Хиляди старозагорци честваха 24 май с празничен митинг и масово шествие

Хиляди старозагорци честваха 24 май с празничен митинг и масово шествие

С празничен водосвет, воден от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов в съслужие със свещеници от Старозагорската епархия, започна честването на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Стара Загора. На централния площад пред Общината се стекоха малки и големи, за да приветстват светлия ден.

Знамената на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загора бяха вдигнати в присъствието на тазгодишните носители на наградите "Млада Загора" и "Стара Загора": Стоян Стоянов от 12а клас на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", Кристиян Христакиев от 12а клас на ППМГ "Гео Милев", Мария-Роза Мирчева от 6 клас на Шесто основно училище "Св. Никола", Симона Антонова от 12 клас в СУ "Железник", Анелия Димитрова - примабалерина на Държавна опера - Стара Загора, Мима Петрова - главен учител по френски език в ГПЧЕ "Ромен Ролан", проф.д-р Юлиан Ананиев - доктор по медицина, декан на Медицинския факултет при Тракийския университет, Динко Цвятков - директор на СУ "Иван Вазов", Димитринка Петкова - педагогически съветник в ППМГ "Гео Милев", педагогически колектив на Начално училище "Димитър Благоев", Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова", Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Алегра", Народно читалище "Св. Климент Охридски" и Държавен куклен театър - Стара Загора.

Един бъдещ малък ученик - Иван Иванов от четвърта група на детска градина "Славейче", декламира прочувствено безсмъртното Вазово стихотворение "Аз съм българче".

Присъстващите поздрави Надежда Чакърова - зам.-кмет в ресор Образование и младежки дейности: "Уважаеми учители, просветни и културни дейци, уважаеми старозагорци и гости, скъпи деца, ученици, студенти! Приемете поздравленията от името на кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров по случай 24 май. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното - човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тия, които образовате, разпалвате любовта към думите, към словото, към науката в децата, за да станат те утре достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, на всяка нация и на всяко съвременно общество. Днес можем да кажем, че 24 май е най-истинският, най-българският празник, празник на празниците. На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, на старозагорските деятели в сферата на науката, образованието и културата - всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива. На всички - честит празник!" - каза Надежда Чакърова.

Към старозагорци и гости се обърна и Негово високопреподобие архимандрит Богослов. „Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литература и култура. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“.

След словата в небето полетяха десетки цветни балони с буквите на българската азбука и започна празничното шествие, водено от Старозагорския духов оркестър и Тракийския университет.

Официални гости на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева, Милена Желева и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейните заместници Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Водещ на събитието бе Георги Георгиев от Драматичен театър „Гео Милев“.

В 12.00 часа на площада пред Общината започна концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата.

Редица съпътстващи събития паралелно ще радват старозагорци и гости на града - изкуството на дърворезбата - уъркшоп за деца има в Художествена галерия - Стара Загора, а от 18.00 часа жителите и гостите ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

От 15.00 ч., Регионален исторически музей - Стара Загора организира детска работилничка по калиграфия, а от 17.00 часа в  изложбена зала „Лубор Байер“ показват „75 години Райчо Чакъров” - колекция от лични графики, дарение на Галерията под липите.

На 24 май празнуват и селата Хан Аспарухово (11.00 ч.), Борилово (16.00 ч.) и Кирилово (18.30 ч.).

С вход свободен по случай Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност са Художествената галерия, Регионалният исторически музей и Музей „Неолитни жилища” в Стара Загора.

Още от Община

Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
05/09/2024 Община
Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
Старозагорските гимназисти, които проявяват интерес към обществения живот и са готови да помагат на връстниците си, могат да участват в конкурса За поредна година в ранната есен в Стара Загора ще бъде организиран избор на Млад омбудсман и Зам.-млад омбудсман. Техният мандат ще бъде отново едногодишен. Всички млади хора от Стара Загора, които проявяват жив афинитет към обществения живот, биха иска...
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
05/09/2024 Община
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
През новата учебна година ще стартират и нови извънкласни дейности към Центъра за подкрепа за личностно развитие Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по образование и младежки дейности. Н...
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
05/09/2024 Община
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
30 автобуса от градския транспорт ще имат залепени акцентиращи стикери И тази година Община Стара Загора е партньор в кампанията на Радио FM+ Убий скоростта, спаси дете!. Общественополезната инициатива е свързана с безопасността на движението по пътищата. От близо 10 години Община Стара Загора е активен участник в начинанието, а в подкрепа на посланието се включват и редица популярни личности. В...
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
04/09/2024 Община
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
Цветя за своя имен ден ще получат и 22 жителки на община Стара Загора, които се наричат Ели 53-ма представители на силния пол, носители на името Захари и с настоящ адрес в община Стара Загора, ще празнуват своя имен ден утре. На 5 септември църквата почита паметта на Св. пророк Захарий и Св. праведна Елисавета. Те са родители на Св. Йоан Предтеча, а според предание още от апостолско време, именно...
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
03/09/2024 Община
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
DARA и Дара Екимова ще се качат на сцената утре вечер, за да придадат очарователен блясък на началото Утре, 4 септември 2024 г., от 19 ч. фестивалната поляна в парк Загорка ще посрещне всички любители на студено пиво, вкусни мезета и страхотна музика. За девети път в Стара Загора ще се проведе Beerфестът и ще продължи с богата музикална програма до 8 септември. Грандиозното събитие се провежда от...