Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват  Златната липа  2024

Три много любопитни културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни.

Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния театър в София Калин Сърменов. Познаваме го от много филми, любими български и американски сериали като „Седем часа разлика“ и „Бягство от затвора“, познаваме го и като един от основателите на група „Контрол“, но малцина знаят, че Калин Сърменов има и друга страст – на художник. Вероятно е наследил дарбата от своята баба, която е била професионален художник. Започва да рисува още от дете в къщата на семейството си в Боженци. „Там рисувах с вуйчо ми, вечерта баба правеше анализ на картините, а на другия ден рисувах с нея“, спомня си Калин Сърменов. Затова логично завършва Художествена гимназия, но след това се насочва към актьорската професия, завършвайки кинорежисура в класа на Мариана Евстатиева и актьорско майсторство в класа на Гриша Островски.

„Аз не съм професионален художник – човек става професионалист в нещо, когато започне да си изкарва прехраната с него. Аз отдавна съм професионален любител и много харесвам това мислене“, казва в едно свое интервю Калин Сърменов.

Интересен факт също е, че картините първоначално са създадени дигитално на специален таблет, върху който актьорът рисува с пръсти. След това са отпечатани, върху тях Калин Сърменов допълнително рисува, обработва ги със специален лак и едва тогава ги поставя в рамки.

В рамките на кинофестивала „Златната липа“ Калин Сърменов ще представи картини от своята първа самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“, която имаше премиера на 15 януари в столичната галерия „Нирвана“. Изложбата ще бъде открита на 2 юни от 15 часа във фоайето на Старозагорската опера.

Друго безкрайно любопитно събитие е представянето на новата книга с разкази на известния кинокритик, журналист, преподавател, писател и интелектуалец проф. Божидар Манов, който беше председател на международното жури на VIII-то издание на „Златната липа“ през 2021 година.

Проф. Божидар Манов е един от най-авторитетните кинокритици със стотици публикации в печатни и електронни медии, професор, доктор на науките по изкуствознание. Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. Почетен гражданин е на София.

„Хора с прякори“ е втората му белетристична книга след „Неизмислено човече“ (2004). Самият той е нарекъл историите в книгата „тъжни разкази“.

Ето какво казва за книгата академик Владимир Зарев: „Разказите, назовани „тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. „Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“

„Наистина пределно тъжни са тези разкази. Но странно, нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. А всъщност героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“, пише по повод книгата проф. Михаил Неделчев.

Представянето на сборника с разкази „Хора с прякори“ ще се състои в лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора на 3 юни от 17 часа.

За втора поредна година преподаватели и студенти от ВИТИЗ ще проведат Анимационна работилница с деца от Стара Загора. В рамките на петте дни на фестивала „Златната липа“ възпитаниците на известния режисьор Анри Кулев ще разкрият основните тайни на движещите се рисунки, като в края на работилницата децата ще създадат свой кратък филм. Филмът ще бъде прожектиран на големия екран в Старозагорската опера по време на церемонията за връчване на наградите „Златна липа“ и закриване на фестивала.

Анимационната работилница ще бъде официално открита и ще започне работа на 1 юни – в Деня на детето, от 13,30 часа в една от залите на комплекс „Верея“.

Автор: Стоян Стратиев

 

Още от Община

Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
12/06/2024 Община
Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
То е за всички ученици на възраст от 7 до 14 години За втора поредна година Зоопарк Стара Загора предлага нови и интересни преживявания за младите почитатели на животните, чрез лятно зооучилище. Този път образователната програма е на тема Зооекспедиция - тя е нова опитност, радостни емоции, игри със стари и нови приятели. Зооучениците ще се запознаят с правилата на Зоопарка, със служителите му, р...
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“
11/06/2024 Община
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия  Академик Николай Лилиев
От 1 юли 2024 г. започва подаването на творби, които да участват в Националния конкурс за поезия Академик Николай Лилиев. Целта му е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите Стара Загора, Фондация Космос Димитър Брацовrdquo; и Регионална библиотека Захарий Княжес...
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
11/06/2024 Община
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
Ритъмът на рока ще завладее сцената на Античен форум Августа Траяна в края на месец юни Задава се третото издание на българския фестивал за лекарски рок групи - Doctor Rock. На 28 и 29 юни Стара Загора ще бъде разтърсена от рок адреналин, поднесен не от кой да е, а от лекари-рокаджии. След успешния старт през 2022 година ние от Очна клиника Трошев и LED SEVEN BAND решихме да създадем традиция и ...
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
11/06/2024 Община
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
Този уикенд градът ще се превърне в истински спортен център, като домакин на редица вълнуващи събития. От петък до неделя /14-16 юни/, любителите на спорта ще могат да се насладят на състезание по спортна стрелба, футболен турнир за деца и състезание по скейтборд. На 14, 15 и 16 юни Стрелкови комплекс Лозенец ще бъде арена на оспорван турнир по спортна стрелба Стара Загора. Мъже, жени, юноши и де...
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
10/06/2024 Община
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
Цялата изборна документация вече е в Община Стара Загора, запечатана и съхранена по всички изисквания Чак в 15.42 часа днес, 10 юни, представителите на последната изборна секция дойдоха в Община Стара Загора, за да предадат изборните си книжа. Това съобщи директорът на Дирекция Правни дейности, обществен ред и административно обслужване Делян Иванов. В сравнение с предходните седем избора, пример...