Търговско-промишлена палата - Стара Загора отчете дейността си за 2023 г.

Председателят на Палатата Олег Стоилов припомни по-важните събития, които бяха проведени през изминалата година
Търговско-промишлена палата - Стара Загора отчете дейността си за 2023 г.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора проведе Общо събрание на членовете на сдружението, на което бяха приети отчета за дейността за 2023 г., насоки за дейността през настоящата година, както и бюджетът на организацията. На събранието бяха избрани двама нови членове на управителния съвет.

Гости на събранието бяха директорът на Бюрото по труда Стара Загора Любен Георгиев, координаторът на сдружение IT Стара Загора Боряна Пейчева, представител на Регионалното управление на образованието, директори на професионални гимназии, както и други представители на партньорски организации.

При отчета за дейността председателят на Палатата Олег Стоилов припомни по-важните събития, които бяха проведени през изминалата година – семинари, обучения, дискусионни кръгли маси, фирмени събития и срещи. Тяхна основна цел е да стимулират развитието на бизнеса, като ТПП - Стара Загора пряко съдейства за намиране на партньори и достигане до нови пазари. Г-н Стоилов постави акцент върху дейността и постигнатите резултати от създаденото към Палатата Направление Турция, с координатор Исмет Чавушоглу, което привлича все повече партньори. Акцентирано беше и върху популяризирането на инвестиционния и туристически потенциал на региона. Членовете на Търговско-промишлена палата - Стара Загора получават редовно разнообразна бизнес информация. Имат безплатен достъп до офертни бюлетини и информационни бази данни. Имат възможност да публикуват свои бизнес предложения в базата на най-голямата европейска бизнес подкрепяща мрежата Enterprise Europe Network, в която Палатата е дългогодишен участник. Участват в кръгли маси и дискусии по въпроси, свързани с икономическото състояние на региона и страната и имат право да правят предложения за законодателни промени.

Като много успешно беше отчетено старозагорското участие на проведения миналата година национален младежки фест в София Тех Парк "Ало, Космос! Говори България!", на който беше изложено реновираното копие на спътник Интеркосмос България 1300. Спътникът ще бъде вграден в монумент, символизиращ космическата слава и космическото бъдеще на Стара Загора. Работи се и по идея за изграждане на космически музей и център в града ни. В момента се организира мащабно старозагорско участие в следващото издание на Ало Космос! Говори България!, което ще имат възможност да посетят над 100 старозагорски ученици с интерес към космическите технологии. Събитието ще се проведе н 25 юни отново в София Тех Парк.

Олег Стоилов подчерта успешното и дългогодишно партньорство с други неправителствени организации, развиващи дейност в региона и им благодари за съвместната работа, която е в полза на бизнеса, но също има и широк социален ефект.

На събранието беше обърнато специално внимание на най-големия проблем пред бизнеса - недостигът на кадри както със средно, така и с висше образование. Затова Палатата работи пряко с Клуба на работодателя, Бюрото по труда, Регионалното управление на образованието, Тракийския университет, професионалните гимназии, младежки организации и общините от региона. Ролята на Палатата е да координира и подпомага дейността на всяка от тези страни в процеса, каза Олег Стоилов. Присъстващите на събранието бяха запознати с последната инициатива на Палатата за активно съдействие на процеса за внос работници от чужбина и за борбата за преодоляване на бюрократичните пречки от българските институции в този процес.

Членовете на сдружението получиха информация за предстоящото провеждане на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, което през тази година ще се проведе от 28 и 29 септември, отново на открито на Античната улица в Стара Загора. Международен партньор ще бъде Сърбия.

Докладът на Контролния съвет беше представен от Огнян Тодоров.

Обективни причини наложиха смяна на двама от членовете на управителния съвет на организацията, преди изтичане на мандатът им. Новоизбраните членове са:

Евгени Спиров, роден на 22 февруари 1969, бакалавър по Политология и магистър по Международни икономически отношения. Бил е Изпълнителен директор на Наслада АД и член на борда на директорите на Мол Галерия - Стара Загора. Собственик е на фирми Е енд С Имоти ЕООД, Еко Мийт Тотал ЕООД и на Роуз Дивайн ЕООД. Член и паст президент на Ротари клуб, Стара Загора.

Димитър Момчев, роден на 26 март 1983 г. магистър-инженер Компютърно проектиране на машини процеси и системи. Ръководител проекти в Колор Пласт ООД Стара Загора.

В последвалата дискусия взеха участие както членовете на сдружението, така и гостите. Ръководството и екипът на Палатата получиха благодарности и поздравления за полезната и резултатна работа. Боряна Пейчева благодари за много доброто партньорство със сдружение IT Стара Загора и разказа за някои предстоящи съвместни проекти. Директорът на Бюрото по труда Любен Георгиев също благодари за доброто партньорство и запозна предприемачите с актуалните програми, от които могат да се възползват.

Още от Стара Загора

Стара Загора събира български куклари от цялата страна Стара Загора събира български куклари от цялата страна
Старозагорският куклен театър ще бъда домакин на Общото събрание на АКТ УНИМА - България, което ще се проведе на 14 юни от 12.30 часа. Събранието е отчетно-изборно. България е колективен член на Световната неправителствена организация под егидата на ЮНЕСКО от 1963 г., създадена с цел да използва кукленото изкуство в името на общочовешки идеали като мир и разбирателство между хората без оглед на р...
100 години след Пучини - с песните му на 11 юни на сцената на Старозагорската опера 100 години след Пучини - с песните му на 11 юни на сцената на Старозагорската опера
Като въведение в предстоящата Пучиниева програма, посветена на 100 години от смъртта на гениалния италиански композитор Джакомо Пучини, е камерният концерт със заглавието От любов към Пучиниrdquo; от цикъла Музика без границиrdquo;. Сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят на 11 юни от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера част от великолепното песенно творчест...
Голям успех на студенти от Тракийския университет Голям успех на студенти от Тракийския университет
Студенти и докторанти на Тракийския университет спечелиха най-много награди във Втория Национален конкурс Фермерството и младите хора, обявен в началото на годината от Българския фермерски съюз. И шестимата бяха отличени, съответно с 1 първа, 2 втори и 3 трети награди в голямата конкуренция на повече от 200 участници от цялата страна. Церемонията по награждаването се проведе в София, а голямата и...
Ели Скорчева си тръгна с 2 статуетки от кинофестивала „Златната липа“ 2024 в Стара Загора Ели Скорчева си тръгна с 2 статуетки от кинофестивала  Златната липа  2024 в Стара Загора
Връчиха тържествено наградите Златна липа на церемония по закриване на кинофестивала Единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино Златната липа 2024 беше официално закрит тази вечер с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче петчленното жури, с председател кинокритика Геновева Димитрова, обяви отличените филми в четирите категории на...
Програма на Кукления театър в Стара Загора за юни 2024 г. Програма на Кукления театър в Стара Загора за юни 2024 г.
Старозагорският куклен театър започва от 1 юни да играе част от представленията си на лятната сцена на театъра. Ето програмата: -1.06 11:00 ЗАЙЧЕТО ПИТЪР- 1.06 18:00 ПИТЪР ПАН Премиера на Детска театрална школа Вход свободен!- 2.06 11:00 УМНИЦИ ЮНАЦИ лятна сцена.7.06 19:00 ПИТЪРПАН Детска театрална школа вход свободен-8.06 11:00 ЖАБОКЪТ ПРИНЦ -9.06 11:00 БАНДА БАЦИЛИ лятн...