Скок в чуждестранните инвестиции бележи Стара Загора, две компании от автомобилния сектор вече набират работници

Скок в чуждестранните инвестиции бележи Стара Загора, две компании от автомобилния сектор вече набират работници

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Кметът Живко Тодоров: За да оцелее Стара Загора в бъдещите промени на Зеления преход, е нужна нова голяма индустриална зона на територията на Летището

Пресконференция-отчет за работата на отдел "Инвестиции" в Община Стара Загора и на Индустриална зона "Загоре" даде днес кметът на Общината Живко Тодоров. "Искам резултатите от работата на Индустриалната зона да станат публично достояние, за да убедим скептиците, че е нужно да работим още по-целенасочено в тази посока - да създаваме общински и държавни индустриални зони, които да изграждат инфраструктура, да окрупняват терени и да предоставят добри условия за развитието на бизнеса. Само по този начин бихме могли да създаваме работни места и да бъдем в подкрепа на бизнеса" - каза той.

Община Стара Загора предоставя отлични възможности на инвестоторите и за развиване на бизнеса чрез най-ниските местни данъци и такси в страната, припомни кметът. Данък сгради например тук е 1.45 промила, докато в Столична община е 1.875 промила, във Варна 2 промила, в Пловдив 1.8, в Бургас 1.75, Русе - 2, Велико Търново - 2.5 промила. Такса смет за бизнеса в Стара Загора е 3.5%, в Столична община 10%, във Варна 3.9, в Пловдив 5.3, в Бургас от 3.5 до 6.9 (според съответните категории). В Русе - 4.2%, Велико Търново - 6%. По отношение на сделките данък "Възмездно придобиване на имущество" тук е 2.5%, докато в Столична община, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново е 3%.

"Община Стара Загора се е погрижила да създаде всички необходими условия, за да може всеки бизнес тук да се чувства най-добре. Другите данъци - Печалба и ДДС, се регулират централно от държавата", допълни Живко Тодоров.

Работим много и целенасочено за развитие на инвестиционния потенциал на Стара Загора чрез развитие на бизнес средата в града - увери Росица Райкова, началник на отдел "Инвестиции" в Община Стара Загора от средата на 2020 г. В резултат на това преките чуждестранни инвестиции година по-късно са се увеличили с 12% - най-добър резултат в сравнение с останалите 5 големи области в България. За 2022 г. с вкарването в статистиката на новодошлите инвестиции този показател ще се увеличи още повече.

Една от големите новодошли компании е "Региоком България", която вече е наела 30 служители, които ще се увеличат с още 50-60 човека.

Този месец публично ще бъде оповестено и стъпването в Стара Загора на компания от Нидерландия в автомобилния сектор, с клиенти като "Мерцедес", "Ауди", VW, "Бугати" и др., предпочела да дойде тук пред две други страни и няколко други града в България. "Привлякохме ги с добро качество на площите, които им предложихме, по отношение на инфраструктура, с добро качество и на работната ръка (визирам вече образователната система) и с ниските нива на местните данъци и такси. И не на последно място - с административната подкрепа, която им оказахме. Досега, казаха от компанията, не са получавали никъде такова бързо и адекватно решаване на техните проблеми от началото до завършването на инвестиционния им процес. Те ще създадат 600 работни места. Инвестицията им е приблизително 30 милиона лева, като това ще бъде компания, която ще бъде сертифицирана с клас "А". В момента чакат одобрение от Министерството на икономиката за това. Компанията ще бъде ситуирана в индустриалната зона на Стара Загора.

Следващата голяма компания е от Франция, предпочела Стара Загора пред други няколко български града. Тя ще инвестира също 30 милиона лева и ще открие 300 нови работни места, отново в автомобилния сектор, с клиенти световноизвестни марки. И тя ще работи в индустриалната зона на Стара Загора. Водят се интензивни преговори и с различни други инвеститори.

