Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на „Златната липа“ 2024

Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на  Златната липа  2024

Петима утвърдени кинотворци от Европа ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват качествата на филмите, включени в конкурсната програма на единадесетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024.

Председател на журито тази година ще бъде един от водещите български филмови критици - д-р Геновева Димитрова.

Тя е родена в Плевен. Завършила е руска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов. От 1991 до 2018 е редактор във в. „Култура” до спирането му. До края на 2019 работи като киновед в Българска национална филмотека. Има много публикации в периодичния и специализирания печат. От 2020 до 2022 води седмична колонка за кино във в. „Труд”. От 2022 - във в. „Филтър”.

Автор е на книгите “Кино в края на века. Български фигури и игрални филми – поглед от 90-те” (издателство “ЕА”, 1999) и „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991-2011), издателство „Валентин Траянов”, 2011.

Хоноруван преподавател по кино в СУ „Св. Климент Охридски” в магистърска програма „Преводач-редактор“.

Сценарист е на документалните филми “Нощ в София” (2008) и “Offline?” (2017) на Станислава Калчева (награда на «Академика» от «Златен ритон»).

Член е на Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци, член е на Съюза на българските журналисти и на ФИПРЕССИ. Участвала е в журита на международни и национални фестивали. Била е неведнъж член на НХК към ИА Национален филмов център за игрално и документално кино.

Има няколко номинации и награда за оперативна критика на СБФД през 2006. Номинирана е седем пъти за оперативна критика и от Българската филмова академия и получава наградата през 2016. Носител е на наградата за теория на БФА за книгата „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991 - 2011). Носител е на наградата „Златен век – звезда“ на Министерството на културата, 2019.

Латвийският режисьор, сценарист и редактор Линда Олте ще бъде член на журито. Тя е позната на почитателите на фестивала „Златната липа“ с филма си „Сестри“ (2022), който участва миналата година в конкурсната програма и спечели цели три награди – за най-добър филм, за най-добра женска роля и за най-добър режисьор.

Линда Олте работи дълги години в латвийската телевизия по няколко успешни програми, документални филми и сериали. Работата на Линда по документалния филм “My Father the Banker” (2015) й носи национална филмова награда за най-добър монтаж. В момента разработва следващия си игрален филм “The Child”.

Полският режисьор Мариуш Гжегожек ще бъде вторият член на авторитетното жури.

Той е филмов, театрален и телевизионен режисьор, сценарист, сценограф, графичен художник, филмов продуцент.

Завършва режисура в Полската национална филмова, телевизионна и театрална школа в Лодз, а от 1989 г. преподавател и художествен ръководител на много студентски филми там. През 2012 г. е избран за ректор на Филмовото училище в Лодз и заема тази длъжност до 2020 г.

През 1993 г. прави дебютния си игрален филм “Conversation with a Cupboard Man”, който е поканен на основния конкурс на Международния филмов фестивал във Венеция, където получава наградата за най-добър дебют, последван от Специалната награда на журито в Гдиня, наградата на Анджей Мунк и Голямата награда в Александрия.

Автор е на музикални и документални филми, посветени на изключителните фигури на съвременната музика, като Арво Парт, Мередит Монк, Гия Канчели, Павел Шимански и други, чието творчество е вдъхновено от средновековната и полската народна музика.

Една от големите му страсти е компютърната графика и дизайн. Автор е на много плакати и публикации за театри в Полша. Член на Европейската и Полската филмова академия и дългогодишен експерт към полският филмов институт.

Актрисата от Великобритания Пандора Джоунс е третият член на журито. Тя започва кариерата си в киното и телевизията още като дете. Между 6 и 16-годишна възраст заема главните роли в филмовата трилогия на Гарет Джоунс: “Desire”, “Delight” и “Delirium”.

Репертоарът й включва както екранна, така и сценична актьорска игра; като има роли в лондонския театър “Блумсбъри”.

Пандора е и автор на няколко сценария, като един от тях е за телевизионния сериал “AMERICANA”. През 2024 г. тя се присъединява към компанията “Scenario Films” като изпълнителен директор по развитието, а в момента отговаря за международния игрален филм “Dead Men’s Music”, чието действие се развива в Украйна, както и за албанско-британската продукция “The Bellgirll”, където работи в сътрудничество с Английската национална опера.

Четвъртият член на международното жури на „Златната липа“ 2024 е филмовият и визуален творец, спечелил множество награди, Санжин Малесевич. Той е роден в Баня Лука, Босна и Херцеговина, но от много години живее и твори в САЩ. Включен е в списъка „40 под 40“ влиятелни Лонг Бийч творци.

Най-успешните проекти на Малесевич са късометражните филми “Tetched” (2016) и “Toni” (2022). С “Toni” печели множество награди, като Best of the Fest Award и награда на публиката на фестивала за късометражно кино в Холивуд, Лос Анджелис. Също така печели награди и на Serbian Fantastic Film в Белград.

Автор: Стоян Стратиев

Още от Община

Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
05/09/2024 Община
Предстои да стартира традиционният конкурс за избор на Млад омбудсман
Старозагорските гимназисти, които проявяват интерес към обществения живот и са готови да помагат на връстниците си, могат да участват в конкурса За поредна година в ранната есен в Стара Загора ще бъде организиран избор на Млад омбудсман и Зам.-млад омбудсман. Техният мандат ще бъде отново едногодишен. Всички млади хора от Стара Загора, които проявяват жив афинитет към обществения живот, биха иска...
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
05/09/2024 Община
1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора
През новата учебна година ще стартират и нови извънкласни дейности към Центъра за подкрепа за личностно развитие Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по образование и младежки дейности. Н...
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
05/09/2024 Община
Община Стара Загора отново подкрепя инициативата на Радио FM+ за опазването на децата на пътя
30 автобуса от градския транспорт ще имат залепени акцентиращи стикери И тази година Община Стара Загора е партньор в кампанията на Радио FM+ Убий скоростта, спаси дете!. Общественополезната инициатива е свързана с безопасността на движението по пътищата. От близо 10 години Община Стара Загора е активен участник в начинанието, а в подкрепа на посланието се включват и редица популярни личности. В...
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
04/09/2024 Община
53-ма мъже, кръстени Захари и 88 дами с името Елисавета ще празнуват утре
Цветя за своя имен ден ще получат и 22 жителки на община Стара Загора, които се наричат Ели 53-ма представители на силния пол, носители на името Захари и с настоящ адрес в община Стара Загора, ще празнуват своя имен ден утре. На 5 септември църквата почита паметта на Св. пророк Захарий и Св. праведна Елисавета. Те са родители на Св. Йоан Предтеча, а според предание още от апостолско време, именно...
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
03/09/2024 Община
Започна обратното броене до старта на Beerфеста – остават малко повече от 30 часа
DARA и Дара Екимова ще се качат на сцената утре вечер, за да придадат очарователен блясък на началото Утре, 4 септември 2024 г., от 19 ч. фестивалната поляна в парк Загорка ще посрещне всички любители на студено пиво, вкусни мезета и страхотна музика. За девети път в Стара Загора ще се проведе Beerфестът и ще продължи с богата музикална програма до 8 септември. Грандиозното събитие се провежда от...