Отбелязват Световния ден за борба с хепатита в Старозагорска област

Отбелязват Световния ден за борба с хепатита в Старозагорска област

Всяка година на 28 юли Световна здравна организация отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Мотото на Световната здравна организация през 2024 г. е: „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Всяка минута двама души умират от чернодробни заболявания, свързани с хепатит, за което е необходимо да се повиши осведомеността на обществото за риска от заболяване и свързаните с него чернодробни усложнения и рак.

В тази връзка от 29 юли до 2 август 2024 г. РЗИ – Стара Загора организира следните дейности:

Лекари от Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Стара Загора ще консултират и изследват всички желаещи на следните места:
- от 29 юли – персонал на лечебни заведения за болнична помощ от Стара Загора и Казанлък;
- на 1 август до сградата на Община Стара Загора („долна гъба“) от 10:00 до 13:30 часа;
- в Тракийски университет – Стара Загора (студенти и преподаватели);

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране за ХСВ и СПИН към РЗИ – Стара Загора ще приема граждани в обявеното работно време:
Понеделник – от 8.30 до 12:30 часа
Вторник – от 13:00 до 17:00 часа
Сряда – от 8:30 до 12:30 часа
Четвъртък – от 13:00 до 17:00 часа
Петък – от 8:30 до 12:30 часа.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ВИРУСНИТЕ ХЕПАТИТИ?

От инфекциозните хепатити особено важно значение имат вирусните хепатити. Те се причиняват от:
хепатитен вирус А (HAV);
хепатитен вирус В (HBV);
хепатитен вирус С (HCV);
хепатитен вирус D (HDV);
хепатитен вирус Е (HEV);

Тези вируси се означават като хепатотропни вируси (насочени към черния дроб). HBV е ДНК вирус, а останалите хепатотропни вируси (HAV, HCV, HDV, HEV) са РНК вируси. HDV e „фалшив“ вирус – за инфектирането и размножаването му в чернодробните клетки са необходими вирусните частици на HBV.

Основен механизъм на заразяване с HAV и HEV е фекално-оралният. Заразяването става при консумация на заразени с вирусни частици вода и храна. Хепатит А и Е се наблюдава в райони с лоши санитарни условия, липсваща канализационна система, сред хора с лоши хигиенни навици и живеещи при неблагоприятни битови условия. Има ефикасна ваксина срещу хепатит А, лицензирана и в България. Разработена е ваксина срещу хепатит Е, която е лицензирана единствено в Китай.

Острият хепатит А е ендемичен за райони на Азия, Африка, Среден изток. Най-често боледуват деца. Заболелите възрастни в тези райони са предимно неваксинирани хора, пътуващи от други страни.

Хепатит Е се предава по фекално-орален механизъм чрез заразена вода в ендемичните региони в Азия, Африка, Мексико, Индия, а в индустриалните страни – чрез недобре термично обработено месо и месни продукти.

Хепатити В, С и D се предават предимно парентерално и по полов път. Заразяване с тях може да стане при:
* кръвопреливане;
* преливане на биопродукти – например човешка плазма;
* трансплантация на органи от заразен донор;
* венозни и дентални манипулации;
* употреба на венозни наркотици, приложени чрез общи игли;
* татуиране и поставяне на пиърсинг;
* честа смяна на сексуални контакти;
* от майка на новородено.

Вирусните хепатити се делят още на:
* остри вирусни хепатити – обичайно завършват с възстановяване на чернодробната функция и клинично оздравяване. Остро протичане се наблюдава при хепатити, причинени от всички хепатотропни вируси.
* хронични вирусни хепатити – персистират клиничните прояви и лабораторните отклонения за повече от 6 месеца. Хронифицират хепатит В, хепатит B + D и хепатит С. Напоследък има съобщения за хроничен хепатит Е, наблюдаван при имунокомпрометирани болни. Хроничен хепатит може да се развие както след клинично проявен остър хепатит, така и при липса на ясно изявен такъв – например за HCV инфекцията е характерно бавно прогресиране и хронифициране, без ясно проявен иктеричен синдром (съпроводен с жълтеница).


