Община Стара Загора и ОДМВР с общи мерки за по-безопасна градска среда

Николай Диков
Община Стара Загора и ОДМВР с общи мерки за по-безопасна градска среда

Превенцията и контролът по опазването на обществения ред са първи приоритет, съгласни са и двете страни

Още по-добро взаимодействие между органите на реда и Община Стара Загора и повишаване на бдителността по отношение на пътната безопасност и опазването на обществения ред, за да се осигури възможно най-безопасната градска среда. Това беше темата на работна среща, инициирана от секретаря на Община Стара Загора Николай Диков между част от ръководството на общинска администрация и Областна дирекция на МВР в Стара Загора.

Общината бе представена и от зам.-кмета арх. Мартин Паскалев, директора на Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ Гергана Михайлова и началника на Отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ Пламен Тодоров. От страна на ОДМВР – Стара Загора, участие в срещата е взел директорът старши комисар Красимир Христов.

Превенцията и контролът по опазването на обществения ред и осигуряването на спокойствието на гражданите в общината са първи приоритет за момента, съгласни са и двете страни. Споразумели са се и за подобряване на междуинституционалното взаимодействие, на контрола и мерките, които засягат обществения ред и организацията на движението. Специален акцент е поставен върху факта, че учениците вече са във ваканция, а този период създава предпоставки за занижено внимание и повече забавления.

През летния сезон се наблюдава увеличаване на хората, придвижващи се с електрически индивидуални превозни средства (електрически тротинетки). Често се наблюдава управлението им в нарушение на определените норми от законодателя, което създава предпоставки за инциденти и настъпване на произшествия, посочи Пламен Тодоров. Затова и секретарят на Общината обръща внимание на спазването на обществения ред и настоятелно търси подкрепа от органите на реда.

Лятото е и сезонът на ремонтите, строителни и битови отпадъци се захвърлят нехайно и безразборно на нерегламентирани места. Това увеличава незаконните сметища и замърсява околната среда, а за почистването им се изразходват големи суми обществени средства.

Шумни нощни гонки на мотоциклети и автомобили с форсиране на високи обороти, вандалски прояви в междублокови пространства, където се рушат детски площадки и катерушки, разлепването на рекламни афиши на забранени места са също прояви на нарушения на обществения ред, които трябва да се пресичат.

Затова съвместните действия на служителите на Община Стара Загора и ОДМВР Стара Загора ще са в посока засилване на контрола и проверките. Такъв ангажимент е поет от директора на ОДМВР старши комисар Красимир Христов.

Срещата е част от поредица работни срещи на секретаря Николай Диков с институциите, които имат териториални управления в границите на община Стара Загора.

 

Още от Община

Първата Нощ на индустрията в Стара Загора: За да работят българите с българи и за българи
28/06/2024 Община
Първата Нощ на индустрията в Стара Загора: За да работят българите с българи и за българи
Общината ще подкрепи всички инициативи, които спомагат да задържим младите в нашия град, увери зам.-кметът Радостин Танев Избрахме Стара Загора за мястото на първото пилотно издание на Нощта на индустрията, защото е един от най-красивите градове в България и е моят роден град; тук открихме индустриални компании, които са изключително отговорни към работниците и служителите си. Това обяви тази веч...
Одобрени са проектните предложения, които ще получат съфинансиране по Програма „Култура“ на Община Стара Загора
28/06/2024 Община
Одобрени са проектните предложения, които ще получат съфинансиране по Програма  Култура  на Община Стара Загора
Общо 17 проекта ще получат средства от Програма Култура на Община Стара Загора в първата сесия за съфинансиране на събития и проекти в областта на изкуството и културата за 2024 г. 24 организации внесоха проектни предложения по направленията Нови фестивали и други културни инициативи, Фестивали и значими събития, Подпомагане заснемането на кинопродукции, филми (игрални, документални, късометражни...
Общинският съвет в Стара Загора прие Програма за стимулиране на деца с високи постижения през 2024 г.
27/06/2024 Община
Общинският съвет в Стара Загора прие Програма за стимулиране на деца с високи постижения през 2024 г.
В дневния ред на юнската сесия влязоха близо 80 точки По време на редовната сесия на Общински съвет Стара Загора с пълно мнозинство старейшините приеха Програма на Община Стара Загора за стимулиране на деца с високи постижения през 2024 г. Националната програма предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби в областта на изкуствата и наук...
Обработват открити площи с аерозол против комари на 1 и 2 юли в Стара Загора
27/06/2024 Община
Обработват открити площи с аерозол против комари на 1 и 2 юли в Стара Загора
Община Стара Загора ще извърши ларвицидна обработка на биотопите на комарни ларви, както и третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат Цитрол 10/4 УЛВ, топъл аерозол, на 1 и 2 юли. Началният час за стартиране на дейностите е 21:30 часа, ще работят паралелно няколко екипа в града. Препоръчително е прозорците на домове и офиси да бъдат затворени в периода на активното пръскане зара...
Програма на Безплатни градски турове през летните месеци в Стара Загора
27/06/2024 Община
Програма на Безплатни градски турове през летните месеци в Стара Загора
Туристическият информационен център предоставя програма на любимите за старозагорци и гости на града през летните месеци Безплатни градски турове. Те са част от поредицата Стара Загора Неразказани истории по правите улици. Програма:* 29 юни Невидимата Августа Траяна* 6 юли От Августа Траяна към Берое Градът между две епохи* 13 юли Старите сгради разказват* 14 юли Старите сгради разказват* 20...