Наградиха участниците в VI Национален ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

Наградиха участниците в VI Национален ученически конкурс  Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
За шеста поредна година бе проведен Национален ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, организиран от Второ основно училище „П. Р. Славейков“. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици и обхваща 3 възрастови групи: от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Шестото издание премина с голям интерес – получени са 1066 конкурсни работи на 793 ученици от цяла България.

Поздрав към присъстващите отправи директорът на Второ основно училище Милена Желязкова. „Добре дошли на ежегодния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“. С огромно удоволствие приветствам всички млади творци и техните родители. Националният конкурс събра децата на България. Убедена съм, че към работите си сте подходили с творческа страст, за да преоткриете богатството на българската земя и родовите корени. Виждам, че има все повече млади хора, които умеят да изразят своята обич към родината. Вие доказахте, че родолюбието е живо“, поздрави ги тя.

„Сърдечно ви поздравявам за тази устойчивост през годините да създадете и наложите този родолюбив конкурс, който има и ще има и занапред подкрепата на Община Стара Загора. През всяка година съм присъствала на различните издания и смело мога да твърдя, че се надгражда все повече формата и като стойност и като участници. Бъдете все така пазители на родината, горди и непокорни. На добър час!“ - каза зам.-кметът на общината Надежда Чакърова. Тя връчи и наградите на победителите в първата категория „Стихотворение“. За първа възрастова група челното място спечели Кристиана Кузманова от Средно училище „Йордан Йовков“, гр. Кърджали. За втора възрастова група призът получи Андрея Чарлс Харвин от Литературен клуб „Касталия“, гр. Варна и в трета възрастова група първо място бе отредено за Ема Станчева от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора. Поощрителна награда взе Александра Павлова от Професионална Държавна Търговска гимназия, гр. Свищов.

Първенците в категория „Есе“, където са постъпили 80 творби, получиха своите награди от Милена Йолдова-Стоянова, началник на РУО. При най-малките първото място бе за Михаела Димитрова от Второ основно училище „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора, във втора група Йоана Павлова от 96 Средно училище „Лев Н. Толстой“, гр. София бе победителка, а в трета група награден бе Александър Кунев от Първо основно училище „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев. Поощрителни и специални награди също бяха връчени на участници.

Третата категория бе отредена за младите художници в конкурса. Техните отличия връчи зам.-кметът Радостин Танев, който пожела на децата още по-големи успехи и по-смели мечти в бъдещето. Йоан Илиев от Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, Стефани Наскова от Основно училище „Христо Смирненски“, гр. Дулово и Даря Калчева от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, гр. Велико Търново бяха наградените в трите възрастови групи. Поощрителни награди за рисунки бяха заслужени и в тази категория. Признание получиха и тримата първенци от школите по изобразително изкуство, заедно със специални награди в категория „Рисунка“.

Младите фотографи в конкурса, уловили в кадър частица от българското, получиха своите награди от омбудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова. „С усета към хубавото, към естетиката да подхождате винаги в живота“, пожела Иванка Сотирова на победителите.

Последната категория събира умело хубостите на България със средствата на новите компютърни технологии чрез презентации. Поздрав към младежите отправи доц. д-р Мария Темникова, преподавател в катедра Предучилищна и начална училищна педагогика към Тракийски университет. Първите места в трите възрастови групи делят по двама участника в конкурса.

Авторитетно жури във всяка категория излъчи победителите сред многобройните творби, чрез които младежите са разкрили своите талант и светоглед.

Гости на събитието бяха още Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“, председателят на Общински съвет Мария Динева, Валентина Бонева, председател на ПК по „Образование, наука и защита правата на децата“ към ОбС, Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей.

За настроението на гостите се погрижиха Подготвителната група и Вокална група „Славейчета“ при Второ Основно училище, както и Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Алегра".
#

Още от Община

Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
26/05/2023 Община
Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Художествената галерия в Стара Загора се включва в богатата и пъстра програма, която ще зарадва малчуганите по повод 1 юни. Детски празник на изкуствата ще започне в 10.30 часа и до 12.00 часа ще очаква всички малки и големи любители на красивото. Представете си какво е детството за вас и вашите деца, понякога то е да минеш през дъждовните локви, а друг път е цветен балон...
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
25/05/2023 Община
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Приключи седмото издание на националния литературен конкурс Писма до себе сиrdquo;, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие. Конкурсът е включен в Националния календар за изявя по интереси на децата и учениците на МОН. Темата на конкурса е свързана с начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ...
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
24/05/2023 Община
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*С издигането на знамената на България, Европейския съюз и Стара Загора, с празнични слова и празничен водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, започна честването за 165-ти път на националния празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров поздрав...
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
23/05/2023 Община
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*1216 ученици, както и техните учители, в община Стара Загора получиха личен поздрав от кмета Живко Тодоров по повод празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Специална програма на площада пред Общината също е подготвена за зрелостниците по случай тяхното завършване. От 23 до 26 май центърът ще бъде о...
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
23/05/2023 Община
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*От днес старозагорци и гостите на града ще имат възможност да научават за всички спортни събития, провеждащи се в община Стара Загора бързо и удобно. На официалния сайт на Общинска администрация Спортният календар се намира в съответния ресор - Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности - раздел Информация и услуги, или може да бъде открит непосредствено ...