Острите вирусни хепатити протичат подобно на другите инфекциозни заболявания в няколко периода:

I. Инкубационен период – периодът от заразяването до клиничната изява на заболяването. Инкубационният период е различно дълъг за различните хепатити:

* Хепатит А – инкубационният период е средно 30 дни (между 15 – 45 дни);
* Хепатит В – инкубационният период е от 30 до 180 дни (1 – 6 месеца);
* Хепатит С – инкубационният период е от няколко седмици до 6 месеца, средно 35 – 90 дни;
* Хепатит Е – инкубационният период е от 2 до 10 седмици;
* Хепатит D – инкубационният период е средно 35 дни. За да се развие хепатит D, заразяването трябва да стане едновременно с HBV или в хода на хепатит В инфекция. HDV утежнява острия хепатит В.


II. Предиктеричен период – продължава около седмица;

След различно дълъг инкубационен период следва предиктеричния период, за който са характерни неспецифични симптоми като:
* отпадналост и безсилие;
* загуба на апетит, понякога отвращение от храна;
* гадене и повръщане;
* тежест и болки в корема;
* болки по мускулите и ставите – по-често се наблюдава при остър хепатит В;
* втрисане, повишена температура, хрема, грипоподобни оплаквания – по-често се наблюдават при остър хепатит А.

III. Иктеричен период – продължителността му е различна и зависи от формата и тежестта на клинично протичане на хепатита. Преди развитието на иктеричния период пациентите забелязват потъмняване на урината и по-светлия цвят на изхожданията. Най-характерният признак на този период е иктер – жълтеница. Първоначално се наблюдава леко пожълтяване на склерите (бялата обвивка на окото) и лигавиците, което постепенно засяга и кожата. Интензивността на иктерът е различна – от леко изразен (субиктер) в началото до интензивно изразен. При продължително персистиране на жълтеницата, придобива зеленеещ оттенък – вердинов иктер. Жълтеницата е съпроводена с отпадналост, безсилие, оплаквания от страна на храносмилателната система – безапетитие, гадене, тежест в дясното подребрие.

Обективно при прегледа се установява в различна степен увеличен по размери черен дроб, понякога и слезка, а лабораторните изследвания показват повишени стойности на чернодробните ензими – АсАТ, АлАТ, ГГТ, АФ, както и на общия и директния билирубин. В урината се открива също билирубин и увеличен уробилиноген.

IV. Реконвалесцентен период – период на възстановяване. Започва след преминаване на иктеричния период с постепенно отшумяване на оплакванията, нормализиране на цвета на кожата и склерите и намаление на чернодробните показатели. Възстановяването е с различна продължителност и зависи от тежестта на клиничното протичане и формата на преболедувания хепатит. Отпадналост, безсилие и оплаквания от храносмилателната система може да персистират дълго след клиничното оздравяване.

Типичните симптоми, които се наблюдават при острите вирусни хепатити, включват:
* безапетитие;
* подуване на корема;
* гадене и повръщане;
* диарийни изхождания;
* отпадналост;
* болки в мускулите и ставите;
* тежест в дясно подребрие;
* пожълтяване на очите и кожата;
* потъмняване на урината (често сравнявана на цвят с тъмна бира);
* изхождане на светли фекални маси;
* повишена температура.

Острите вирусни хепатити могат да протекат и аниктерично, когато липсва иктер по кожата и склерите.

Според тежестта на клинично протичане острият хепатит протича като лека, средно тежка или тежка форма.

Острият вирусен хепатит може да протече и като фулминантен хепатит – мълниеносно, с бързо развитие на остра чернодробна недостатъчност, в резултат на нарушена чернодробна функция поради увреждане на чернодробната тъкан от имунно-медиирано разрушаване на чернодробните клетки. Фулминантно протичане се наблюдава най-често при остър хепатит В. С развитието на иктеричния период състоянието на болните бързо се влошава.

