Калин Сърменов на откриването на изложбата си в Стара Загора: Връзката с картините ми е като с мои деца

Зам.-кметът Милена Желева с думи на благодарност към талантливия творец
Калин Сърменов на откриването на изложбата си в Стара Загора: Връзката с картините ми е като с мои деца

Освен актьор, директор на столичния Сатиричен театър и рекламен специалист, Калин Сърменов е и много талантлив художник

Известният актьор и директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов откри изложбата си „Светлата страна на нещата“ във фоайето на Държавна опера - Стара Загора. Тя е част от програмата на "Златната липа" 2024.

„Фестивалът в своето единадесето издание има удоволствието чрез богатата си съпътстваща програма да представи една изключителна изложба на талантливия Калин Сърменов. Една изложба, която ни удиви и вече четири дни е ситуирана в залите на Старозагорската опера и впечатлява гостите на кинофестивала“, сподели основателят и директор на „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

За да открие експозицията, специален гост бе проф. д-р Ани Златева от Тракийския университет в Стара Загора, която изрази възхищението си от творбите на известния български актьор. „За мен е голямо удоволствие да открия тази изложба. Възхищавам се на хора, които намират светлата страна на нещата в този мрачен свят, който ни залива. Когато разгледах картините на Калин Сърменов открих, че той изгражда образите си със светлина. Обожавам този похват!“ Тя допълни, че „когато Господ дарява с таланти, дава по няколко, а на Калин Сърменов е дал много!“.

Творецът определи себе си като художник, който „не си изкарва хляба с рисуване“, а го прави за удоволствие. „През последните две години започнах да рисувам, а това е една особена техника – първо върху таблет, след това го печатам, минавам с акрил, лакирам, отново покривам с акрил и се получава тази дълбочина“, издаде Сърменов.

Той разказа, че е започнал рисуването като забавление за децата, които около него са много. Провокиран именно от своите деца, решава да открие изложба, като първата е в София, а в Стара Загора представя втората.

„Щастлив съм да чуя толкова хубави думи за себе си и творбите ми. Текстовете под картините са част от тях и носят един допълнителен вкус към сериозната несериозност, която искам да остава след тях“, допълни актьорът-художник.

По време на официалното откриване стана ясно още, че бабата на Сърменов е била художник, баща му музикант и талантът му не е случаен.

В края на представянето зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева заяви, че в най-скоро време отново ще бъде отправена покана към директора на столичния Сатиричен театър: „Всички видяхме колко е цветен и балансиран Калин Сърменов. От няколко дни в Стара Загора цари вълнение, когато се разчу за изложбата. Хората са впечатлени да видят тези красиви картини, създадени от любимия им български актьор“.

От името на Община Стара Загора, екипа на „Златната липа“ и на Калин Сърменов бе връчен букет на проф. Ани Златева - за уважението и отделеното време.

Картините, които са 16 на брой, ще останат във фоайето на Старозагорската опера до 20 юни. Всеки желаещ може да ги разгледа, както и да закупи някоя от тях.

Още от Община

Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
05/09/2024 Община
Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
Старозагорските гимназисти, които проявяват интерес към обществения живот и са готови да помагат на връстниците си, могат да участват в конкурса За поредна година в ранната есен в Стара Загора ще бъде организиран избор на Млад омбудсман и Зам.-млад омбудсман. Техният мандат ще бъде отново едногодишен. Всички млади хора от Стара Загора, които проявяват жив афинитет към обществения живот, биха иска...
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
05/09/2024 Община
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
През новата учебна година ще стартират и нови извънкласни дейности към Центъра за подкрепа за личностно развитие Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по образование и младежки дейности. Н...
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
05/09/2024 Община
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
30 автобуса от градския транспорт ще имат залепени акцентиращи стикери И тази година Община Стара Загора е партньор в кампанията на Радио FM+ Убий скоростта, спаси дете!. Общественополезната инициатива е свързана с безопасността на движението по пътищата. От близо 10 години Община Стара Загора е активен участник в начинанието, а в подкрепа на посланието се включват и редица популярни личности. В...
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
04/09/2024 Община
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
Цветя за своя имен ден ще получат и 22 жителки на община Стара Загора, които се наричат Ели 53-ма представители на силния пол, носители на името Захари и с настоящ адрес в община Стара Загора, ще празнуват своя имен ден утре. На 5 септември църквата почита паметта на Св. пророк Захарий и Св. праведна Елисавета. Те са родители на Св. Йоан Предтеча, а според предание още от апостолско време, именно...
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
03/09/2024 Община
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
DARA и Дара Екимова ще се качат на сцената утре вечер, за да придадат очарователен блясък на началото Утре, 4 септември 2024 г., от 19 ч. фестивалната поляна в парк Загорка ще посрещне всички любители на студено пиво, вкусни мезета и страхотна музика. За девети път в Стара Загора ще се проведе Beerфестът и ще продължи с богата музикална програма до 8 септември. Грандиозното събитие се провежда от...