Ученически конкурс за късометражно кино обявяват в Стара Загора

Ученически конкурс за късометражно кино обявяват в Стара Загора

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Втори национален конкурс за късометражно игрално кино обявяват в Стара Загора. - Ученическият кинофест ще се проведе през май и юни 2023 г. Организатори са Община Стара Загора, Международен младежки център и Център за подкрепа за личностното развити(ЦПРЛ) – Стара Загора .

Конкурсът има за цел да открие млади кино таланти и да даде възможност за представянето им пред компетентно жури и широка аудитория. Насочен е към ученици от 14 до 19 години, участващи в различните творчески школи, младежки центрове и центрове за личностно развитие, както и клубове към училища, читалища, неформални групи и други такива. Темата на конкурса е „Покажи ми …“.

В състезателната програма могат да участват игрални филми от всички жанрове. Филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, не се селектират.

Изпратените филми следва да са с дължина до 5:59 минути, включваща начални и финални надписи, като в тях бъдат упоменати – създателите на филма, институция, от името на която се явяват, работили над филма, спомоществователи.

Филмът трябва да бъде във формат mp4, както и да бъде качен в Youtube като Unlisted видеа, до които ще има достъп само журито и създалият ги екип. Филмите могат да бъдат заснети с телефон, дрон, таблет, любителска или професионална камера.

В Ученически кино фест – Стара Загора 2023 могат да участват филми, създадени през учебната 2022 – 2023 година, които не са участвали в други конкурси.

Екипите, изработили филмите, следва да бъдат съставени от ученици между 14 и 19 години. Лица извън посочената възрастова група могат да участват като актьори, но те няма да бъдат допуснати като кандидати за награди.

Компетентно жури, съставено от представители на сценични и визуални изкуства, селектира до 10 филма, които да бъдат включени във фестивалната програма.

Селектираните филмите, се състезават за следните награди: най- добър филм, режисьор, най--добра актриса и актьор, най – добър сценарий, операторско майсторство, както и за най- добре представил се филм или индивидуален участник от Стара Загора.

В рамките на конкурса, работи и младежко жури, съставено от младежи - участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и клуб „Филмарите“ към ММЦ, което определя по една поощрителна награда във всяка от категориите.

Срокът за подаване на филмите е 1 май 2023 година. Получените след тази дата филми не се разглеждат.

Обявяване на селектираните филми: до 10 май 2023 година.

Провеждане на фестивалната част и награждаване на победителите: 16 юни 2023 година.

Непълнолетните участници следва да приложат декларации за съгласие от родители/права и т.н. С подаване на регистрация за участие в конкурса, кандидатите се съгласяват организаторите да използват получените филми и/или части от тях, с цел популяризиране на Ученически кинофест - Стара Загора.

Всички участващи екипи следва да се регистрират в гугъл формуляр https://forms.gle/DuE7DRKCGAmrVh5g9 . Във формуляра има поле за споделяне на youtube видео и линк към Google drive или друга платформа, от която може да бъде свалена конкурсната продукция.

Към формуляра следва да бъдат приложени подписани декларации от родителите на всички непълнолетни участници във филмовите продукции (актьори, режисьори, сценаристи и др.).

Селектираните филми и екипи получават грамота за участие. Наградените от официалното жури филми, индивидуални участници и екипи, получават грамота и парични награди Отличените с поощрителни награди получават грамота и предметни награди. По преценка на организаторите могат да бъдат раздадени специални награди.
#

 

Още от Община

Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
26/05/2023 Община
Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Художествената галерия в Стара Загора се включва в богатата и пъстра програма, която ще зарадва малчуганите по повод 1 юни. Детски празник на изкуствата ще започне в 10.30 часа и до 12.00 часа ще очаква всички малки и големи любители на красивото. Представете си какво е детството за вас и вашите деца, понякога то е да минеш през дъждовните локви, а друг път е цветен балон...
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
25/05/2023 Община
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Приключи седмото издание на националния литературен конкурс Писма до себе сиrdquo;, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие. Конкурсът е включен в Националния календар за изявя по интереси на децата и учениците на МОН. Темата на конкурса е свързана с начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ...
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
24/05/2023 Община
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*С издигането на знамената на България, Европейския съюз и Стара Загора, с празнични слова и празничен водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, започна честването за 165-ти път на националния празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров поздрав...
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
23/05/2023 Община
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*1216 ученици, както и техните учители, в община Стара Загора получиха личен поздрав от кмета Живко Тодоров по повод празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Специална програма на площада пред Общината също е подготвена за зрелостниците по случай тяхното завършване. От 23 до 26 май центърът ще бъде о...
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
23/05/2023 Община
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*От днес старозагорци и гостите на града ще имат възможност да научават за всички спортни събития, провеждащи се в община Стара Загора бързо и удобно. На официалния сайт на Общинска администрация Спортният календар се намира в съответния ресор - Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности - раздел Информация и услуги, или може да бъде открит непосредствено ...