Оплакват се от силно главоболие и отпадналост, сънливост, непрестанно гадене, повръщане и тежест в корема. В първите дни болните са контактни и адекватни. Със задълбочаване на чернодробното увреждане и влошаването на чернодробната функция, съзнанието също се нарушава – болните са контактни, но неадекватни, често психомоторно възбудени, дезориентирани, от тях се носи неприятна миризма – дъх на черен дроб. В този стадий се наблюдават още интензивен иктер, кръвоизливи по кожата или активно кървене от кухите органи (стомах, черва, пикочен мехур).

Прогресивното отпадане на чернодробната функция и натрупването на токсични вещества, които черният дроб не може да преработи, довежда до влошаване на общото състояние, задълбочаване на кървенето и развитие на кома – болните не реагират на болкови стимули, не се установяват рефлекси, зениците не реагират на светлина, нарушава се дишането, понижава се артериалното кръвно налягане. Изходът в голям процент от случаите е летален.

Още от Новини

Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 16 септември 2024 г. Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 16 септември 2024 г.
Разкрити престъпления: На 14.09.2024г., в РУ-Гълъбово е получено съобщение от 36-годишен мъж, че в двор в Гълъбово са задържали три лица с каруца и кон, които взели метали от двора. Установено е, че това са мъж на 20 години и две момчета на 14 и 16 години. Металите са различни по размер и с тегло около 343 кг и 5,5 кг кабели с различно сечение, като кабелите са собственост на 36-годишен мъж. Обра...
Информационна кампания на РЗИ – Стара Загора за приложението „еЗдраве“ в Гълъбово и Павел баня Информационна кампания на РЗИ – Стара Загора за приложението  еЗдраве  в Гълъбово и Павел баня
Разработеното електронно пациентско досие и мобилното приложение към него еЗдраве могат да бъдат лесно добавени на всяко мобилно устройство от граждани, имащи електронен подпис (КЕП), през сайта https://his.bg/. За всички останали, които нямат електронен подпис, от 1 септември 2024 г. стартира нова услуга, предоставяна от РЗИ Стара Загора. С нея може да се осигури достъп до приложението на лични...
Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 13 септември 2024 г. Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 13 септември 2024 г.
Започнати бързи производства: На 13.09.2024г., в РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.343б от НК за това, че 43-годишен мъж в 00.03 ч. на 13.09.2024 г. в жк Изток е управлявал л.а.Ауди след употреба на алкохол, установено с техническо средство, което отчело 1,75 промила. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Разкрити престъпления: Досъдебно производство по чл.194 от НК е било започн...
Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 12 септември 2024 г. Бюлетин на ОДМВР Стара Загора, 12 септември 2024 г.
Разкрити престъпления: На 30.08.2024 г. на улица в Казанлък полицейски служители са установили паркиран лек автомобил, като до него били двама мъже на 19 и 20 години. Установено е, че автомобилът е собственост на 20-годишния мъж. В колата е намерена и иззета опаковка, свита по специален начин, съдържаща суха зелена тревиста маса, за която 19-годишният мъж заявил, че е негова. Изготвената експерти...
23-годишен е задържан в с. Целина за убийството на 58-годишен мъж - бюлетин на ОДМВР Стара Загора 23-годишен е задържан в с. Целина за убийството на 58-годишен мъж - бюлетин на ОДМВР Стара Загора
На 10.09.2024 г. в 07.40 ч. в ОДЧ на РУ-Чирпан е получено съобщение, че в с. Целина на улица в близост до центъра 58-годишен мъж лежи в безпомощно състояние. Медицински екип е установил, че мъжът е починал, по тялото са установени следи от удари. В резултат на проведените от полицейските служители незабавни оперативно-издирвателни мероприятия като съпричастен към извършеното деяние е установен 23-...