Стратегическият план за земеделието ограбва стопаните и ликвидира сектора

Стратегическият план за земеделието ограбва стопаните и ликвидира сектора

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Сливенски избирателен район Десислава Танева, която е бивш министър на земеделието, представи в Стара Загора пред земеделски производители, животновъди и представители на браншови структури мерките, които коалицията предлага за излизането от кризата и за подпомагането и развитието на сектора. В срещата със свои позиции участваха още кандидатите за народни представители от ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Илиана Жекова, доц. Деян Стратев, Анастасия Гидикова, Тихомир Динев. Земеделските стопани имаха възможност да разговарят и с кандидатите Мартин Мартинов, Бояна Танева-Манова, Светозар Ялъмов, Стоян Григоров и Веселин Сираков.

„Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. е най-големият грабеж за хората, които произвеждат. За периода ще се разпределят над 8 млрд. евро в сектора, но те се раздават много несправедливо. Основният документ за подпомагане на сектора е приет така, че да ощети най-уязвимите производства в отрасъла – животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения“ – заяви Десислава Танева. Тя подчерта пред присъстващите на срещата, че за първи път от 2007 г. секторът е в ликвидна криза, което изкривява цените и предлагането.

„Когато управляваше ГЕРБ търсихме решение на всеки отделен проблем, за да сме в помощ на земеделските производители. Заради безумното харчене при Кирил Петков и Асен Василев средства няма и този модел обрече всички производства“ – добави тя и подчерта, че ГЕРБ – СДС са заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост 850 млн. лева за напояване. Тези средства, както и парите за рехабилитация на съоръженията на „Напоителни системи“ са премахнати от правителството на „Промяната“ и техните коалиционни партньори.

Десислава Танева посочи конкретни примери, от които става ясно, че за последните две години е регистрирано най-голямото намаление в производството на зеленчуци, оранжерийно производство, а също и при продукцията от животновъдството.

Бившият министър на земеделието съобщи, че е подготвено удължаване на европейския регламент за безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна с още една година, а позиция от страна на България няма. За целта трябва да се потърсят и другите засегнати източноевропейски страни, които са страни членки на Европейския съюз, за да се убеди Европейската комисия, че при конкретни суровини и продукция се стига до непреодолими проблеми. Българските стопани не могат да реализират своята продукция и това ги обрича на фалити.

Десислава Танева запозна подробно участниците в срещата с мерките на общоевропейско и национално ниво за защита на българските производители, подготвени от ГЕРБ – СДС. „Спешно трябва да се промени Стратегическият план за развитието на земеделието и да се пребюджетира. Ще предприемем действия по-бързо да изравним субсидиите между отделните земеделски стопани в държавите от Европейския съюз. През следващия управленски период ГЕРБ – СДС ще прилага политики, насочени към решаването на ликвидната криза в сектора, нормализиране на пазарната среда и осигуряване на стабилни доходи в средносрочен план“ – посочи още Десислава Танева.

Част от националните мерки в сектора предвиждат механизми за проверки на всички търговски вериги и промяна в законодателството, без да се нарушават общоевропейски регламенти.

Присъстващите в залата споделиха многобройните си проблеми и липсата на ангажираност към сектора от страна на държавата през последните две години.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България и д-р Тачо Пашов, председател на Асоциацията на рибопроизводителите призоваха да се гласува за ГЕРБ – СДС, за да се сформира стабилно правителство. „Десислава Танева положи нечовешки усилия Стратегическият план да се промени, но не срещна разбиране. Ако не се направят в него предложените промени от страна на коалицията, ние сме обречени“ – заяви Мария Степанчева.

За ГЕРБ – СДС на изборите на 2 април се гласува с № 2 в бюлетината.

Избори за Народно събрание - 2 април 2023 г. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

Още от Избори

ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
06/11/2023 Избори
ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На Местните избори 2023 г. за кметове в населените места от община Стара Загора са избрани следните кандидати: От ПП ГЕРБ: Хан Аспарухово - ПЕТЪР ПЕТРОВ ПЕТКОВ - 60.18%Пшеничево - ЕЛЕНА ЕНЧЕВА КОСТАДИНОВА - 97.92%Горно Ботево - ПЕТКО СТОЯНОВ ПЕТКОВ - 69.59%Хрищени - РАДКА ЦВЕТКОВА ЖЕЛЕВА - 67.50%Колена - ЯНКО СТЕФАНОВ ЯНКОВ - 59.62%Борилово - ПЕТЪР КОЙЧЕВ КОЙЧЕВ - 56.10...
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
30/10/2023 Избори
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* При 100% обработени протоколи резултатите за избор на кмет в община Стара Загора са следните: ЖИВКО ТОДОРОВПП ГЕРБ 28 007 55.64% ИСКРА МИХАЙЛОВАВЪЗРАЖДАНЕ 6 590 13.09% МАРИЯ ДИНЕВАЗемеделски НАРОДЕН СЪЮЗ 5 840 11.60% ИВАН ВЪРЛЯКОВБСП ЗА БЪЛГАРИЯ 3 383 6.72% ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВКОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 3 126 6.21% * Не подкрепям никого -...
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*За предполагаем опит за покупко-продажба на гласове на местния вот сигнализира депутатът и кандидат за кмет на Стара Загора от Възраждане Искра Михайлова. Тя е подала сигнал в прокуратурата за случая и настоява за разследване [на евентуално престъпление или провокация - бел. ред.]. Конкретният повод е получен на телефона на Михайлова СМС, текстът на който гласи следното...
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
29/10/2023 Избори
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов внесе сигнал в Общинската избирателна комисия. В него се казва: Д-р Кирил Георгиев се явява като кандидат за общински съветник от местна коалиция Земеделски народен съюз, а съпругата му Лидия Георгиева е член на СИК № 128 в Стара Загора. В случая е налице несъвместимост по смисъла на чл. 96, във вр. с чл. 66, ал. ...
Искра Михайлова: Гласувах за промяна в Стара Загора
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова: Гласувах за промяна в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Искра Михайлова, кандидат за кмет на Община Стара Загора от партия Възраждане, гласува в 9 часа тази сутрин в сградата на Математическата гимназия. Заедно с нея беше и дъщеря й Дарина, дванадесетокласничка, която упражни за пръв път правото си на глас след навършване на пълнолетие. Гласувах за промяна в Стара Загора - каза Искра Михайлова, за разчупване на феодалния моде...