Наградиха участниците в VI Национален ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

Наградиха участниците в VI Национален ученически конкурс  Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За шеста поредна година бе проведен Национален ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, организиран от Второ основно училище „П. Р. Славейков“. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици и обхваща 3 възрастови групи: от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Шестото издание премина с голям интерес – получени са 1066 конкурсни работи на 793 ученици от цяла България.

Поздрав към присъстващите отправи директорът на Второ основно училище Милена Желязкова. „Добре дошли на ежегодния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“. С огромно удоволствие приветствам всички млади творци и техните родители. Националният конкурс събра децата на България. Убедена съм, че към работите си сте подходили с творческа страст, за да преоткриете богатството на българската земя и родовите корени. Виждам, че има все повече млади хора, които умеят да изразят своята обич към родината. Вие доказахте, че родолюбието е живо“, поздрави ги тя.

„Сърдечно ви поздравявам за тази устойчивост през годините да създадете и наложите този родолюбив конкурс, който има и ще има и занапред подкрепата на Община Стара Загора. През всяка година съм присъствала на различните издания и смело мога да твърдя, че се надгражда все повече формата и като стойност и като участници. Бъдете все така пазители на родината, горди и непокорни. На добър час!“ - каза зам.-кметът на общината Надежда Чакърова. Тя връчи и наградите на победителите в първата категория „Стихотворение“. За първа възрастова група челното място спечели Кристиана Кузманова от Средно училище „Йордан Йовков“, гр. Кърджали. За втора възрастова група призът получи Андрея Чарлс Харвин от Литературен клуб „Касталия“, гр. Варна и в трета възрастова група първо място бе отредено за Ема Станчева от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора. Поощрителна награда взе Александра Павлова от Професионална Държавна Търговска гимназия, гр. Свищов.

Първенците в категория „Есе“, където са постъпили 80 творби, получиха своите награди от Милена Йолдова-Стоянова, началник на РУО. При най-малките първото място бе за Михаела Димитрова от Второ основно училище „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора, във втора група Йоана Павлова от 96 Средно училище „Лев Н. Толстой“, гр. София бе победителка, а в трета група награден бе Александър Кунев от Първо основно училище „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев. Поощрителни и специални награди също бяха връчени на участници.

Третата категория бе отредена за младите художници в конкурса. Техните отличия връчи зам.-кметът Радостин Танев, който пожела на децата още по-големи успехи и по-смели мечти в бъдещето. Йоан Илиев от Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, Стефани Наскова от Основно училище „Христо Смирненски“, гр. Дулово и Даря Калчева от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, гр. Велико Търново бяха наградените в трите възрастови групи. Поощрителни награди за рисунки бяха заслужени и в тази категория. Признание получиха и тримата първенци от школите по изобразително изкуство, заедно със специални награди в категория „Рисунка“.

Младите фотографи в конкурса, уловили в кадър частица от българското, получиха своите награди от омбудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова. „С усета към хубавото, към естетиката да подхождате винаги в живота“, пожела Иванка Сотирова на победителите.

Последната категория събира умело хубостите на България със средствата на новите компютърни технологии чрез презентации. Поздрав към младежите отправи доц. д-р Мария Темникова, преподавател в катедра Предучилищна и начална училищна педагогика към Тракийски университет. Първите места в трите възрастови групи делят по двама участника в конкурса.

Авторитетно жури във всяка категория излъчи победителите сред многобройните творби, чрез които младежите са разкрили своите талант и светоглед.

Гости на събитието бяха още Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“, председателят на Общински съвет Мария Динева, Валентина Бонева, председател на ПК по „Образование, наука и защита правата на децата“ към ОбС, Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей.

За настроението на гостите се погрижиха Подготвителната група и Вокална група „Славейчета“ при Второ Основно училище, както и Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Алегра".
#

Още от Община

Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
12/06/2024 Община
Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
То е за всички ученици на възраст от 7 до 14 години За втора поредна година Зоопарк Стара Загора предлага нови и интересни преживявания за младите почитатели на животните, чрез лятно зооучилище. Този път образователната програма е на тема Зооекспедиция - тя е нова опитност, радостни емоции, игри със стари и нови приятели. Зооучениците ще се запознаят с правилата на Зоопарка, със служителите му, р...
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“
11/06/2024 Община
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия  Академик Николай Лилиев
От 1 юли 2024 г. започва подаването на творби, които да участват в Националния конкурс за поезия Академик Николай Лилиев. Целта му е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите Стара Загора, Фондация Космос Димитър Брацовrdquo; и Регионална библиотека Захарий Княжес...
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
11/06/2024 Община
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
Ритъмът на рока ще завладее сцената на Античен форум Августа Траяна в края на месец юни Задава се третото издание на българския фестивал за лекарски рок групи - Doctor Rock. На 28 и 29 юни Стара Загора ще бъде разтърсена от рок адреналин, поднесен не от кой да е, а от лекари-рокаджии. След успешния старт през 2022 година ние от Очна клиника Трошев и LED SEVEN BAND решихме да създадем традиция и ...
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
11/06/2024 Община
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
Този уикенд градът ще се превърне в истински спортен център, като домакин на редица вълнуващи събития. От петък до неделя /14-16 юни/, любителите на спорта ще могат да се насладят на състезание по спортна стрелба, футболен турнир за деца и състезание по скейтборд. На 14, 15 и 16 юни Стрелкови комплекс Лозенец ще бъде арена на оспорван турнир по спортна стрелба Стара Загора. Мъже, жени, юноши и де...
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
10/06/2024 Община
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
Цялата изборна документация вече е в Община Стара Загора, запечатана и съхранена по всички изисквания Чак в 15.42 часа днес, 10 юни, представителите на последната изборна секция дойдоха в Община Стара Загора, за да предадат изборните си книжа. Това съобщи директорът на Дирекция Правни дейности, обществен ред и административно обслужване Делян Иванов. В сравнение с предходните седем избора, пример...