Кметът Живко Тодоров поздрави легендата на "Берое" Георги Белчев за 80-я му рожден ден

Кметът Живко Тодоров поздрави легендата на Берое Георги Белчев за 80-я му рожден ден

В деня на своята 80-годишнина легендарният футболист, капитан и треньор на "Берое" доц. Георги Белчев разказа днес в Община Стара Загора пред кмета Живко Тодоров, приятели и съратници от футболния свят и в присъствието на медии спомени за своите славни години със зелено-белия екип, останали в спортната история на Стара Загора с грандиозни победи над някои от най-прославените европейски грандове.

"Имал съм честта да играя футбол в залата на Тракийския университет с него и трябва да ви кажа, че макар и на години, Георги Белчев беше един от най-добрите, младите момчета не можеха да му вземат топката - сподели Живко Тодоров. - Той е истинска легенда за Стара Загора, за "Берое", и за нас е огромна чест да му честитим днес 80-годишнината. Пожелавам му да е в добро здраве, както е сега, още дълги години, и да продължава да бъде пример за младото поколение. Хора като него са все по-малко, особено днес, когато младите са привлечени повече от други неща, от социални мрежи. Нека вземат пример от хора като Георги Белчев, за да може след време и тях да ги посрещат по този начин, по който сега посрещаме него!" - призова кметът.

Днес имам троен празник - 80-годишен юбилей, годишнина от подписването на гражданския си брак и 50 години от края на футболната ми кариера - уточни големият старозагорски футболист.

Георги Белчев разказа, че е завършил средното си образование в Нова Загора, където "Берое" често е гостувал за контролни срещи. Там са го забелязали и са го взели под Аязмото. "Това стана през 1963 година. Тук заварих изключителни футболисти - братята Янчовски, Христо Петров, Теньо Ботев, Станоев, Панчев, Манчев, Ицо Петров и др. Лятото на 1963 г. дойдоха и Петър Жеков, и Христо Тодоров. След една година дойде и Петко Петков, и Киров - и се оформи едно младо ядро, с което поехме щафетата от старите. С този отбор ни се даде право да представляваме България за Балканската купа през 1968 г. Тогава "Берое" за пръв път я спечели, въпреки че преди нас през годините за нея са играли и други - "Левски", "Локомотив" София... Повторихме успеха през 1969 г., като станахме за втори път балкански шампиони. По-късно, когато станах треньор на отбора, с капитана Теньо Минчев отново спечелихме Балканската купа. "Берое" я е печелил общо 4 пъти."

С Георги Белчев отборът е гостувал в ГДР, Куба, Сирия, Иран, Ирак и Египет. През 1972 г. "Берое" завършва трети в държавното първенство и бронзовите медали му отварят вратата към европейския турнир на УЕФА. Своя "прощъпулник" в Европа старозагорският отбор прави със сензационните си победи над гранда "Аустрия" Виена със 7:0 под Аязмото (Белчев отбелязва гол) и с 3:1 като гост. А австрийците съвсем не са случаен тим - елиминирали са 2 години преди това "Левски" с Гунди и Котков. "Берое" отстранява и "Хонвед" Будапеща с 3:0 и 0:1 във време, в което унгарският футбол е на много високо ниво. През следващата 1973 г. "Берое" с Белчев бие "Атлетик" Билбао с 3:0 тук, а през пролетта на 1974 г. там губи с 0:1 - мач, в който старозагорският майстор на спорта получава контузия на коляното, която прекратява кариерата му на полеви играч (1963-1974 г.). Георги Белчев започва научна кариера в Тракийския университет, става доцент там, но е повикан за треньор на "Берое" (1982-1983 г.).

В личната си колекция ветеранът-легенда пази и снимка с Пеле по време на турне на националната гарнитура в Южна Америка.

Да поздравят Георги Белчев дойдоха още Петко Крумов - началник на отдел „Спортни дейности“ в Общината, Димитър Петров - председател на Областния съвет на БФС, Теньо Минчев - президент на клуб „Берое 1916 - ветерани“ и представители на клуба.

По случай личния си празник ветеранът на Берое получи от кмета на Стара Загора Живко Тодоров плакет, торта и обещанието да бъде проектиран Музей на спорта през следващата година и изграден в града на футболната легенда. Някога в този музей сигурно ще бъдат изложени и стотиците снимки, топки, купи, екипи, историята на личния футболен свят на Белчев.

Още от Община

Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
05/09/2024 Община
Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
Старозагорските гимназисти, които проявяват интерес към обществения живот и са готови да помагат на връстниците си, могат да участват в конкурса За поредна година в ранната есен в Стара Загора ще бъде организиран избор на Млад омбудсман и Зам.-млад омбудсман. Техният мандат ще бъде отново едногодишен. Всички млади хора от Стара Загора, които проявяват жив афинитет към обществения живот, биха иска...
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
05/09/2024 Община
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
През новата учебна година ще стартират и нови извънкласни дейности към Центъра за подкрепа за личностно развитие Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по образование и младежки дейности. Н...
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
05/09/2024 Община
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
30 автобуса от градския транспорт ще имат залепени акцентиращи стикери И тази година Община Стара Загора е партньор в кампанията на Радио FM+ Убий скоростта, спаси дете!. Общественополезната инициатива е свързана с безопасността на движението по пътищата. От близо 10 години Община Стара Загора е активен участник в начинанието, а в подкрепа на посланието се включват и редица популярни личности. В...
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
04/09/2024 Община
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
Цветя за своя имен ден ще получат и 22 жителки на община Стара Загора, които се наричат Ели 53-ма представители на силния пол, носители на името Захари и с настоящ адрес в община Стара Загора, ще празнуват своя имен ден утре. На 5 септември църквата почита паметта на Св. пророк Захарий и Св. праведна Елисавета. Те са родители на Св. Йоан Предтеча, а според предание още от апостолско време, именно...
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
03/09/2024 Община
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
DARA и Дара Екимова ще се качат на сцената утре вечер, за да придадат очарователен блясък на началото Утре, 4 септември 2024 г., от 19 ч. фестивалната поляна в парк Загорка ще посрещне всички любители на студено пиво, вкусни мезета и страхотна музика. За девети път в Стара Загора ще се проведе Beerфестът и ще продължи с богата музикална програма до 8 септември. Грандиозното събитие се провежда от...