211 секционни избирателни комисии ще има за извънредните парламентарни избори на 2 април

211 секционни избирателни комисии ще има за извънредните парламентарни избори на 2 април

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Общо 211 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители през април. С решение на Районната избирателна комисия е определен броят на СИК и ПСИК – съответно 208 и 3.

159 са с 9-членен състав, 49 – със 7-членен, 7-членен е и съставът на подвижни избирателни кутии, обслужващи хора с трайни увреждания. Заявления за гласуване в такава се приемат до 18 март.

Днес в Община Стара Загора се проведоха консултации за съставите на СИК и ПСИК. Те бяха водени от секретаря на Общинската администрация Делян Иванов, в присъствието на председседателя на РИК – Стара Загора Теодора Крумова и членовете Денчо Денев и Снежана Тодорова.

Участваха представители на коалициите ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната", БСП за България, Демократична България–обединение и"Български възход", както и политическите партии ДПС и „Възраждане".

С единодушие бяха приети определените квоти за ръководство и членове на избирателните секции. Общо 1795 души ще бъдат част от СИК и ПСИК.

Предстои до 17.30 часа на 27 февруари, понеделник, в стая 211 на Община Стара Загора да бъдат представени окомплектованите поименни предложения.

Вписването в избирателните списъци по настоящ адрес ще може да се осъществява и по електронен път до 18 март. Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде електронно заявление за гласуване по настоящ адрес чрез страниците на Община Стара Загора - https://starazagora.bg/bg/zayavlenie-za-vpisvane-v-izbiratelniya-spisak-po-nastoyasht-adres-v-izborite-za-narodni-predstaviteli-na-2-april-2023-g и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", Министерство на регионалното развитие и благоустройството - https://regna.grao.bg/

Важно уточнение е, че подалите заявление за гласуване могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 22.03.2023 г. Активна е възможността за проверка чрез SMS, стационарен и мобилен телефон, както и на интернет страницата на Главна Дирекция "ГРАО".

За услугата със СМС е необходимо изпращане на кратко съобщение на единен и за трите оператора номер 18429. Цената на SMS-а e 25 стотинки без ДДС. Текстът трябва да съдържа единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Проверка посредством стационарен или мобилен телефон се извършва, като се набере безплатен телефон 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO").

Опция за проверка има и в сайта на ГРАО - https://www.grao.bg/elections/
#

Още от Избори

ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
06/11/2023 Избори
ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На Местните избори 2023 г. за кметове в населените места от община Стара Загора са избрани следните кандидати: От ПП ГЕРБ: Хан Аспарухово - ПЕТЪР ПЕТРОВ ПЕТКОВ - 60.18%Пшеничево - ЕЛЕНА ЕНЧЕВА КОСТАДИНОВА - 97.92%Горно Ботево - ПЕТКО СТОЯНОВ ПЕТКОВ - 69.59%Хрищени - РАДКА ЦВЕТКОВА ЖЕЛЕВА - 67.50%Колена - ЯНКО СТЕФАНОВ ЯНКОВ - 59.62%Борилово - ПЕТЪР КОЙЧЕВ КОЙЧЕВ - 56.10...
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
30/10/2023 Избори
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* При 100% обработени протоколи резултатите за избор на кмет в община Стара Загора са следните: ЖИВКО ТОДОРОВПП ГЕРБ 28 007 55.64% ИСКРА МИХАЙЛОВАВЪЗРАЖДАНЕ 6 590 13.09% МАРИЯ ДИНЕВАЗемеделски НАРОДЕН СЪЮЗ 5 840 11.60% ИВАН ВЪРЛЯКОВБСП ЗА БЪЛГАРИЯ 3 383 6.72% ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВКОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 3 126 6.21% * Не подкрепям никого -...
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*За предполагаем опит за покупко-продажба на гласове на местния вот сигнализира депутатът и кандидат за кмет на Стара Загора от Възраждане Искра Михайлова. Тя е подала сигнал в прокуратурата за случая и настоява за разследване [на евентуално престъпление или провокация - бел. ред.]. Конкретният повод е получен на телефона на Михайлова СМС, текстът на който гласи следното...
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
29/10/2023 Избори
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов внесе сигнал в Общинската избирателна комисия. В него се казва: Д-р Кирил Георгиев се явява като кандидат за общински съветник от местна коалиция Земеделски народен съюз, а съпругата му Лидия Георгиева е член на СИК № 128 в Стара Загора. В случая е налице несъвместимост по смисъла на чл. 96, във вр. с чл. 66, ал. ...
Искра Михайлова: Гласувах за промяна в Стара Загора
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова: Гласувах за промяна в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Искра Михайлова, кандидат за кмет на Община Стара Загора от партия Възраждане, гласува в 9 часа тази сутрин в сградата на Математическата гимназия. Заедно с нея беше и дъщеря й Дарина, дванадесетокласничка, която упражни за пръв път правото си на глас след навършване на пълнолетие. Гласувах за промяна в Стара Загора - каза Искра Михайлова, за разчупване на феодалния моде...