Откриха фотоизложба за 10-годишната история на кинофестивала „Златната липа“

Откриха фотоизложба за 10-годишната история на кинофестивала  Златната липа

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Фотоизложба с 32 кадъра, запечатали едни от най-красивите моменти от 10-годишната история на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, беше официално открита днес в Стара Загора. Тя е подредена по алеята край пешеходната зона в южната част на парк „5 октомври“.

Изложбата беше представена от зам.-кмета по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева и началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова.

Изложбата проследява хронологично по години от 2013 до 2022 г. моменти от церемониите по откриване на „Златната липа“, награждаването на отличените филми, въодушевената публика, изпълнила голямата зала на Старозагорската опера. Фотосите ни припомнят моменти от награждаването на любими актьори като почетния гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, големите актриси Татяна Лолова и Гинка Станчева, които за жалост вече не са между нас, гостуването на чуждестранните кинозвезди Джанкарло Джанини и Ян Енглерт, които също получиха своите отличия за цялостен принос в киното. Главната заслуга по подбора на фотосите е на основателя на фестивала – кинорежисьора Магдалена Ралчева.

Зам.-кметът Милена Желева пожела още много години напред Стара Загора да има своята „Златна липа“. „Убедени сме, че фестивалът тепърва ще набира скорост и ще се налага в европейски мащаб“, посочи тя.

„Това е един от най-красивите културни празници на Стара Загора. По време на фестивалните дни градът става столица на европейското кино. И е най-щедрият жест към старозагорци и за гостите на града от Община Стара Загора, която през всички тези години подкрепя финансово фестивала и позволява входът за всички прожекции да бъде свободен“, допълни Диана Атанасова.

„Свободният достъп е много важен акцент за достъпа на зрителите до европейското кино. Хората, които трудно могат да си позволят да платят за подобен вид кино, имат възможност да ги гледат“, каза още Милена Желева.

Не е тайна, че от години по време на фестивалните дни много хора си вземат отпуск, за да могат да изгледат повече филми, включително от други градове като Пловдив, Сливен, Хасково, София и Ямбол.

„В първите години имаше много скептици, които питаха защо такъв фестивал не се прави в столицата, а именно в Стара Загора. Времето обаче ги опроверга. Изминалите 10 издания определиха Стара Загора като емблематичен град, свързан с европейското кино. Утвърдихме се като място, където подобно събитие може да се случва и да се развива“, подчерта Милена Желева.

Фестивалът ще бъде официално открит тази събота, 27 май, от 17,30 часа пред западния вход на Старозагорската опера и ще продължи до 31 май. За поредна година с помощта на Община Стара Загора филмите ще се прожектират в три зали, за да може всеки от 48-те филма в програмата да има най-малко две прожекции. Това са залите на Старозагорската опера, на РБ „Захарий Княжески“ и на Културен център „Стара Загора“.

В откриването на изложбата се включиха и трима от фотографите, автори на снимките, включени в нея – Димитър Александров, Рад Димитров и Жейна Колева, които получиха заслужените аплодисменти на всички присъстващи.
#

Още от Община

Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
26/05/2023 Община
Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Художествената галерия в Стара Загора се включва в богатата и пъстра програма, която ще зарадва малчуганите по повод 1 юни. Детски празник на изкуствата ще започне в 10.30 часа и до 12.00 часа ще очаква всички малки и големи любители на красивото. Представете си какво е детството за вас и вашите деца, понякога то е да минеш през дъждовните локви, а друг път е цветен балон...
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
25/05/2023 Община
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Приключи седмото издание на националния литературен конкурс Писма до себе сиrdquo;, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие. Конкурсът е включен в Националния календар за изявя по интереси на децата и учениците на МОН. Темата на конкурса е свързана с начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ...
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
24/05/2023 Община
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*С издигането на знамената на България, Европейския съюз и Стара Загора, с празнични слова и празничен водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, започна честването за 165-ти път на националния празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров поздрав...
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
23/05/2023 Община
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*1216 ученици, както и техните учители, в община Стара Загора получиха личен поздрав от кмета Живко Тодоров по повод празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Специална програма на площада пред Общината също е подготвена за зрелостниците по случай тяхното завършване. От 23 до 26 май центърът ще бъде о...
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
23/05/2023 Община
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*От днес старозагорци и гостите на града ще имат възможност да научават за всички спортни събития, провеждащи се в община Стара Загора бързо и удобно. На официалния сайт на Общинска администрация Спортният календар се намира в съответния ресор - Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности - раздел Информация и услуги, или може да бъде открит непосредствено ...