Тези две нови компании вече наемат работници. Едната ще започне производствена дейност до края на годината, а другата - до средата на 2024 г.

В Индустриална зона "Загоре" (ИЗЗ) до "Метро", учредена 2018 г. и с Акт 16 от октомври 2020 г. общината инвестира средства за пътища, ток, газ, вода и канал.

"Когато ИЗЗ продава терен, той се продава с условия към него - брой работни места, размер на инвестицията и др. Целта е да се стимулира бизнесът на тази територия, а не просто да се продаде едно парче земя. Това се записва и в нотариалния акт при продажбата на земята. Затова зад цифрите, които ще оповестя, стоят подписите на инвеститорите - информира Радослав Танев, изпълнителен директор на Индустриална зона "Загоре".

До този момент в ИЗЗ са продадени 110 декара на осем инвеститори. Първоначално зоната стартира със 115 дка, като миналата година към нея бяха добавени 20 дка до самата нея, плюс още 200 декара земеделски площи до село Еленино, на които в момента се сменя предназначението. Привлечени досега са инвестиции за над 143 милиона лева. Ще бъдат създадени минимум 1237 работни места. Напреднали преговори се водят с още една западноевропейска компания, с която ще бъде подписан договор в следващите месеци. Тя ще разкрие 80 работни места и ще бъде сертифицирана от Министерството на икономиката като инвеститор от клас "А" (с инвестиция над 10 милиона лева). Уникалното е, че на такава малка площ в рамките на Стара Загора ще се съберат трима инвеститори от клас "А", което е рядко срещано. Има компания от Литва, която ще работи само за износ в Балтийските страни, както и българо-индийска компания, която ще произвежда също само за износ.


"Летище Стара Загора с прилежащите му над 2000 декара държавна земя трябва да бъде развито като индустриална зона с рехабилитация на пистата, която може да се използва за изложения - за пореден път заяви пред медиите старозагорският градоначалник. - От там разстоянието до пречиствателната станция е малко. Газопроводът минава наблизо, ток и вода има достатъчно. Южно от Летището, на разклона за с. Загоре, Билла започва изграждането на своя логистична база за Южна България. От там в посока Стара Загора теренът е изцяло на Летището. Който ако се развие, ще даде много сериозна перспектива, ще създаде хиляди работни места и ще генерира приходи за населението в община Стара Загора. Държавата не бива да пилее време - за Летището се говори вече 5 години, но държавният терен е заложен от Държавната консолидационна компания в Българската банка за развитие за 50 милиона лева. ДКК трябва да освободи този кредит, след което теренът да се оформи като индустриална зона, да се отпуснат пари и да се изгради необходимата инфраструктура. "Убеден съм, че ако това се направи по най-бързия начин, тези терени ще бъдат запълнени за няколко години с нови инвеститори - каза Живко Тодоров. - Това е изключително важно с оглед на трансформацията, която предстои до десетина години. Подготовката за посрещането й трябва да започне от рано, без да се чака последният срок. Но никой не прави нищо за въпросната трансформация - това казах и пред "Politico" тези дни, когато ми звъннаха да ме питат за Зелената сделка. Държавата от години само говори за това, без да е инвестирана и една стотинка в бъдещото икономическо развитие на Стара Загора. Защото това става с инвестиции в инфраструктура, чрез формирането на терени и създаването на добри условия за инвеститорите. Преди 1989 година държавата изграждаше бизнеси, но днес ролята й е само да ги стимулира и да им помага. В тази посока трябва да работим и ние."

