изолиран остров, не може да не обръщаме внимание на това, което става в България. Това е вторият ми мотив да вляза като водач на тази листа. Третият е моето лично виждане за националната политика. На вас харесва ли ви това, което се случва последните 3-4 години в държавата? През няколко месеца да ходим на избори, да харчим милиони, които иначе можеха да отидат за решаването на редица проблеми. Държавата не може да върви по инерция. Трябва да има хора, които да я движат в правилната посока. Затова ние, всеки от нас, сме длъжни да дадем своя принос за една голяма победа на ГЕРБ. Не виждам никой друг през последните години с капацитета, уменията и възможностите да ръководи държавата правилно. Повярвайте, не е най-прекрасното нещо човек да прави кампания. Но има нещо много голямо, което се казва Стара Загора и то е по-важно от всички нас. През последните години останаха много нерешени проблеми, които са свързани с държавното управление. Поради липсата на редовно правителство голяма част от тези проблеми са в застой. Затова моите приоритети за развитието на Стара Загора са следните, изброи Живко Тодоров:

* Изграждане на четирилентов път от АМ "Тракия" до Стара Загора, с четири кръгови движения по него - на летището, на разклоните за Маджерито и Загоре, и едно на Птицекомбината.

* Ремонт на пътя за Нова Загора, както и на много междуселищни пътища. Не сме селска община, не можем да получим финансиране и затова четвъртокласната ни пътна мреже не е в много добро състояние. Със съдействието на г-н Борисов парламентът реши всяка година на общините да се отпускат средства. За Стара Загора това са 50 милиона лева. Подкрепете ни на 27 октомври, за да направим тези ремонти.

* Ремонт на булевардите "Славянски" и "Цар Симеон Велики". Изграждане на продължението на ул. "Г. Байданов" и кръгово съоръжение на пътя за Старозагорските бани. Това ще даде възможност на хората, живеещи в кварталите "Железник", "3 чучура-юг", "Казански" и т.н. да минават по друг маршрут и въобще да не се налага да влизат в центъра на града, където се създават задръствания.

* Изграждане на кръгови съоръжения на следните разклони: Богомилово и Хрищени, кв. "Зора", бившето летище край Стара Загора и при Тракийския университет. Това е по участъци от републиканската пътна мрежа.

* Изключително важно за Стара Загора е бившето летище, което не функционира и технически не отговаря на изискванията, тъй като е прекалено близо до града, да бъде вкарано в Индустриална зона "Загоре" (то е държавна собственост) и да стане част от нея с оглед на прехода от въглищна икономика към зелена икономика, който предстои. Ние трябва да направим така, че там да дойдат инвеститори, да създадат още хиляди работни места и да можем да запазим младите хора в града си.

* Благодарение на Плана за възстановяване и устойчивост и на програма "Развитие на регионите" можем да кандидатстваме за изграждане на инфраструктура в ключови индустриални зони като "Голеш", бившето АТЗ, където преди няколко години откупихме пътищата, тъй като бяха частна собственост. Там трябва да оправим инфраструктурата, за да може бизнесът да се развива. В Южната индустриална зона на Стара Загора успяхме да оправим почти всички улици и канализация. Остана една малка част, за която също ще кандидатстваме да бъде направена.

* Изграждане на многофункционална спортна зала. Надявам се, че до края на този мандат ще можем да направим поне първата копка за строежа й.

* Ремонт на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Трябва да осигурим отпускането на повече капиталови средства за целта. Хората са чувствителни на тема "Здравеопазване". Усетих го преди няколко дни на благотворителната вечер, на която за неонатологията на УМБАЛ "Киркович" успяхме да съберем над 100 хиляди лева.

* Ще направим цялостни ремонти на кварталите "Зора" и "Градински", ще бъде довършен основният ремонт на кв. "Казански". Ще бъдат обновенит парковете "Пети октомври" и "Алана".

По темата за "Марица-изток" Живко Тодоров гарантира, че ще продължат усилията по програмата за т.нар. "ранно пенсиониране" или "минен отпуск" за всеки, които излезе от този сектор, за да може да получи съответното обезщетение и възможност да се развива в Старозагорския регион, а не другаде. За целта се водят разговори със синдикатите.

"Това се приоритетите, приятели. Не се подвеждайте по популисти, които не предлагат нищо. Видяхме ги за три години какво направиха, какви са последиците от това, което те искат от държавата - безвремие и разруха. Затова слоганът ни за тази кампания е "Сигурност и стабилност". Нямаме повече време за губене" - завърши Живко Тодоров.

Автор: М. Добрев

Още от Избори

"Възраждане" и "Алтернатива за Германия" с общ план срещу Зелената сделка
13/10/2024 Избори
Възраждане и Алтернатива за Германия с общ план срещу Зелената сделка
Искра Михайлова, Даниел Проданов и Стоян Таслаков се завърнаха от Берлин, където бяха на среща с представители на Алтернатива за Германия. Работната среща се проведе в Бундестага, а основна тема беше запазване на комплекса Марица-изток. Двамата кандидати за народни представители от старозагорския регион, кандидатът за народен представител от Пазарджик и представителите на Алтернатива за Германия...
Красимир Вълчев: Единствената рецепта за съставяне на отговорно правителство е с водещата роля на ГЕРБ
01/10/2024 Избори
Красимир Вълчев: Единствената рецепта за съставяне на отговорно правителство е с водещата роля на ГЕРБ
Днес учителската професия вече е привлекателна. Тази година по наше предложение бяха увеличени възнагражденията на академичните преподаватели и те ще ги получат в края на септември. Ако искаме да имаме образование на високо ниво, трябва да привлечем най-добрите ученици към учителската професия и най-успешните студенти към академичната. Това обаче не е достатъчно заяви Красимир Вълчев, който е вт...
Живко Тодоров: Продължавам да съм кмет на Стара Загора, но искам да съм кмет с редовно правителство
26/09/2024 Избори
Живко Тодоров: Продължавам да съм кмет на Стара Загора, но искам да съм кмет с редовно правителство
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е водач на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ СДС на изборите на 27 октомври 2024 г., проведе предизборна среща с около 1500 членове и симпатизанти. Тя се състоя на 25 септември в Летния театър в Стара Загора. Гост беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Областният координатор на партията Радостин Танев представи пред присъстващите 22-мат...
Кандидатите за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС от 27-и МИР – Стара Загора на извънредните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г.
26/09/2024 Избори
Кандидатите за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС от 27-и МИР – Стара Загора на извънредните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г.
1. Живко Веселинов Тодоров е завършил Софийски университет Св. Климент Охридски със специалност Европеистика. Работил е като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на Европейския съюз в Община Стара Загора и Областна администрация Стара Загора. През 2009 г. е избран за народен представител от ГЕРБ. От 2009 до 2011 г. е бил ръководител на Постоянната делегация...
"Възраждане" регистрира в Стара Загора пълна листа с 22 кандидати за 51-ото Народно събрание
19/09/2024 Избори
Възраждане регистрира в Стара Загора пълна листа с 22 кандидати за 51-ото Народно събрание
Няма промени и изненади на първите места в старозагорската листа на Възраждане за парламентарните избори спрямо същите през юни година Водач на листата е Искра Михайлова - народен представител и председател на общинската структура на Възраждане в Стара Загора. Втори е Даниел Проданов - областен координатор на партията, народен представител от 49 и 50-ото Народно събрание. На трето място застава п...