Кметът: Стара Загора ще има обновен център в края на 2025 г.

Кметът Живко Тодоров със зам.-кметовете Радостин Танев (вляво), Милена Желева (вдясно) и Надежда Чакърова
Кметът: Стара Загора ще има обновен център в края на 2025 г.

Обмисля се проект за коледна украса, както е в другите европейски градове, информира Живко Тодоров

„Работи се по широка програма на Община Стара Загора и в края на следващата година вече ще имаме наистина добре изградена централна градска част“, съобщи пред медиите вчера градоначалникът Живко Тодоров.

Той изброи съществените моменти в програмата: предстои ремонт на парк „Пети октомври“ - обществената поръчка е пусната преди 2 дни, парк „Алана“ също ще бъде ремонтиран, а конкурсът за пространството зад Универсалния магазин ще бъде обявен през юни. „Класирането се очаква наесен, тоест следващата година трябва да стартираме практически - там няма да има сгради и ще остане свободно обществено пространство“, даде подробности кметът Живко Тодоров.

Общината има проект за ремонт и на малкия парк под Държавна опера - Стара Загора, където ще се сложат ново осветление и пейки. „Като се оправят пространствата около Операта и зад Универсалния магазин, а също Градската градина и „Алана“, в края на следващата година центърът ще изглежда по съвсем различен начин“, обобщи кметът.

По негова преценка до края на 2024 г. трябва да е приключил мащабният ремонт на сградата на ДТ „Гео Милев“, предвидена е и сцена пред театъра. Има планове и за неугледното пространство между Художествената галерия и театъра, което практически не се използва към момента. „Там ще направим една арка, на която да пише „Парк „Пети октомври“, а пешеходна пътека ще свързва двата парка под Операта и „Пети октомври“. Улицата над Стария театър трябва да бъде леко разширена с 1 метър, защото там се създава проблем, когато се прави завой от театъра надясно, ще се постави и тротоар“, разкри още Живко Тодоров.

„Искаме да направим свързаност между всички тези пространства, които да бъдат организирани по доста по-различен начин, а това е задачата на зам.-кмета арх. Мартин Паскалев“, обобщи Живко Тодоров.

Има нагласа да се обяви проектиране на нова ритуална зала на Стара Загора, ситуирана в южната част на парк „Артилерийски“. „По този начин ще разтоварим малко центъра от още хора, предизвикващи допълнителен трафик. Така че в южната част, по-голата част, както й казват, защото в горната част ще има църква и игрища, ще проектираме и изградим ритуална зала. Там хората ще могат спокойно да си паркират, когато отидат като гости на сватба, особено сега като ремонтираме кв. „Казански“ ще има много площи, които ще бъдат оправени“, изтъкна още градоначалникът.

За атрактивни снимки на младоженците има достатъчно места в парк „Артилерийски“. До края на 2024 г. ще има готов проект на ритуалната зала.

Ще направим истински, хубав проект и за коледна украса на града ни, както е в другите европейски градове, увери още Живко Тодоров.

Още от Община

С вълшебен концерт ДГ № 29 „Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей
23/05/2024 Община
С вълшебен концерт ДГ № 29  Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей
Гост на празника бе зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор Образование и младежки дейности Надежда Чакърова С юбилеен концерт в Културен център Стара Загора Детска градина № 29 Славейчеrdquo; отпразнува 50 години грижа, любов и всеотдайност към старозагорските деца. Тържествен и вълнуващ е денят за всички вас - учители, деца, родители. Нека имате радост и гордост от постигнатите успехи, добр...
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024
23/05/2024 Община
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват  Златната липа  2024
Три много любопитни културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал Златната липа 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния театър в София Калин Сърменов. Познаваме го от много филми, любими български и американски сериали като Седем часа разлика и Бягство от затвора, познаваме го ...
Своите най-изявени деца, учители, възпитатели и родители отличи ДГ №7 „Светулка“ на официална церемония
23/05/2024 Община
Своите най-изявени деца, учители, възпитатели и родители отличи ДГ №7  Светулка  на официална церемония
С богата програма бе даден стартът на празника на най-голямата детска градина в Стара Загора и областта По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ДГ №7 Светулка връчи просветните награди на образователната институция. С огромно удоволствие съм днес тук и виждам колко много сте научили, мили деца. В навечерието н...
И в празничните дни 24 и 25 май в Община Стара Загора ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
23/05/2024 Община
И в празничните дни 24 и 25 май в Община Стара Загора ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
Петима младежи стават пълнолетни на 9 юни, своя вот могат да дадат и петима столетници на възраст между 100 и 104 години Започваме оборудване на изборните помещения, ще имаме допълнителни кутии за бюлетините по решение на ЦИК, съобщи днес временно изпълняващият длъжността секретар на Община Стара Загора Делян Иванов. Той отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на...
Републиканско първенство по Таекуон-До в Стара Загора за деца и юноши на 25-26 май
23/05/2024 Община
Републиканско първенство по Таекуон-До в Стара Загора за деца и юноши на 25-26 май
Спортната зала Стара Загора ще е домакин на Републиканско първенство по Таекуон-До за деца (6-13 години) и юноши (14-17 години). Състезанието ще се проведе на 25 и 26 май (събота и неделя). Началото е от 9:00 часа. Очаква се участие да вземат над 160 състезатели от 17 клуба в страната. Организатори са Община Стара Загора, Младежки спортен клуб АЛИАНС, Българската асоциация по Таекуон-До, Централ...