Според старозагорския кмет е контрапродуктивно да се мисли за запазване на летището като писта за полети, при положение, че нищо не произвеждаме в количества за износ по въздуха. Много по-важно днес е да се осигури площ за развиване на индустрия, която да задържи хората тук, защото иначе няма да остане нито производство, нито работна ръка. "Аз нямам никакъв личен интерес държавното летище да стане индустриална зона. Но интерес има градът там да има индустрия, нови работни места, да има прехрана за младите хора, да си намират работни места тук. Иначе ще отидат в София, в Пловдив, в чужбина. И тогава ще се питаме защо Стара Загора намалява" - предупреди Живко Тодоров. Задача номер едно сега е да се направи среща с министъра на икономиката. "Ние ще настояваме в бъдещия Териториален план за справедлив преход на Стара Загора ние ще настояваме да бъдат включени такива проекти в цялостната стратегия. Защото ако не се включат индустриалните зони - Летището, Марица-изток, тогава няма да имаме нищо. Ще разчитаме както на медиите, така и на хората в Стара Загора да отстояваме тези позиции" - каза още Живко Тодоров.
#

Още от Община

Временно се променя движението по ул. „Цар Иван Шишман“ в Стара Загора в сряда, 23 октомври
22/10/2024 Община
Временно се променя движението по ул.  Цар Иван Шишман  в Стара Загора в сряда, 23 октомври
Причината е, за да се осигури безопасното организиране на получаването на изборните материали Спира се движението на личен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка, по ул. Цар Иван Шишман в Стара Загора на 23 октомври 2024 г., сряда. Промяната важи само за времевия отрязък от 12.30 до 16.30 часа, както и за конкретен участък от ул. Цар Иван Шишман в отсечката от...
Започна подготовката на Международния фестивал за куклено-театрално изкуство за възрастни „Пиеро“ 2025
22/10/2024 Община
Започна подготовката на Международния фестивал за куклено-театрално изкуство за възрастни  Пиеро  2025
Ясна е и част от съпътстващата програма на любимия театрален фестивал. Основна тема за предстоящото 14-то издание на Пиеро е сценографията Първата публична стъпка по организацията на Международния фестивал за куклено-театрално изкуство за възрастни Пиеро, който ще се проведе от 23 до 29 септември 2025 г., вече е факт. Старозагорският куклен театър обяви отворена покана за участие в селекцията на ...
Състезателите на СК „Загорски стрелец“ се завърнаха с медали от първото състезание в зала
22/10/2024 Община
Състезателите на СК  Загорски стрелец  се завърнаха с медали от първото състезание в зала
Състезателите на СК Загорски стрелец записаха нови успехи при спортната стрелба с лък през изминалия уикенд (18-20 октомври 2024г.). Те взеха участие в първото състезание на закрито по стрелба с лък в град Варна. Спортистите от СК Загорски стрелец се завърнаха в Стара Загора със заслужени медали. Шампионатът се проведе в Многофункционален спортен комплекс Владислав Варненчик. Организаторите предо...
Концерт „Пролетно море“ ще зарадва ценителите на японската музикална култура
22/10/2024 Община
Концерт  Пролетно море  ще зарадва ценителите на японската музикална култура
На флейта, виолончело и пиано ще бъдат изпълнени 6 песни и един цикъл от 5 съвременни японски произведения На концерт, наречен Пролетно море, който обхваща японски произведения от древността до съвремието, са поканени старозагорци в четвъртък, 24 октомври 2024 г. Началото е от 18.00 часа, а мястото Художествената галерия в Стара Загора. Изпълнението на японските произведение е на Кейко Танака -...
Турнир по киокушин карате „Купа Стара Загора“ събра над 200 млади състезатели
21/10/2024 Община
Турнир по киокушин карате  Купа Стара Загора  събра над 200 млади състезатели
Ежегодният турнир по киокушин карате Купа Стара Загора се проведе на 19 октомври 2024 г. в спортна зала Иван Вазов в Стара Загора. В него взеха участие повече от 200 деца от 29 клуба от цялата страна, които се състезаваха в две възрастови групи до 12 и до 14 години. Организатори са Спортен клуб Аскен, БККФ, с подкрепата на Община Стара Загора. Събитието е част от календара на Българска Карате Ки...