Уникална онлайн изложба дава трибуна на художници от цялата страна

Уникална онлайн изложба дава трибуна на художници от цялата страна

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Актуалната тема "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят" обедини 33 български творци от цялата страна в онлайн изложба

Онлайн изложбата включва 55 експресивни и впечатляващи картини с разнообразна техника. Организатор и куратор е художникът Даниела Стойкова. Докосващите произведения целят да се противопоставят на дискриминацията и омразата в света чрез силата на изкуството и да призоват обществото към разбирателство, мир, любов и хармония.

Изложбата продължава до 10 юни 2023 г. и е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура”, по програма "Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.

***

В свят на самота и отчуждение, чистата любов остава най-възвишеното човешко чувство. Тя придава смисъл на нашия живот, на нашето битие, ежедневие, стремежи, цели, емоции. Ала любовта неизменно върви ръка за ръка с чувството за равенство и толерантност към околните. Тя не познава дискриминацията, отрицанието, игнорирането на човешкия индивид и омразата. За нея остават чужди цветът на кожата, расизмът и ксенофобията.

Пред Любовта, с главна буква, всички сме равни – равностойни и докоснати от човешкото чувство за уважение и достойнство. Мъжът и жената, сексуалността, нежността са едно, а насилието и дискриминацията по полов и етнически признак остават непознати. Та нима може да обичаш някого без да го идеализираш, независимо от неговото полово самоопределение, цвят на кожата или социална принадлежност?

Хората на изкуството най-добре могат да почувстват тази сила на човешката природа, сензитивно, чрез езика на четката и платното. Затова обединихме 33 български художници-любители от различни краища на България в изложбата "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят".

Техниките на творбите са най-разнообразни и разкриват богатство на светове и усещания: маслени и акрилни бои на платно, акварел на хартия, графитен спрей, пирография, яйчна темпера на дърво, смесена техника с шлакметал, златен контур, туш, графитни моливи.

Символизмът в произведенията е завладяващ! Децата са символ на чистота и невинност, на явната липса на предразсъдъци към различните. Представен е образът на силната еманципирана жена – еманация на равенство между половете. В изложбата ще видим още цветнокожи жени от обаятелната Африка и от далечната и мистична Азия (Непал, Китай, Япония) – белег за равенството и красотата на другите раси; и най-вече – абстрактни влюбени двойки, в които границата между мъжкото и женското, сексуалността, Анимата и Анимуса се е смесила до съвършенство.

Силни и ярки са образите на африканските жени в картините на Магдалена Пейчева, Елеонора Иванова, Юлия Андонова, в триптиха "Орисниците на любовта" на Ива Великова, символ на красотата и екзотиката. Възрастната двойка, олицетворение на любовта и толерантността, ни завладява от картината "Последен път" на Ася Кондова, с техника "акварел върху хартия". Блестящи са сюрреалистичните и експресивни платна "Стрелките на времето" и "Любов между два свята" на Христина Тотева. От изложбата ни се усмихват китайските деца от картината "Щастие" на Ваня Мрекьова.

Разгледайте цялата онлайн изложба тук - https://dstoykova.com/izlojba-lubov-ravenstvo-tolerantnost
В нея участват творците:

1 Тошко Вачев
2 Деница Гарелова
3 Дима Пакулева
4 Ваня Мрекьова
5 Антония Лазова
6 Ася Кондова
7 Валерия Новоселска
8 Венцислав Илиев
9 Вили Кьосева
10 Боряна Енчева
11 Джена Андонова
12 Диана Костова
13 Димитрина Латровалиева
14 Донка Тенева
15 Елеонора Иванова
16 Емилия Василева
17 Дарина Жутева
18 Тодор Георгиев
19 Ива Великова
20 Катя Асенова
21 Галина Златкова
22 Полина Дреновска
23 Румяна Цветкова
24 Христина Василева
25 Христина Тотева
26 Магдалена Пейчева
27 Юлия Андонова
28 Боряна Делийска
29 Елка Петкова
30 Ирина Петкова
31 Павлета Унджиева
32 Галина Кичева
33 Ани Георгиева

Новата интернет-платформа за изкуство цели да подпомага творци от цялата страна посредством онлайн изложби на доброволен и свободен принцип.
Повече информация за "Арт пространство" може да научите тук: https://dstoykova.com
#

Още от България

WWF улови и премести мечката, забелязана в Габрово
19/05/2023 България
WWF улови и премести мечката, забелязана в Габрово
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Новият й дом се пази в тайна от съображения за сигурност Спасителният мечешки отряд на WWF успя да улови млада мечка, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици. Животното, което беше скъсило опасно много дистанцията си с хората, беше упоено в рамките на спасителната акция и успешно беше преместено по-високо в планината. На този ета...
Тол платформа предлага дигитални услуги за транспортния бранш, в съответствие с европейската директива
12/05/2023 България
Тол платформа предлага дигитални услуги за транспортния бранш, в съответствие с европейската директива
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Тол таксуването стана дигитално, като Европейската комисия постави пред страните-членки изискване за въвеждане на единна електронна тол услуга EETS. Интелигентни трафик системи АД разработи в съответствие с европейските стандарти онлайн платформа, която предлага на превозвачите не само удобно и бързо заплащане на пътни такси у нас и в ЕС, но и пълно обслужване на бизнеса ...
НАП с нова електронна услуга за оказване на техническо съдействие на потребители
10/05/2023 България
НАП с нова електронна услуга за оказване на техническо съдействие на потребители
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) да потърсят съдействие, ако срещнат трудности или имат нужда от технически насоки, при ползването на определена услуга в е-портала на приходната агенция. Иконката на Подаване на запитване (жълт мегафон) е видима в горния десен ъг...
FILM FORGE с национална кампания в търсене на бъдещите кинотворци
19/04/2023 България
FILM FORGE с национална кампания в търсене на бъдещите кинотворци
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Легендарният Киноцентър в Бояна влиза в училищата с атрактивен час на класа и късометражен конкурс FILM FORGE - училището за кадри на киноцентър NU Boyana, започва своя национална социална образователна кампания, посветена на развитието на бъдещите таланти, необходими за киноиндустрията. В следващите месеци десетки училища от цялата страна ще организират часове на класа ...
Близо 472 млн. лв. от наложен платеж са получени от продажби в Интернет
12/04/2023 България
Близо 472 млн. лв. от наложен платеж са получени от продажби в Интернет
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Куриерските фирми подадоха информация за над 6,1 млн. пратки от физически лица Близо 472 милиона лева от наложен платеж са получили физически лица от продажба на стоки в Интернет през 2022 г., като пратките, които са изпратили, надвишават 6,1 млн. броя. Това показват данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фи...